Бази психодіагностичних даних

В психодіагностиці використовується не тільки велика за обсягом, але й різноманітна за змістом інформація (паспортні дані обстежуваних, їх антропологічні дані, базисні дані - власне психологічні дані, цільова інформація, яка несе відомості психодіагностичного висновку, корегуюча інформація, що включає дані, які забезпечують уточнення зв’язків цільової і базисної інформації.

Маніпулювання подібною інформацією спряжене з великими труднощами, для подолання яких необхідна організація спеціальних систем зберігання різнорідної інформації і реалізація процедур сортування, пошуку даних по запитам різної складності. Такі системи носять назву інформаційних баз даних. Основна задача баз даних полягає в уніфікації внутрішнього представлення різнотипної інформації та виключення дублювання інформації, яка потрібна для різних алгоритмів (програм).

Бази даних дозволяють:

· по-перше, систематично накопичувати і зберігати практично необмежені обсяги інформації як експериментально-психологічної, так і іншої ролеваної цілям психодіагностики;

· по-друге, дають можливість проводити регулярні і оперативні уточнення статистичних характеристик, обстежуваних контингентів, зокрема, одержувати їх для однорідних, таких, що представляють інтерес параметрів вибірок і перевіряти статистичні гіпотези.

На цей час результати психологічних експериментів, які проводяться окремими дослідниками і науковими колективами, після завершення аналізу, частіше за усе втрачаються. У зв’язку з цим відсутні достатні статистичні дані навіть для психологічних тестів, які знаходять найчастіше використання (ММРІ, 16РF Р.Кеттела, тест малюнкових асоціацій Розенцвейга, шкали пам’яті і інтелекту Векслера та ін.). Такого роду дані, в обмеженому обсязі наводяться лише в наукових публікаціях. Далі вони розсіюються і втрачаються. На цей час пошук таких даних дуже дорого коштує і потребує великих зусиль і витрат часу.

Немаловажним фактом у вирішенні названих проблем психодіагностики є можливість, надана комп'ютером, систематично накопичувати і зберігати практично необмежені обсяги експериментально-психологічних даних. Тобто, однієї з актуальних задач комп'ютерної психодіагностики є організація спеціальних систем для збереження різнопланової і різнорідної експериментально-психологічної інформації, в яких реалізуються процедури пошуку даних на різні запити.

Ці проблеми знаходять своє рішення в процесі створення комп'ютерних версій психодіагностичних методик. Майже всі автоматизовані тести мають бази даних. Як правило, зберігається не тільки біографічна інформація (прізвище, ім'я, по батькові, вік, стать, походження і т.д.), але і результати тестування досліджуваного. Користувачі таких систем одержують можливість накопичувати цінну психодіагностичну інформацію і при необхідності використовувати її, наприклад, для подальшої статистичної обробки, створення своїх власних шкал і т.д. Крім того відкривається можливість здійснювати циркуляцію психодіагностичної інформації. Майбутнє психодіагностики – це розвиток процесу створення мережі взаємодоступних баз даних. І комп'ютер є інструментом, без якого важко представити подальший прогрес у цій галузі.

Тобто, створення і використання інформаційних баз на основі сучасних комп’ютерів та комп’ютерних технологій є актуальною задачею, вирішення якої забезпечить значну інтенсифікацію психодіагностичних досліджень.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 864;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.