Основні захисні засоби – засоби, ізоляція яких довгий час витримує робочу напругу і дозволяє доторкатися до струмопровідних частин, що знаходяться під напругою.

Основні захисні засоби в електроустановках до і вище 1000 В наведено в таблиці:

 

До 1000В включно Понад 1000В
ізолювальні штанги; ізолювальні кліщі; електровимірювальні кліщі; покажчики напруги; діелектричні рукавички; інструмент з ізолювальним покриттям руків’я   ізолювальні штанги всіх видів; ізолювальні кліщі; електровимірювальні кліщі; покажчики напруги; пристрої для створення безпечних умов праці під час проведення випробувань і вимірювань в електроустановках (покажчики напруги для фазування, покажчики пошкодження кабелів та ін,)  

Додаткові захисні засоби самі по собі не можуть забезпечити захист від ураження струмом, а використовуються разом з основними. Їх перелік наведено в таблиці:

 

До 1000В включно Понад 1000В
діелектричне взуття; діелектричні килимки; ізолювальні підставки; ізолювальні накладки; ізолювальні ковпаки; сигналізатори напруги; захисні огородження (щити, ширми) переносні заземлення; плакати і знаки безпеки; інші засоби захисту діелектричні рукавички; діелектричне взуття; діелектричні килимки; ізолювальні підставки; ізолювальні накладки; ізолювальні ковпаки; штанги для перенесення і вирівнювання потенціалу; сигналізатори напруги; захисні огородження (щити, ширми) переносні заземлення; плакати і знаки безпеки; інші засоби захисту

 

Засоби захисту, що знаходяться в експлуатації, розміщують в спеціально відведених місцях, як правило, біля входу в приміщення та на щитах управління. В місцях зберігання повинні бути гачки або кронштейни для штанг, кліщів, переносних заземлень, плакатів і знаків безпеки, а також шафки, стелажі і т.п. для рукавиць, бот, калош, діелектричних килимків, ковпаків, ізолюючих накладок і підставок, запобіжних поясів і канатів, захисних окулярів, протигазів, указників напруги і т.п.

Необхідно вести журнали обліку і складу засобів захисту, в яких вказують назви, інвентарні номери, місце знаходження, дати періодичних випробувань і оглядів. Журнал слід заповнювати у відповідності до форми, що рекомендується, і 1 раз на 6 місяців перевіряти особі з адміністративно-технічного персоналу, відповідальній за засоби захисту.

Засоби захисту, що знаходяться в індивідуальному користуванні, також повинні реєструватись в журналі обліку засобів захисту з вказанням дати видачі і підписом особи, яка їх отримала.Норми і терміни випробування захисних засобів наведені в таблиці:

 

Назва Напруга електроустановок Періодичність
випробувань оглядів
Штанги ізолювальні до і вище 1000В 1 раз на 24 міс. 1 раз на 12 міс.
Кліщі ізолювальні до і вище 1000В 1 раз на 24 міс. 1 раз на 12 міс.
Кліщі електровимірювальні до і вище 1000В 1 раз на 24 міс. -
Показчики напруги до і вище 1000В 1 раз на 12 міс. -
Рукавиці гумові діелектричні усі напруги 1 раз на 6 міс. -
Боти гумові діелектричні і калоші понад 1000 В усі напруги 1 раз на 36 міс. -
Калоші гумові діелектричні до 1000В 1 раз на 12 міс. -
Килимки гумові діелектричні усі напруги - 1 раз на 12 міс.
Ізолювальні підставки усі напруги - 1 раз на 12 міс.
Інструмент слюсарно-монтажний з ізольованими руків’ями до 1000В 1 раз на 12 міс. -

 

Перед використанням електрозахисних засобів необхідно перевірити:

- термін придатності по штампу;

- відсутність пошкоджень, для рукавиць – відсутність проколів, для вказівників напруги – справність наближенням до струмовідної частини, що перебуває під напругою .

Плакати та знаки безпеки, що використовують в електроустановках:

1. Заборонні: НЕ ВМИКАТИ ПРАЦЮЮТЬ ЛЮДИ;

НЕ ВМИКАТИ РОБОТА НА ЛIНIЇ;

НЕБЕЗПЕЧНЕ ЕЛЕКТРИЧНЕ ПОЛЕ БЕЗ ЗАСОБIВ ЗАХИСТУ

ПРОХIД ЗАБОРОНЕНО;

НЕ ВІДКРИВАТИ ПРАЦЮЮТЬ ЛЮДИ;

РОБОТА ПIД НАПРУГОЮ ПОВТОРНО НЕ ВМИКАТИ.

2. Застережні: ОБЕРЕЖНО ЕЛЕКТРИЧНА НАПРУГА;

СТІЙ НАПРУГА;

ВИПРОБУВАННЯ НЕБЕЗПЕЧНО ДЛЯ ЖИТТЯ;

НЕ ВИЛАЗЬ УБ’Є,

3. Настановчі: ПРАЦЮВАТИ ТУТ;

ВИЛАЗИТИ ТУТ.

4. Вказівні: ЗАЗЕМЛЕНО.

 

Тема 5.Класифікація виробничих приміщень щодо небезпеки ураження працівників електричним струмом

Усі приміщення за ступенем небезпеки ураження людей електричним струмом поділяються на три класи:

Приміщення без підвищеної небезпеки - це сухі незапилені приміщення з нормальною температурою повітря та ізолюючими підлогами.

Приміщення з підвищеною небезпекою, яким характерні одна з наступних умов:

- відносна вологість повітря перевищує 75 %;

- під впливом різноманітних теплових випромінювань температура повітря постійно або періодично (більше однієї доби) перевищує 35 °С;

- виділення струмопровідного технологічного пилу в такій кількості, що він може осідати на дроті, проникаючи всередину електричних машин і апаратів;

- підлоги струмопровідні;

- можливість одночасного доторкання до металоконструкцій будов, металевих улаштувань і т. п. (що мають з'єднання із землею), з одного боку, і до металевих корпусів електрообладнання - з другого.

Приміщення особливо небезпечні,яким характерні:

- відносна вологість повітря більш 95% близька до 100 % (стеля, стіни, речі, що знаходяться у приміщенні, покриті вологою);

- хімічно активне або органічне середовище - постійно або протягом тривалого часу міститься агресивна пара, гази, рідини, утворюються відкладення або пліснява, які руйнують ізоляцію і струмоведних частин електрообладнання;

- одночасна наявність двох або більше умов, властивих приміщенням з підвищеною небезпекою або обмежений простір (ємкості, колодязі і т.д.)а також зовнішні установки.

Категорію приміщень і умов роботи за ступенем небезпеки ураження людей електричним струмом визначають особи, відповідальні за електрогосподарство, виходячи з місцевих умов і відповідно до наведеної класифікації.

 

Застосування електрообладнання в електроустановках до 1000 В.

Клас електрообладнання Маркування Призначення Сфера застосування
    Не має знаку Уразі непрямого дотику 1.Унепровідних приміщеннях. 2.Відокремлення електричних кіл забеспечують окремо для кожного електрообладнання.
    I Захисний затискач або літери *РЕ*, або жовто-зелени смуги У разі непрямого дотику   З’єднання захисного затискача електрообладнання з РЕ-провідникомелектроустановки. Застосовується, якщо вимоги стосовно окремих приміщеньне обмежують застосуванняелектрообладнання цього классу.
  II     Уразі непрямого дотику   Увсіх приміщеннях, незалежно від заходів захисту, принятих у електроустиновці, якщо спеціальні вимоги не обмежуютьзастосування електрообладнання цього класу
  III   У разі непрямого длтику і за певних умов у разі прямого дотику Підключати тільки до систем БННН і ЗННН

 

 

Тема 6 . Робота з електроынструм

Класифікація електроінструменту

І клас - всі деталі, що перебувають під напругою, ізольовані і штепсельна вилка має заземлювальний контакт.

ІІ клас - всі деталі, що перебувають під напругою, мають подвійну або посилену ізоляцію і не має пристроїв для заземлення. Напруга І і ІІ класу : 220 В постійного струму і до 380 В змінного.

ІІІ клас – інструмент з напругою до 42В і призначений для живлення від безпечного розподільчого трансформатора, або перетворювача з окремими обмотками.








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 3404;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.