Вибір виробничих будинків і приміщень

 

Виробничі будинки і приміщення основного, допоміжного і підсобного призначення повинні забезпечувати найбільш раціональний плин технологічного процесу, створювати сприятливу виробничу обстановку і запобігати пожежній небезпеці.

Виробничі і складські будинки можуть бути різної форми і розміром, однак найбільш доцільної є прямокутна форма. При виборіконструкції будинку, довжини, поверховості визначальними є:

- характер технології;

- особливості устаткування і сировини;

- ступінь пожежо- і вибухонебезпечності;

- наявність шкідливих виділень.

Будинки можуть бути одно- і багатоповерховими, одно- і багатопрогоновими, мати складний профіль. У гігієнічному відношенні багатоповерхові будинки не завжди доцільні. У них утруднена боротьба з поширенням шуму і вібрації, мається можливість поширення токсичних речовин, обмежене застосування аерації для провітрювання, сутужніше зважуються задачі природного освітлення. Цехи зі значними тепловими і газовими виділеннями краще помістити в окремо розташованих будинках чи, у крайньому випадку, на верхніх поверхах багатоповерхових будинків. Якщо цехи розміщаються в суміжних приміщеннях поверху багатоповерхового будинку, для запобігання переносу токсичних речовин раціонально влаштовувати коридор з подачею в нього чистого повітря.

При внутрішнім плануванні приміщень і розміщенні устаткування необхідно передбачати ізоляцію процесів, що супроводжуються виділенням пилу, токсичних речовин, інтенсивним шумом. У цехах, що мають велику ширину, шкідливі ділянки необхідно за можливістю розташовувати поблизу зовнішніх стін для кращого забезпечення природної вентиляції приміщення. При внутрішнім плануванні приміщення мають бути передбачені достатня ширина і кількість проходів, сходин, дверей з метою можливого виключення зустрічних людських потоків у періоди початку і закінчення змін, а також у випадку аварійних ситуацій.

Для ряду технологічних процесів, велике значення має внутрішня обробка приміщень, зокрема, використання матеріалів, що не сорбірують шкідливі речовини і не перетворюються надалі в джерело їхнього виділення. У цих приміщеннях підлоги, стіни, стелі мають бути щільними, гладкими, із закругленими кутами, повинні допускати вологе прибирання. У випадку значних виділень тепла і вологи велике значення має теплоізоляція стін і перекриттів з метою попередження утворення на них конденсату в холодний період року. У приміщеннях з високим рівнем шуму доцільно влаштовувати підвісну звуковбирну стелю. У приміщеннях з верхнім світлом, при наявності великих площ скління, має бути передбачене механізоване відкривання вікон і фрамуг ліхтарів і пристрої для регулярного очищення стекол.

Важливою гігієнічною вимогою є достатність обсягу і площі приміщення, що припадає на одного працюючого. Обсяг виробничих приміщень має бути таким, щоб на кожного працюючого припадало не менше 15 м3; площа - не менше 4,5 м2; висота виробничого приміщення має бути не менше 3,2 м. Висоту приміщень зі значними виділеннями тепла, вологи і газів визначають розрахунковим шляхом з урахуванням технологічного процесу і забезпечення досить швидкого їхнього видалення з робочої зони.

Санітарно-побутові приміщенняна підприємствах призначені для задоволення побутових потреб під час роботи, ліквідації деяких негативних наслідків трудового процесу протягом і по закінченні зміни, проведення профілактичних заходів щодо усунення функціональних зрушень в організмі, викликаних впливом шкідливих виробничих факторів. Розрахунок площ побутових приміщень виробляється за найбільшою кількістю працюючих у зміні.

Серйозну увагу варто приділяти питанням раціональної колірної обробки приміщення, технологічного устаткування, внутрішньоцехового транспорту, комунікацій, організаційного оснащення з урахуванням особливостей клімату, району будівництва, орієнтації будинків. Раціональне колірне оформлення виробничого інтер'єра є діючим засобом поліпшення умов праці. Тому при оформленні інтер'єра колір використовують:

- як композиційний засіб, що забезпечує гармонічну єдність виробничого приміщення і технологічного устаткування;

- як фактор, що створює оптимальні умови для зорової роботи і сприяє підвищенню працездатності;

- як засіб інформації, орієнтації і сигналізації для забезпечення безпеки праці.

Широке поширення одержало триколірне рішення інтер'єра, при цьому робоче поле роблять контрастним стосовно деталі, а сам верстат — до стін, але віддається перевага контрастним кольорам слабкої інтенсивності.

При тривалій роботі з деталями того самого кольору варто передбачати в поле зору верстатників інший колір для відпочинку очей. У південних районах і приміщеннях з тепловими виділеннями доцільно застосовувати гаму холодних тонів. У північних районах і приміщеннях без природного світла, а також у не опалювальних будинках більш прийнятні теплі тони.

На гучних виробництвах тепла гама кольорів виявляється більш сприятливою, чим холодна. Різнобічний емоційний вплив кольору на людину дозволяє широко використовувати його в гігієнічних цілях.

Планування виробничого цеху (дільниці) — це план розміщення у приміщенні цеху виробничого, підйомно-транспортного та іншого технологічного устаткування, інженерних мереж, робочих місць, проїздів, проходів. Планування — досить складний та відповідальний етап проектування, оскільки в процесі його розробки необхідно скоординувати та вирішити щодо організації виробництва, оптимізації технологічних процесів, вибору транспортних засобів, раціональної організації праці, відповідно до вимог охорони праці, і безпеки, технічної естетики. Тому, як правило, розробка кілька робочих планів діє після їх порівняльної оцінки і робиться висновок щодо кінцевого варіанта.

При розробці плану виробничого цеху (дільниці) необхідно враховувати наступні вимоги:

1 Технологічне устаткування необхідно розміщувати в цеху таким чином, щоб вчувалась потоковість виробничого процесу, починаючи від складу або місця надходження заготівель у цех та закінчуючи пунктом відправлення кінцевої продукції цеху. При цьому необхідно проектувати найкоротші транспортні шляхи.

2 Дільниці зі шкідливими виділеннями та небезпечні в пожежному відношенні мають бути ізольовані і розміщуватись біля зовнішніх стін будівлі.

3 Розміщення технологічного устаткування, проходів та проїздів повинно гарантувати зручність та безпеку праці; можливість монтажу, демонтажу та ремонту устаткування; зручність подавання та передавання заготівель, інструментів, виробів; простоту та надійність виведення відходів від робочих місць. Фронт верстатів (та частина верстату, на якій розміщені органи керування і біля якої знаходиться робоче місце верстатника) має бути прямолінійним. Різноманітні вигини рядів верстатів допускаються лише у виняткових випадках.

4 Планування розміщення технологічного устаткування необхідно узгоджувати із запроектованими підйомно-транспортними засобами. Необхідно передбачати найкоротші шляхи переміщення заготівель, інструментів, виробів у процесі виробництва. Особливу увагу необхідно приділяти організації робочих місць, раціональному їх оснащенню згідно з вимогами наукової організації праці. Передбачати місця для міжопераційного накопичування заготівель та напівфабрикатів.

5 Необхідно максимально використовувати можливості щодо механізації та автоматизації виробничих, а також транспортних процесів, що сприяє полегшенню праці, підвищенню її безпеки.

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 776;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.