Дія електроструму на організм людини. Методи звільнення від дії електроструму, надання першої медичної допомоги.

Особлива небезпека електричного струму в тому , що його, на відміну від небезпеки інших об’єктів, не видно, не чути, він не немає запаху.

Розрізняють два основних віда дії електричного струму на організм людини:

Місцеви електротравми:

Місцева електротравмаяскраво виражене місцеве порушення цілоcтности тканини тіла, у тому чіслі кісткових тканин, викликане діею електричного струму або електричної дуги.

Електричний опік – пошкодження поверхні тіла чи внутришніх органів під діею електричного струму, що проходить через тіло людини.

Електрични знакі – (електричні знаки або електричні міткі) являють собою різко окреслені плями сірого аьо блідо- жовтого кольору на поверхні шкіри людини, круглої або овальної форми розміром від 1 до 5 мм.

Металізація шкіри – проникнення в шкіру частинок металу в наслідок його розбризкування і випарювання під діею струму. Уражена ділянка шкіри стає жорсткою і шороховатою.

Механічні пошкодження – виникають в результаті різкіх мимовільних скорочень м’язів під діею струму, що проходить через тіло людини.

Електроофтальмія – запалення зовнішніх оболонок очей, що виникає під дією потужного потоку ультрафіолетових промінів при виникненні електричної дуги.

Електричний удар.

Електричний удар – збудження живих тканей організму електричним струмом, що проходить через них, яке супроводжується мимовільним судомним скороченням м’язів. За силою лії умовно поділяється на 5 ступенів:

І – судомне, ледве відчутні скорочення м’язів.

ІІ – суломне скорочення м’язів, що супроводжується сильним болем (без втрати свідомості);

ІІІ – судомне скорочення м’язів із втратою свідомості, при цьому зберегається диханне і робота серця;

ІV – втрата свідомості і порушення серцевої діяльності або дихання;

V – Клінична смерть, тобто відсутність дихання і кровообігу.

Залежність між величиною струму та силою впливу на організм людини наведено в таблиці:

 

Величина струму Змінний струм частотою 50Гц Постійний струм
0,6¸1,5мА Легке тремтіння пальців рук Поріг відчуття струму Не відчувається
10¸15мА Судома м’язів рук, руки можливо відірвати від провідника, сильний біль в пальцях і кистях рук Стан терпіння 5-10 секунд Відчувається нагрів
50¸80мА Параліч органів дихання Сильне відчуття нагріву, судома в м’язах рук. Утруднене дихання
90¸100мА Параліч органів дихання, при дії більше 3-х секунд - параліч серця Параліч органів дихання

Струм, що протікає через організм людини, визначається як I = U/R,

де U – напруга дотику;

R – опір організму людини (в основному шкіри) та опір навколишного середовища.

Опір людини значно залежить від стану шкіри (наявності пошкоджень), алкогольної або наркотичної залежностей, нервового стану. При наявности ціх факторів значно зменшується опір організму людини, і відповідно зростає сила струму і його дія на організм людини. При струмах значно більших від наведеніх в таблиці виникають обширні опіки окремих частин тіла, через які протікає струм.

Методи звільнення потерпілого від дії електричного струму/

При ураженні електричним струмом необхідно якнайшвидше звільнити потерпілого від дії струму, оскільки від тривалості його дії залежить важкість електротравми.

При торканні до струмопровідних частин, що знаходяться під напругою, у більшості випадків виникає мимовільне судомне скорочення м'язів і загальне збудження, яке може привести до порушення і навіть повного припинення дихання і кровообігу. А якщо потерпілий тримає провід руками, його пальці так сильно стискаються, що вивільнити провід із його рук стає неможливим. Тому перш за все необхідно відключити ту частину електроустановки, якої торкаєтся потерпілий.

Правила звільнення потерпілого від дії електричного струму:

- якщо потерпілий знаходиться на висоті, перед відключенням прийняти заходи для попередження його падіння;

- негайно відключити електроприлад шляхом відключення рубильника, зняття запобіжників, роз’єднання штепсельного з’єднання;

- при неможливості відключення, для того, щоб не потрапити під дію напруги, ізолюючим предметом підняти провід;

- відтягнути потерпілого за сухий одяг або в рукавицях;

- спробувати підняти потерпілого чи відірвати його від землі;

- перерубати провід, якщо є в наявності сокира з сухою ручкою або інструмент із ізольованими руків’ями;

- на місцях більше 1000В можна заземлити провідник, а потім накинути на проводи ЛЕП;

Першою медичною допомогоюназивають комплекс заходів, спрямованих на відновлення чи збереження життєдіяльності і здоров'я. Однією з найважливіших її вимог є терміновість, чим швидше вона надана, тим більше шансів на порятунок потерпілого. Тому таку допомогу своєчасно може і має надати той, хто знаходиться поруч із потерпілим.

Перелік заходів першої допомоги:

- Визначити стан потерпілого, а саме, чи перебуває він у свідомісті, оцінити колір шкірних покривів, дихання та пульс. Колір шкіри та дихання оцінюється візуально. Пульс перевіряється на сонній артерії.

- Якщо потерпілий без свідомості, відсутні дихання та пульс, а шкіра синіюча, необхідно негайно приступати до оживлення організму за допомогою штучного дихання і зовнішнього масажу серця.

- Якщо потерпілий дихає рідко і з судомами, але у нього відчувається пульс, необхідно проводити йому штучне дихання (потерпілий обов’язково знаходиться в горизонтальному положенні).

- Якщо потерпілий у свідомісті , із стійким диханням і пульсом, його слід вкласти на підстилку, розстебнути одяг, що заважає вільному диханню, створити прилив свіжого повітря, забезпечити повний спокій.

- У випадку непритомності потерпілого, необхідно слідкувати за його диханням і запобігати западанню язика. При блюванні необхідно повернути плечі і голову потерпілого наліво для видалення блювотних мас.

- В будь-якому випадку необхідно викликати ликаря. Це виконує людина, яка не бере участі у наданні першої медичної допомоги. Правильно визначити справжній стан здоров'я потерпілого може лише лікар.

- Переносити потерпілого в інше місце слід тільки у тих випадках, коли йому, або особі, яка надає допомогу, продовжує загрожувати небезпека, або надання допомоги на місці неможливе.








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 1203;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.