Операційна система, її поняття та підсистем.

Основою операційного менеджменту є управління виробничими системами.

Система (від греч. Systema – ціле, складене з частин; з'єднання) - безліч елементів, що знаходяться у відносинах і зв'язках один з одним, яка утворює певну цілісність, єдність.

З позиції управління організацію розглядають як відкриту систему, яка перетворить вхідні величини у вихідні.

Повна система виробничої діяльності організації називається операційною (виробничої) системою. Виробнича система містить 5 основних елементів, які одержали назву 5 Ps (США) виробничого менеджменту від таких англійських слів:

Персонал (People) – трудові ресурси, які безпосередньо або опосередковано зайняті у виробництві продукції або послуг;

Заводи (Plants) – фабрики, виробничі або сервісні підрозділи компанії, де виготовляється продукція або виявляються послуги;

Матеріали і комплектуючі вироби (Parts);

Процеси (Processes) – охоплюють устаткування і етапи виробництва продукції або послуг;

Системи планування і управління (Planning and Control Systems) – процедури і інформація, використовувані менеджерами в процесі експлуатації виробничої системи.

Отже, виробнича система складається з трьох підсистем: підсистеми, що переробляє, забезпечує і підсистеми планування і контролю (рис.2).

 

Інформація з Інформація з зовнішнього середовища внутрішнього середовища

 

Інформація об Плани, рішення

стані системи коректуючі взаємодії

 

На вході На виході

 

Праця, матеріали Продукція, послуги

капітал інформація, енергія

 

 

Рис. 2. Операційна система

 

Одна з підсистем виробничої системи є перероблююча підсистема. Вона є домінуючою і виконує виробничу роботу, безпосередньо пов'язану з перетворенням вхідних параметрів у вихідні результати (продукцію або послуги). Так, для будівельної фірми результатами її діяльності є матеріали, що поступають, деталі і конструкції переробляються даною підсистемою. Вона вимагає значних капіталовкладень, певної кількості трудових і матеріальних ресурсів, витрат на експлуатацію машин і механізмів з основного виробництва. Підсистема забезпечення грає важливу роль. Вона не пов'язана безпосередньо з виробництвом виходу, але виконує найважливіші функції забезпечення безперебійної роботи перероблюючої підсистеми.

Підсистема планування і контролю одержує від перероблюючої системи інформацію про її стан, незавершене виробництво. Інформація поступає з внутрішнього середовища організації про результати аналізу, результатах за звітний період, цілях, політиці фірми, ході виробництва, відхиленнях від графіків і т.д.

Інформація про попит на продукцію, вартості ресурсів, тенденціях розвитку технологій, нормативні акти, конкурентах і інших чинниках поступає із зовнішнього середовища. Підсистема планування і контролю повинна обробляти весь об'єм цієї достатньо об'ємної і складної інформації і видати рішення по організації і коректуванню роботи перероблюючої системи.

Конкретні питання, що підлягають рішенню, як правило включають планування виробничих потужностей, планування виробничого процесу, управління матеріально-технічними запасами, контроль виробництва і якості продукції, що випускається.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 667;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.