Проведення робіт щодо запобігання аваріям та ліквідації їхніх наслідків.

У виняткових випадках короткочасни роботи, з усунення несправностей, які можуть привести до аварії, допускається виконання за розпорядженням із записом в оперативний журнал:

-оперативним працівникам ( в установках понад 1000В – не менше ніж у даох);

-ремонтникам під наглядом чергового, якщо виписування наряду призводить до затримкі ліквідації аварії;

-ремонтникам під наглядом адміністративно-техничного працівника з групою V (в установках до 1000В з групою IV) в разі відсутності або зайнятості оперативного працівника.

В разі відсутності працівників, які мають право видавання нарядів або розпоряджень, право видавання наряду або розпорядження на роботу , метою якої є запобігання аварії, видається оперативному працівнику з групою IV.

В усіх випадках мають виконуватись всі необхідні організаційно-технічни заходи.

 

 

Тема 10. Технічні заходи, що створюють умови безпечного виконання робіт в електроустановках:

До техничних заходіввідносяться:

- здійснити необхідні відключення і вжити заходів, що перешкоджають помилковому або самочинному ввімкненню комутаційної апаратури;

- вивісити заборонні плакати на приводах ручного або ключах дистанційного управління комутаційною апаратурою;

- перевірити відсутності напруги на струмовідних частинах, які слід заземлити;

- встановити заземлення (ввімкнути заземлювальні ножі, встановити переносні заземлення);

- обгородити, за необхідності, робочі місця або струмовідні частини, що залишилися під напругою, і вивісити на огородженнях плакатів безпеки.

Порядок зняття напруги.

У разі роботи на струмопровідних частинах, що потребують зняття напруги, повинні бути вимкнені:

- струмопровідні частини, на яких буде виконуватися робота;

- необгороджені струмопровідні частини, до яких мож­ливе наближення людей;

Повинен бути видимий розрив з усіх сторін, звідки може бути подана напруга, і зняті запобіжники. Трансформатори напруги та силові трансформаторимають бути вимкнени також з боку напруги до 1000В. Якщо в схемі відсутні запобіжникі, необхідно закрити привід на замок, встановити між контактами комутаційного апарату ізолювальні прокладки, зняти провід із котушки живильного апарата при дистанційному управлінні, або від’єднати кінці кабелю. В установках до 1000В в апаратах закритого типу вимкнення визначається перевіркоювідсутьности напруги на вихідних затискачах.

 

Порядок вивішування плакатів і встановлення огороджень робочого місця.

На проводах роз’єднувачів, відокремлювачів і вимикачів навантаження, або на ключах і кнопках дистанційного керування мають бути вивішені плакати “ НЕ ВМИКАТИ ПРАЦЮЮТЬ ЛЮДИ”.

Невідключені струмовідні частини, доступні для випадкового доторкання, мають бути на час роботи обгороджені. На тимчасовій огорожі вивісити плакат “СТІЙ НАПРУГА”.

На місці проведення робіт необхідно вивісити плакат “ПРАЦЮВАТИ ТУТ”

Порядок перевірки відсутності напруги.

Перевірити відсутність напруги необхідно покажчиком напруги заводського виробництва, який перед застосуванням слід перевірити на відсутність пошкоджень, термін чергової перевірки по штампу і справність наближенням до струмопровідної частини, яка перебуває під напругою. В установках вище 1000В покажчиком напруги потрібно користуватися в діелектричних рукавицях.

В установках до 1000В відсутність напруги перевіряють між усіма фазами, між кожною фазою і нульовим проводом та між кожною фазою і корпусом установки. Користуватися контрольними лампами категорично забороняється.

Стаціонарні пристрої,що сигналізують о наявності напруги, є тилькі допоміжнимі засобамі, але їх показанія пронаявність напруги єбезумовною ознакою неприпустимості наближення до данного устаткування.

 

Порядок встановлення переносних заземлень.

Встановлювати заземлення на струмопровідні ча­стини необхідно безпосередньо після перевірки відсут­ності напруги.

Переносні заземлення спочатку треба приєдна­ти до заземлювального пристрою, а потім, після пере­вірки відсутності напруги, встановити на струмопровідні частини.

Знімати переносне заземлення необхідно в зворотній послідовності: спочатку зняти його зі струмопровідних ча­стин, а потім від заземлювального пристрою.

Встановлення і зняття переносних заземлень слід виконувати в діелектричних рукавичках із застосу­ванням в електроустановках понад 1 кВ ізолювальної штанги. Закріплювати затискачі переносних заземлень слід цією ж штангою або безпосередньо руками в діелек­тричних рукавичках. В установках понад 1000В виконують два ліца.

Забороняється користуватися для заземлення провідниками, не призначеними для цього, а також приєднувати заземлення за допомогою скручування. В установках понад 1 кВ січення переносного заземлення має бути не меншим 25 кв. мм, а в установках до 1 кВ - не меншим 16 кв. мм.

На ТП та РП понад 1000В заземлення встановлюють з усіх боків, з яких може бути подана напруга, за винятком робіт на збірних шинах, на які достатньо встановити одне заземлення.

ПЛ напругою понад 1000В заземлюються в усіх РУ і біля секціонувальних комутаційних апаратів, де відключена лінія. Лопускається ПЛ 6 -20 кВзаземлювати тількі в одному РУ або одного секціонувального апарату, чі на ближайшою до них опорі. В решті РУ де ПЛ вимкнено , допускається не заземлювати за умові, що на ПЛ буде встановлені заземлювання між робочім місцем і цимі РУ.

На одноколових ПЛ заземлення на робочому місці встановлюють на опорі, на якої проводиться робота. Допускається встановлення заземлень з обеїх боків, за умови, що відстань між ними не перевищує 2 км.

На ПЛ до 1000В під час робіт з опор або телескопічної вишкі без ізолювальної секції, заземлення встановлюють також на всі інші підвішані на ціх опорах проводі, у тоу чіслі проводі зв’язку, ретрансляції та зв’язку.








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 1902;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.