Формування операційної стратегії на виробництві.

Специфіка стратегії виробництва і умови конкуренції виявили організаційні принципи формування виробничої стратегії: виробництво відповідно до принципу «точно в строк»; комплексний контроль якості (концепція «робити правильно з першого разу»); комплексне профілактичне обслуговування.

Стратегія виробництва підтримує стратегію підприємства так, щоб в центрі уваги знаходилися завдання, сформовані з урахуванням потреб клієнтів. Стратегічні рішення у області виробництва передбачають довгострокову взаємодію ресурсів підприємства. Тактичні рішення є короткостроковими (рік) і служать для забезпечення стратегічних, виступаючих директивними.

Виробнича стратегія вимагає ухвалення цілого ряду рішень:

Рішення відносно виробничих потужностей.

Вертикальна інтеграція.

Технологічні процеси.

Масштаби виробництва традиційних продуктів.

Масштаби виробництва нових продуктів.

Використання виробничого потенціалу – система стратегічних заходів, що визначають склад персоналу і характер відносин у виробництві.

Управління якістю виробництва.

Виробнича інфраструктура.

Взаємини з постачальниками і іншими партнерами по кооперації.

Розподіл готової продукції (через склад або по конкретних замовленнях).

Управління виробництвом.

Виробнича стратегія повинна передбачати перетворення сучасного виробництва з системи, що традиційно проводить як товар тільки окремі продукти, в систему, яка як товар створює деякий матеріальний продукт і широкий комплекс послуг, пов'язаних із споживанням даного продукту.

3. Розвиток виробничої стратегії.

Основні цілі розвитку виробничої стратегії полягають:

У правильному визначенні конкретних вимог до виробництва (на основі пріоритетів, визначених в процесі маркетингових досліджень).

У розробці планів, що гарантують, що виробничі можливості достатні для здійснення цих вимог.

Пріоритети виділяються на основі наступної методики:

Ринок розбивається на сегменти по групах продукції.

Визначаються вимоги до продукції, структура попиту і прибутковість для кожної групи.

Визначаються критерії «переможців замовлень» і «кваліфікаторів замовлень» в кожній групі.

Критерії «переможців замовлень» перетворюються на конкретні вимоги до характеристик операцій.

Метою традиційних виробничих стратегій звичайно була мінімізація витрат або модифікація виробів. Не відмовляючись від цього, багато підприємств сьогодні використовують нові стратегії, засновані на якості і/чи часу (термінах). Стратегії, засновані на якості фокусуються на задоволенні вимог замовника, вводячи показник якості на всіх стадіях виробництва. Стратегії засновані на часі, фокусуються на скороченні термінів виконання різних операцій (наприклад, розробки або постачання). Основна ідея полягає в тому, що при зниженні часу витрати знижуються, підвищується продуктивність, швидше з'являються нові товари на ринку, в цілому поліпшується обслуговування покупців.

Витрати часу можна понизити на наступних етапах: час планування, час на розробку виробів, час виробництва, час переходу на нову продукцію, терміни постачань. час відповіді на рекламації.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 597;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.