Основи організації роботи комплексу устаткування

На сучасному крупному кар'єрі одночасно можуть працювати 30—40 бурових верстатів, 20—30 екскаваторів, десятки потягів або сотні автомашин. Окремі вантажопотоки, екскаваторні блоки і забої зв'язані між собою. Тому для ефективного

виконання процесів необхідні спеціальні організаційні заходи і засоби.

Загальна мета організації роботи комплексу полягає в забезпеченні максимального використовування технічних можливостей устаткування за умови виконання вимог технології, техніки безпеки із забезпеченням якості продукції.

Задачі організації роботи комплексу:

– встановлення оптимального порядку роботи екскаватора в ув'язці з комплексом гірничих і допоміжних робіт; – оптимізація і узгодження роботи суміжного устаткування (бурового верстата з екскаватором, екскаватора з обслуговуючим транспортом, останнього з відвальним устаткуванням і т. д.); – організаційне узгодження роботи інших екскаваторів і суміжного устаткування, що забезпечить заданий розвиток фронту гірничих робіт.

Рішення цих задач зводиться до встановлення оптимальної послідовності виконання в часі і просторі всіх бурових, вибухових, екскаваторних, транспортних, відвальних і пов'язаних з ними допоміжних робіт.

Буропідривні роботи. Буріння може здійснюватися як із закріпленням, так і без закріплення (відкритий цикл) бурових верстатів за екскаваторами (точніше, екскаваторними блоками). При жорсткому закріпленні скорочуються перегони верстатів, спрощується організація робіт на уступі завдяки постійній послідовності їх виконання. Проте необхідна строга взаємна ув'язка продуктивності бурових верстатів і екскаваторів.

При відкритому циклі можливі гнучкіша організація робіт і підвищення продуктивності бурового і виймально-навантажувального устаткування. Проте частіше виробляються перегони верстатів з уступу на уступ, відключення і підключення до електромережі і інші непродуктивні роботи, що знижує ступінь використовування верстатів і викликає додаткову потребу в бульдозерах і тягачах. Комбінована організація оббурювання доцільна, якщо продуктивність одного або групи верстатів значно відрізняється від тієї, що вимагається. По відкритому циклу верстати оббурюють екскаваторні блоки, де недостатня продуктивність закріплюваних верстатів або, навпаки, продуктивність верстата істотно більше за продуктивність екскаватора. У решті випадків доцільно закріплювати бурові верстати за окремими екскаваторами при раціональному виборі бурових і виймально-навантажувальних машин.

Виймально-навантажувальні, транспортні і розвантажувальні роботи. Технологічно і організаційно екскаватори входять в комплекси, обслуговуючі вантажопотоки. Екскаватори одного комплексу протягом зміни обслуговуються певним числом потягів або автомашин. Фактично робота екскаваторів і рухомого складу утворює єдиний вантажний - транспортний - розвантажувальний процес, що вимагає великої чіткості виконання і постійного взаємного узгодження всіх операцій. Організаційно робота рухомого складу комплексу здійснюється по відкритому або закритому циклу.

При закритому циклі за кожним екскаватором протягом зміни закріплюється певне число потягів або автомашин. При зміні виробничої ситуації (тривалій зупинці екскаватора, необхідності перевезень корисної копалини певної якості і ін.) пересувний склад перерозподіляється гірським майстром або диспетчером по інших забоях, а при виконанні допоміжних робіт пересувний склад може простоювати. Тривалість кожного простою звичайно невелика (5—10 мін), але сумарний час простоїв досягає 10—15% загального часу зміни. Через нерівномірний рух транспорту часто простоюють екскаватори або пересувний склад (40—60% простоїв екскаваторів виникає через відсутність рухомого складу). Тому закритий цикл при залізничному транспорті застосовують рідко: для обслуговування невеликого числа екскаваторів, при погоризонтних відвалах. Закритий цикл руху автотранспорту поширений широко, хоча не завжди доцільний.

При відкритому циклі потяги і машини закріплені протягом зміни за декількома або всіма екскаваторами комплексу залежно від їх розстановки, схеми шляхів і доріг. При підході до кар'єру транспортні засоби прямують до того забою, де їх вантаження може бути вироблена з якнайменшими втратами часу. За рахунок зниження організаційних простоїв підвищується коефіцієнт використовування і продуктивність екскаваторів, зменшується число машин, що одночасно знаходяться на лінії, можливе регулювання завантаження екскаваторів. Календарний режим роботи транспорту повинен поєднуватися з режимом роботи екскаваторів і приймальних пунктів (збагачувальних фабрик, складів і т. д.) і може бути одно-, двох- або тризмінним.

Лекція 14.








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 680;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.