Допомога при переломах, вивихах.

Пошкодження голови. При падінні, ударі можливий перелом черепу ( ознаки: кровотеча з вух і рота, несвідомий стан) або струс мозгу (ознаки: головний біль, нудота, блювання, втрата свідомості). Перша допомога: потерпілого покласти на спину, на голову накласти тугу повязку і покласти холод.

Пошкодження хребта. Ознаки: різкий біль в хребті, неможливість зігнути спину і повернутися. Перша допомога: обережно, не піднімаючи потерпілого, підсунути під спину широку дошку, або повернути потерпілого обличчям униз і стежити, щоб при перевертанні його тулуб не прогинався. Транспортувати також на дошці або обличчям униз.

Перелом кісток тазу. Ознаки: біль при промацуванні тазу, біль в паху, в області крижі, неможливість підняти випрямлену ногу. Перша допомога: під спину підсунути широку дошку, зігнути ноги в колінах і розвести в сторони, а стопи зсунути разом, під коліна підкласти валик з одягу. Не можна повертати потерпілого на бік, саджати та ставити на ноги.

Перелом і вивих ключиці. Ознаки: біль в області ключиці, явна виражена припухлість. Перша допомога: покласти в пахову западину з пошкодженою сторони невеликий жмуток вати, прибинтувати до тулубу руку, зігнути в лікті під прямим кутом, підвісити руку до шиї хусткою. Бинтувати слід від хворої руки на спину.

Переломи і вивих кісток кінцівок Ознаки: неприродна форма кінцівки, рухливість в місці, де немає суглоба, скривлення і припухлість. Перша допомога, несуттєво перелом чи вивих, у всіх випадках необхідно забезпечити повне нерухомість ушкодженої кінцівки, не можна вправляти вивих самостійно. При накладанні шини обов’язково слід забезпечувати нерухомість принаймі даох суглобів – одного вище, іншого нижче місця перелому, а при переломі великих кісток – навіть трьох. Шинна пов’язка не повинна здавлювати великі судини, нерви і виступи кісток, Краще обгорнути шину м’якою тканиною і обмотати бинтом. За відсутності шини слід прибинтувати пошкоджену верхню кінцівку до тулубу, а нижню кінцівку – до здорової.

Перелом ребер. Ознаки: біль при диханні, кашлі і русі. Необхідно туго забинтувати або стягнути груди рушником під час видоху.

Удари. Ознаки: припухлість, біль при дотику. До місту удару прикласти холод, а після цього накласти тугу пов’язку. Не слід змащувати настойкою йоду, розтирати і накладати зігріваючий компрес.

Здавлювання вагою. Після звільнення необхідно туго забинтувати, поверх бинту покласти холод.

Ростяг зв'язок. Ознаки: різкій біль в суглобі, припухлість. Необхідно туго забинтувати, забезпечити спокій, прикласти холод. Пошкоджену ногу піднести, руку підвісити на хустці.








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 898;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.