Тема 7. Оперативне обслуговування електроустановок.

Оперативне обслуговування електроустановокможе здійснюватись як місцевими оперативними чи оперативно-ремонтними працівниками, за якими закріплена ця електроустановка, так і виїзними, за якими закріплена група електроустановок.

До оперативного обслуговування електроустановок допускаються працівники, які знають оперативні схеми, посадові та експлуатаційні інструкції, інструкції з охорони праці, особливості обладнання і пройшли навчання, дублювання та перевірку знань. До одноосібного обслуговування допускаються в установках понад 1кВ з групою ІУ і Ш – в установках до 1 кВ.

Під час приймання зміниоперативний працівник зобов’язаний:

- ознайомитись зі станом та режимом роботи устаткування особистим оглядом;

- одержати інформацію про стан устаткування, за яким необхідно вести ретельний нагляд, а також, який перебуває в ремонті;

- перевірити і прийняти інструмент, матеріали, ключі, засоби захисту, оперативну документацію;

- ознайомитись з усіма записами за час його останнього чергування;

- оформити приймання зміни записом у журналі власним підписом та підписом працівника, який здає.

Під час чергуванняоперативний працівник зобов’язаний виконувати обґрунтовані вимоги працівників електропостачальної організації, негайно повідомити диспетчера енергопостачальної організації про аварії, які спричинили відключення лінії електропередачі, що живлять підприємство. В разі аварії оперативний працівник зобов’язаний негайно вжити заходів з відновлення схеми нормального режиму роботи і повідомити про це відповідального за електрогосподарство.

Огляд електроустановокможе виконуватись одноосібно :

- адміністративно-технічним працівником з групою У в електроустановках понад 1 кВ і з групою ІУ в установках до 1 кВ, яким по затвердженому списку дозволено одноосібний огляд;

- оперативним працівником, який обслуговує цю електроустановку.

Під час огляду в електроустановках понад 1 кВ забороняється відкривати двері приміщень, комірок, що не обладнані сітчастими огорожами або бар’єрами, якщо відстань між дверима і струмовідними частинами менша 0,6 м при напрузі 10 кВ. Забороняється відкривати двері сітчастих огорож і проникати за огорожі чи бар’єри. Забороняється під час огляду виконувати будь-яку роботу. Результати оглядів фіксуються в оперативному журналі.

Двері приміщень, щитів, збірокмають бути постійно замкнені. Повинно бути не менше двох комплектів ключів, один з яких запасний. Ключі повинні бути пронумеровані і перебувати на зберіганні в оперативних працівників. Ключі слід видавати під розписку :

- під час огляду працівникам , яким дозволено одноосібний огляд;

- на час виконання робіт за нарядом чи розпорядженням – керівнику робіт, допускачеві або наглядачеві.








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 1077;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.