Безпека при експлуатації посудин, що працюють під тиском.

 

Посудиною, що працює під тиском, називають герметично закриту ємність, призначену для ведення хімічних і теплових процесів, а також для зберігання і транспортування стиснутих, зріджених і розчинних газів і рідин під тиском.

На посудини, що працюють під тиском понад 0,07 мПа поширюються Правила будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском. Ці правила не поширюються на посудини і балони місткістю до 25л, в яких добуток ємності (л) на робочий тиск (мПа) складає не більше 20; на частини машин, які не являються самостійними посудинами та інші.

Посудини, на які поширюються вищевказані Правила, підлягаються реєстрації в органах Держнаглядохоронпраці. Реєстрація проводиться за письмовою заявою власника (керівника) підприємства.

Керівництво підприємства для забезпечення безпечних умов роботи посудин, що працюють під тиском, повинно здійснювати такі заходи:

призначити наказом зі складу інженерно-технічних робітників (ІТР) відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію посудин, що працюють під тиском, та в необхідній кількості осіб обслуговуючого персоналу, які пройшли медичний огляд, навчені за спеціальною програмою і мають відповідне посвідчення;

забезпечити проведення технічних оглядів відповідно до встановлених строків;

організувати проведення перевірки знань обслуговуючого персоналу;

забезпечити інструкціями з безпечної експлуатації.

 

Посудини, які знаходяться в експлуатації повинні підлягатися технічному огляду (зовнішній і внутрішній огляд і гідравлічне випробування) після монтажу до початку експлуатації, а також періодично в процесі експлуатації.

Зовнішній і внутрішній огляд проводиться не рідше одного разу на чотири роки з метою контролю стану внутрішніх і зовнішніх поверхонь і впливу середовища на корпус. Гідравлічне випробування проводиться не рідше одного разу на 8 років з попереднім внутрішнім оглядом.

Посудини для транспортування і зберігання зріджених кисню, азоту та інших не корозійних кріогенних рідин, захищені поверхневою ізоляцією, підлягаються технічному огляду не рідше 1 раз на 10 років. Технічний огляд заритих в ґрунт посудин з не корозійним середовищем може проводитись без звільнення їх з ґрунту і зняття зовнішньої ізоляції не рідше 1 разу на 10 років за умовою виміру товщини стінок посудини неруйнівним методом контролю.

Посудина проходить випробування, якщо в неї не виявлено ознак розривів, не помічені течі і пітніння в зварних швах, видимі деформації після випробування.

Позачерговий технічний огляд проводиться в таких випадках:

після реконструкції або ремонту з використанням зварювання або паяння елементів;

якщо посудина не експлуатувалася більше 12 місяців;

якщо посудина була демонтована і розміщена на новому місці;

на вимогу представників Держнаглядохоронпраці чи відповідального по нагляду за технічним станом і експлуатації посудини.

 

Для забезпечення безпечних умов експлуатації посудина, що працює під тиском, в залежності від призначення повинна мати:

прилади для вимірювання тиску і температури середовища;

запобіжні пристрої;

запірну або запірно-регулюючу арматуру;

покажчики рівня рідини.

Для вимірювання тиску використовують манометри, які підлягаються щорічній перевірці спеціалізованою організацією. Для запобігання від розривів застосовуються пристрої: запобіжні клапани, розривні елементи – мембрани. Запобіжні клапани захищають обладнання при відносно повільному підвищення тиску, мембрани – при швидкому зростання тиску.

Посудини, що працюють під тиском розміщуються на відкритих майданчиках в місцях, де виключено скупчення людей, або в окремих будівлях. Розміщення посудин дозволяється:

у приміщення, що примикають до виробничих будівель за умовою відмеження капітальною стіною;

у виробничих приміщеннях (у випадках, передбачених галузевими правилами безпеки);

із заглибленням в ґрунті за умовою забезпечення доступу до арматури та захисту стінок посудини від корозії.

Не дозволяється розміщення посудин, зареєстрованих в органах Держнаглядохоронпраці в жилих, громадських і побутових будівлях, а також у приміщеннях, що примикають до них. Розміщення посудини має виключати можливість її перекидання та повинно забезпечувати можливість огляду і ремонту.

 

Посудина, що працює під тиском повинна бути негайно зупинена в таких випадках:

підвищення тиску в посудині нижче дозволеного, незважаючи на виконання всіх вимог, вказаних в інструкції;

при виявлені несправності запобіжних клапанів;

при виявлення в посудині та її елементах, що працюють під тиском, тріщин, опуклостей, значного стоншення стінок, пропусків у зварних швах, розриву прокладок;

виникла пожежа, що створила загрозу обслуговуючому персоналу і посудині;

при несправності покажчиків рівня рідини, запобіжних блокуючих пристроїв, контрольно вимірювальних приладів і засобів автоматики.

 

 








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 1227;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.