Вантажопотоки, їх види та формування.

Виконання основних процесів гірничих робіт на кар'єрах приурочене до вантажопотоків, які характеризуються видом вантажу, його об'ємом в одиницю часу і напрямом переміщення. Кожен вантажопотік організаційно і технологічно зв'язує воєдино комплекс обслуговуючих його машин і механізмів від забоїв до відвалів або складів. Часто вантажопотік відповідає технологічно відособленій частині кар'єру. Кар'єрні вантажопотоки формуються в забоях і далі розвиваються залежно від вигляду і кількості вантажів, пунктів призначення, техніки і організації їх переміщення. Відповідно до вантажопотоків визначаються кількість і положення транспортних комунікацій на уступах, в траншеях і на поверхні.

Головною відмітною ознакою самостійного кар'єрного вантажопотоку є спільність і нерозривність транспортних комунікацій від забоїв до пунктів розвантаження.

Всі види вантажопотоків утворюються з елементарних вантажопотоків, під якими розуміються потоки однорідних вантажів, наступних з одного забою в один пункт розвантаження. У окремих випадках, наприклад при перевалюванні розкривних порід у вироблений простір, елементарний вантажопотік не має транспортних комунікацій.

Група елементарних вантажопотоків, що з'єднуються, утворює вантажопотік, що сходиться (рис. А).

Один вантажопотік (з одного забою), що розділяється на приватні вантажопотоки до різних пунктів розвантаження, називається вантажопотоком, що розходиться (рис. Б). Загальний вантажопотік, на своєму початку що сходиться, а що далі розходиться, називають складним вантажопотоком (рис. В).

У тих випадках, коли вантажопотік обслуговується різними видами транспорту і має перевантажувальні і сортувальні пункти по ходу проходження вантажів, його називають комбінованим (мал. Г).

 

На кар'єрах для скорочення числа і протяжності транспортних комунікацій і спрощення розкриття робочих горизонтів частіше всього використовують складні і комбіновані вантажопотоки.

Вантажопотоки часто закріплюються за забоями і пунктами розвантаження. Проте поширені і вантажопотоки, що не мають закріплених кінцевих пунктів розвантаження, при яких напрям переміщення вантажів регулюється диспетчерською службою. По вигляду вантажів, що входять у вантажопотоки, вони називаються однорідними (один вид порід) і різнорідними (два і більш видів порід, наступні в різні пункти прийому).

 

На кар'єрах звичайно функціонує декілька вантажопотоків (перш за все корисних копалин і розкривних порід), які можуть бути:

а) незалежними, коли робота комплексу устаткування, обслуговуючого даний вантажопотік, не залежить від інших вантажопотоків;

б) залежними, коли періодично необхідний частковий перерозподіл устаткування по двох вантажопотоках для поліпшення використовування устаткування; цей перерозподіл робиться диспетчерською службою;

в) жорстко залежними, коли диспетчерська служба постійно змінює відповідно до графіка завантаження устаткування і перерозподіляє його (в першу чергу транспорт) між вантажопотоками.

Найбільш поширені залежні вантажопотоки. Вантажопотоки сполучають воєдино процеси підготовки порід до виїмки, виїмки і вантаження, транспортування, відвалування і розвантаження і, отже, в найбільшій мірі зумовлюють можливість ефективного використовування устаткування.

 








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 990;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.