Порядок виконання штучного дихання і зовнішнього масажу серця.

Потерпілого необхідно вкласти на спину, відкрити і очистити порожнину рота. Однією рукою підійняти шию, іншу покласти на чоло і відкинути голову потерпілого, щоб відкрилась дихальна гортань. Стоячі на колінах збоку, через дихальну трубку, хустинку чи серветку прикласти губи до губ потерпілого і затиснути йому нос.

Якщо допомогу надає одна людина, робиться два енергійних вдування, потім піднявшись та залишаючись з тієї ж сторони від потерпілого долоню однієї руки людина, що надає допомогу, кладе на нижню половину грудини (відступивши на два пальці вище від її нижнього краю). Долоня другої руки кладеться поверх першої і натискує, допомагаючи нахилом свого корпуса. Руки при натисненні повинні бути випрямлені в ліктьових суглобах.

Натиснення варто робити швидкими поштовхами, так щоб зміщати грудину на 4-5 см. Тривалість натиску не більше як 0,5 сек. з інтервалом між окремими натисненнями 0,5 сек. Співвідношення «дихання» - «масаж» складає 2:30.

При участі в реанімації 2-х осіб, співвідношення “дихання – масаж” складає 1:5. Під час штучного вдиху постраждалого той, хто робить масаж серця, натиснення не робить, тому що зусилля, при натисканні значно більші, ніж при вдуванні (це призводить до безрезультатності штучного дихання, а відповідно і реанімаційних заходів). Зовнішній масаж серця та штучне дихання проводиться до появі спроби самостійного дихання та роботи серця, або по прибуття лікаря.

Поняття напруги кроку, дотику.При обриві проводу повітряних ліній електропередач від місця контакту проводу із землею струм розтікається концентричними колами і на відповідній відстані затухає. При цьому між точками 1 і 2 різновіддаленими від точки замикання на землю виникає різниця потенціалів, яка називається кроковою напругою. В установках вище 1000В небезпечно наближатися ближче 8 метрів до точки замикання. Виходити із небезпечної зони необхідно гусячим кроком, не відриваючи ніг від землі.

При пробої ізоляції на металевий корпус обладнання струм через заземлюючі провідники починає протікати з корпуса на заземлюючий пристрій і розтікатися по землі. При цьому між корпусом і землею виникає різниця потенціалів, яка дорівнюе падінню напруги на заземлюваьні провідники і називається напругою дотику.

Uдотику

Величина напруги дотику залежить від опору заземлюючих провідників і заземлюючого пристрою. Напруга дотику не повинна перевищувати 50В.

Статична електрика – особливий вид зарядів, що виникають при терті двох діелектриків або діелектрика і провідника. При терті двох діелектриків на одному з них, що має вищі діелектричні характеристики, виникає позитивний, а на іншому, з іншими діелектричними властивостями, – негативний заряд. Такі заряди виникають при терті твердих діелектриків (пластмаси, синтетичні і вовняні тканини, гумові матеріали, суха деревина, сухе зерно, папір тощо), рідких (нафтопродукти, спирти, етиловий ефір тощо) і газоподібних (сухе повітря та газоподібні суміші тощо). Ці заряди можуть виникати при заправці незаземлених резервуарів і цистерн рідкими діелектриками, транспортуванні нафтопродуктів по гумових шлангах, перевезенні бензину в незаземлених автоцистернах і зливанні з них, випусканні повітря чи газів з ресиверів або пневмосистем, пневмотранспортуванні сухого зерна, борошна, механічній обробці пластмаси, терті гумових шин об асфальт та в інших випадках.

Заряди статичної електрики мають властивості накопичуватися на окремих об’єктах. Так, при заповненні бензином резервуара методом падаючого струменя заряд може досягти 18000-20000 В, а на тілі людини, ізольованої від підлоги, 7000 В і більше. Нагромадження заряду призводить до іскрових розрядів. Іскрові розряди статичної електрики пожежо- і вибухонебезпечні. Іскра від потенціалу на тілі людини або трубопроводі чі шлангу може привести до спалаху багатьох речовин (парів ацетону, метану, оксиду вуглецю та інших).

Основні засоби захисту від статичної електрики полягають у відведенні зарядів у землю (заземлення цистерни з паливом, компресорних та котельних установок, трубопроводів), запобіганні виникненню та накопиченню статичної електрики, її нейтралізації.

Зменшенню заряду статичної електрики сприяє: підвищення вологості повітря до 70%, напилення на діелектричній поверхні електропровідних плівок, добавка до нафтопродуктів спеціальних присадок (АСП-1, СИГБОЛ та ін.), що знижують електричний опір у 1000 разів і більше. Працюючим у вибухонебезпечних приміщеннях рекомендується користуватись антистатичним взуттям, забороняється носити синтетичний одяг; підлогу таких приміщень вкривають антистатиками.

Наведена напруга виникае при паралельній прокладці повітряних ліній різного приєднання або при їх перетині. У разі відключення однієї із них для виконання робіт на відключеній лінії може виникнути небезпечна напруга за рахунок електромагнітної індукції від працюючої лінії. Це явище наведеної напруги. Для його виключення необхідно додатково заземлювати відключену лінію в місці наближення до діючої лінії.








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 1061;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.