Вимоги до працівників та їх підготовки.

До роботи в електроустановках допускаються особи віком понад 18 років, які повинні пройти первинний та періодичні медогляди, та отримати висновок про дозвіл працювати в діючих електроустановках.

Категорії виробничого персоналу:

Електротехнологичний персонал, який обслуговує установки електрозварювання, електролізу, електротермії, вантажопідіймальні механізми, ручні електричні машини, пересувні струмоприймачі, складне енергонасичене обладнання, під час роботи якого необхідно проводити корегування режимів стаціонарними засобами регулювання.

Вимоги: вік понад 18 років, медичне обстеження, спеціальна підготовка та атестація на групу з електробезпеки не нижче ІІ, щорічне навчання на виробництві і повторна перевірка знань, раз на 5 років навчання в СНЗ. ІІ кваліфікаційну групу повинен мати і їх безпосередній керівник.

Інший виробничій персонал, пов'язаний з обслуговуванням технологічног електрообладнання, повинен одержати І групу з електробезпеки, незалежно від посади і фаху, для чого необхідно пройти інструктаж з електробезпеки під час роботи в даній електроустановці з оформлення в журналі інструктажу. Інструктаж з електробезпеки на І групу має проводити особа, відповідальна за електрогосподарство, або, за її письмовим розпорядженням, - особа зі складу електротехнічних працівників з групою ІІІ.

ЕЛЕКТРОТЕХНИЧНІ ПРАЦІВНІКИ:

-адміністративно-технічні (в установках до 1000В - група ІV, в установках понад 1000В – групаV);

- ремонтні (кваліфікаційна група визначається нарядом або розпорядженням),

-оперативні або оперативно-ремонтні (в установках до 1000В – група ІІІ, в установках понад 1000В – група ІV);

Крім того фахівці з охорони праці зазначаються як «інспектувальна особа»

(кваліфікаційна група ІV).

Для одержання ІІ-ІІІ групи працівники мають:

- чітко усвідомлювати небезпеку, пов’язану з роботою в електроустановках;

- знати і уміти застосовувати на практиці правила безпеки в обсязі, потрібному для роботи, яка виконується;

-знати будову і улаштування електроустановок;

- уміти практично надавати першу медичну допомогу потерпілим в разі нещасного випадку, в тому числі застосовувати способи штучного дихання і зовнішнього масажу серця.

Для одержання групи ІV-V

- додатково необхідно знати компонування електроустановок і уміти організовувати безпечне проведення робіт, уміти навчати працівників інших груп Правилам безпеки і наданню першої допомоги потерпілим від дії електроструму;

- для одержання групи V необхідно також розуміти, чим викликані вимоги пунктів Правил безпечної експлуатації електроустановок.

При прийомі на роботу електротехнічні працівники повинні пройти первинне навчання згідно Положення про навчання, перевірку знань працівників, які обслуговують електроенергетичні установки (ГНД 34.12.102-2004), пройти первинну перевірку знань у строки , установлені програмами і планами їх підготовки. Якщо перевірка знань працівника проводиться вперше, до роботи комісії необхідно залучити представників Держгірпромнагляду та Дкрженергонагляду.

В процесі трудової діяльності електротехнічни і електротехнологічни працівники роходять таки форми навчань: периодичне навчання в СНЗ; інструктажі ; спеціальну підготовку, щорічне навчання; стажування; дуюлювання; протиаварійне тренування.

Іінструктажі (вступний, первинний, повторний позаплановий, цільовий). Вступний – проводиться при прийому на роботу інженером з охорони праці. Первинний – до початку роботи на робочому місці безпосереднім керівником. Повторний – на робочому місці раз на 3 місяця для працівників з підвищеною небезпекою та разна 6 місяців дла працівників без підвишеною небезпекою. Позаплановий – при перерві в роботі більш 30 днів для робіт з підвищеною небезпекою та 60 днів для для решти; при зміні умов праці, що впливають на стан охорони праці (зміни в технології, модернізації або заміна обладнання); при перегляду або введенню в дію нових нормативних актів; при порушенні вимог нормативніх актив; при нещасних випадках ; на вимогу інспектующого органа. Цільовий – при виконанні робіт, не передбачених трудовою угодою та при виконанні робіт за нарядом-допуском.

Стажування згідно розпорядження під наглядом кваліфікованого працівника, ознайомитись з місцевими інструкціями по охороні праці, виробничими інструкціями, схемами електроустановок. Тривалість стажування залежить від освіти, досвіду роботи, спеціальності.

Після закінчення стажування і перевірки знань ремонтні працівники допускаються до самостійної роботи, а оперативні – до дублювання.

Тривалість дублювання на робочому місці встановлюється рішенням комісії з перевірки знань і залежить від кваліфікації працівника та складності обладнання , яке він обслуговує, але не менше шести змін.

До самостійної роботи допускаються особи, яким присвоєна ІІІ кв. група в установках до 1000 В, і ІV кв. група в установках більше 1000 В.

Працівники з ІІ кваліфікаційною групою допускаються до роботи в діючих електроустановках в складі бригади або під наглядом наглядаючого з ІІІ кваліфікаційною групою.

Спеціальну підготовку проходять працівники , яки обслуговують електроенергетичні установки (трансформаторні підстанції, КЛ і П, яки беспосередно підключені до мереж електропостачальної організації).

Протиаварійні тренування проходять оперативні і оперативно-ремонтні працівники під керівництвом особи, відповідальної за електрогосподарство, не рідше ніж раз на квартал.

. Для проведення перевірки знань електротехнічних та електротехнологічних працівників керівник споживача повинен своїм наказом призначити центральну комісію. Головою комісії призначається керівник або його заступник, до службових обов’язків якого входить організація роботи з питань експлуатації електроустановок. До складу комісії входить особа, відповідальна за електрогосподарство, спеціаліст з охорони праці, представники виробничих, юридичних служб, представник профспілки або уповноваженої особи з питань охорони праці. Комісія вважається правочинною, якщо до її складу входить не менше трьох осіб. У разі потреби керівник створює комісії в окремих структурних підрозділах. Ці комісії очолюють керівники підрозділів, які пройшли перевірку знань в центральній комісії, або особа, відповідальна за електрогосподарство. Споживачі, чисельність яких не дає змоги створити комісію для перевірки знань, перевірку знань проходять у комісії СНЗ.

Периодична перевірка знань проводиться:

первинне навчання та перевірка знань усіх працівників – до початку виконання роботи;

для працівників, які безпосередньо організують та проводять роботиз оп6еративного обслуговування діючих електроустановок чи ремонтноионтажні роботи, - один раз на рік;

для адміністративно-техничних працівників, яки не належать до попередньої групи, а також для членів комісій – одн раз на три роки.

Позачергову перевірку знань працівникі проходять у разі:

- внесення змін до Правил;

- порушення працівником вимог НД;

- переведення працівника на іншу роботу;

- перерви в роботі понад шість місяців;

- незадовільної оцінки знань працівника – у строки, визначені комісіею з перевірки знагь, але не раніше ніж через один місяць після одержаної незадовільної оцінки;

- вимог інспекції Держгірпромнагляду або Держенергонагляду.

Перевірка знань у особи, відповідальної за електрогосподарство, його заступника та особи, відповідальної за оперативну роботу проводиться в центральної комісії за участю представникив Держгірпромнагляду та Держенергонагляду. Перевірка знань у остальних електротехнічних та електротехнологічниї працівників за участю представника Держенергонагляду.

Керівник споживача протягом четвертого кварталу повинен подати до Держенергонагляду графік перевірки знань персоналу на наступний рік. Про дату перевірки знань необхідно повідомити не пізніше ніж за 20 днів до дати проведення перевірки.

 

Тема 3. Охоронні зони електромереж .

Охоронна зона вздовж повітряних ліній визначається земельною ділянкою і повітряним простором, обмеженим вертикальними площинами, що розташовані з обох боків лінії від крайніх проводів за невідхиленого їх положення на відстані:

для ПЛ напругою до 1 кВ - 2 м;
для ПЛ напругою 1 ¸ 20 кВ - 10 м;
для ПЛ напругою 35 кВ - 15 м;
для ПЛ напругою 110 кВ - 20 м ;
для ПЛ напругою 154, 220 кВ - 25 м;
для ПЛ напругою 330 ¸ 400 кВ - 30 м;
для ПЛ напругою 750 кВ - 40 м

Охоронна зона вздовж переходів через водоймища становить 100 м з обох боків для судноплавних водойм. Для несудноплавних охоронна зона визначається як на суходолі.

Охоронна зона кабельних ліній – ділянка землі вздовж підземних кабельних ліній, обмежена вертикальними площинами, що розташовані з обох боків лінії від крайніх кабелів на відстані 1 м, для КЛЗ – 2 м. При проходженні кабельних ліній через водоймища – 100 м від крайніх кабелів по обидві сторони.








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 3705;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.