Вимоги безпеки до виробничих процесів та обладнання.

 

Найбільш дійові засоби щодо захисту робітників від впливу шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу можуть бути реалізовані при забезпеченні безпеки виробничого процесу та виробничого обладнання. Конкретний виробничий процес визначає використання певного виду обладнання. В свою чергу небезпека обладнання (наявність елементів, що рухаються, нещільностей, статичної електрики та інше), як і його безпека, багато в чому визначають небезпеку (як і безпеку) виробничого процесу в цілому.

Безпека технологічного процесу досягається:

усуненням безпосереднього контакту працюючих з хімічними продуктами (сировина, допоміжні матеріали, напівпродукти, відходи та готова продукція), що можуть шкідливо вплинути на організм працюючих (відходи виробництва повинні своєчасно вивозитися і знешкоджуватися);

заміною технологічних процесів та операцій, пов'язаних з формуванням небезпечних та шкідливих виробничих факторів, такими, за яких вказані фактори або відсутні, або характеризуються меншою інтенсивністю;

комплексною механізацією та автоматизацією виробництва;

застосування дистанційного керування технологічними процесами та операціями за наявності небезпечних і шкідливих виробничих факторів;

герметизацією обладнання;

застосуванням засобів колективного захисту працівників;

раціональною організацією праці та відпочинку, а також зниженням важкості праці;

своєчасною інформацією про порушення технологічного процесу, виникнення небезпечних та шкідливих виробничих факторів на окремих стадіях технологічних процесів та операцій;

системою контролю та управління технологічними процесами, що забезпечують захист працюючих під час виникнення аварійних ситуацій та миттєве вимкнення виробничого устаткування.

Для забезпечення безпеки виробництва персонал повинен пройти навчання безпечним засобам (прийомам) роботи, правилам поведінки в аварійних ситуаціях та правильного використання засобів індивідуального захисту, а також в ряді випадків - пройти професійний відбір.

Важливо, щоб вимоги безпеки були чітко визначені в нормативно-технічній та технологічній документації і щоб стосовно всіх виробничих факторів, з якими можуть стикатися робітники, були затверджені показники-безпеки — гігієнічні регламенти, методи, засоби та процедури їх обов'язкового контролю.

Як виробничі приміщення, так і виробничі (робочі, монтажні та інші) майданчики, повинні мати достатню площу та висоту, що дає можливість так розмістити обладнання, комунікації, матеріали, заготовки, напівфабрикати, щоб це не створювало небезпечних шкідливих .умов, забезпечило б безпечну експлуатацію, ревізію і ремонт обладнання і комунікацій, сприяло б додержанню на робочих місцях гігієнічних нормативів факторів виробничого середовища.

У випадках, якщо матеріали, заготовки, напівпродукти виробництва та ін. можуть шкідливо впливати на робітників, повинні бути передбачені відповідні засоби та методи захисту працівників при їх зберіганні, транспортуванні, подачі, навантаженні, розвантаженні, утилізації, знешкодженні та інших робочих операціях.

 

Безпека виробничого обладнання (ВО) забезпечується: вибором: принципів дії, конструктивних схем, використанням безпечних елементів конструкції та конструкційних матеріалів, що відповідають тим технологічним операціям, які здійснюються за допомогою цього обладнання; використанням в конструкції обладнання засобів механізації, автоматизації, дистанційного управління та засобів захисту працівників; виконанням ергономічних вимог; включенням вимог охорони праці в техдокументацію з монтажу (демонтажу), експлуатації, ремонту, транспортування та зберігання обладнання. Безпека ВО повинна бути забезпечена протягом всього терміну його служби, тобто охоплювати весь цикл “виробничого життя” - монтаж (демонтаж), експлуатація (в тому числі окремо чи в складі комплексів і технологічних систем), ремонт, транспортування, зберігання.

Під час експлуатації виробничого обладнання повинні забезпечуватися такі вимоги:

необхідність огородження частин ВО, що рухаються, якщо вони можуть бути небезпечними, за винятком частин, огородження яких не допускається їх. функціональним призначенням. У випадку, коли виконавчі органи ВО створюють небезпеку для людей і не можуть бути огороджені, необхідно передбачити сигналізацію, яка попереджує про запуск устаткування в роботу, і засоби зупинки та виключення джерел енергії;

необхідність оснащення у необхідних випадках ВО засобами місцевого освітлення, засобами гальмування, зупинки устаткування та відключення його від джерел живлення, вмонтованими приладами для вилучення шкідливих, вибухо- та пожеженебезпечних речовин, що .виділяються в процесі роботи, безпосередньо від місця їх утворення та накопичення, засобами для негайного викиду шкідливих речовин і резервними ємностями для цього, засобами захисту від ураження електричним струмом та засобами, які запобігають накопиченню статичної електрики; матеріали, що використовуються в конструкції обладнання, встановлення, монтаж та обв'язка якого повинні забезпечувати виключення чи зниження до допустимих рівнів шуму, ультра - і інфразвуку, вібрації та інших факторів.

Про наявність постійної небезпеки або виникнення небезпечної ситуації у випадку аварії персонал повинен бути попереджений за допомогою світлових, звукових та кольорових сигналізаторів. Частини виробничого устаткування, які становлять небезпеку для людей, повинні бути пофарбовані в сигнальні кольори і на них повинні бути нанесені знаки безпеки.








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 1117;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.