Класифікація систем розробки професора М.Г. Новожилова

Клас системи Групи систем розробки
I.Безтранспортні 1. Проста 2. Ускладнена
II.Транспортно-відвальні 3. З застосуванням консольних відвалувачів. 4. З використанням транспортно-відвальних мостів.
III.Транспортні     5. З залізничним транспортом. 6. З автомобільним транспортом. 7. З конвеєрним транспортом. 8. З комбінованим транспортом.
IV.Комбіновані 9. Для нижнього уступу-системи розробки I та II класів; для верхніх уступів – системи розробки III классу.

 

Безтранспортні системи розробки характеризуються тим, що розкривні породи переміщаються екскаваторами у внутрішні відвали. Цей клас систем роздільний на дві групи.

При простих безтранспортних системах розробки проводиться перевалювання розкриву від забою у відвал. Звичайно перевалювання здійснюється механічними лопатами або драглайнами, що виконують одночасно функції розкривних і відвальних екскаваторів

При ускладненій безтранспортній системі розробки переміщення порід розкриву проводиться розкривними і відвальними екскаваторами. Тут відвальний екскаватор частину порід розкриву, укладених у відвал розкривними екскаваторами, переміщує далі в глиб відвалу.

Транспортно-відвальні системи розробки характеризуються переміщенням порід розкриву від забою до відвала із застосуванням консольних відвалувачів і транспортно-відвальних мостів.

У перших двох класах системи розробки порода переміщується із забою у відвали вхрест фронту робіт, тобто по найкоротшій відстані. Тому ці системи найбільш прості і економічні. Проте вони застосовні при горизонтальному і пологому заляганні пластів корисних копалин і невеликій потужності покриваючих порід і зумовлюють жорсткий зв'язок між розкривними і добувними роботами.

Транспортні системи розробки характеризуються перевезенням розкривних порід із застосуванням засобів залізничного, автомобільного, конвеєрного або комбінованого транспорту. Застосування систем цього класу забезпечує можливість складування розкривних порід як у внутрішні, так і в зовнішні відвали.

При системах з перевезенням у внутрішні відвали порода переміщається на порівняно коротку відстань по дорозі з сприятливим профілем – без підйому у вантажному напрямі.

Система з перевезенням породи на зовнішні відвали характеризується переміщенням породи на значніші відстані і звичайно ж підйомом у вантажному напрямі.

Можливе перевезення породи як на внутрішні, так і на зовнішні відвали

Застосування транспортних засобів для переміщення породи збільшує витрати на транспортні системи розробки в порівнянні з безтранспортними. Проте вони застосовні за будь-яких умов залягання родовища і не призводять до жорсткого зв'язку між посуванням розкривних і добувних уступів, у зв'язку з чим і набули більшого поширення.

Комбіновані системи розробки застосовують з метою переміщення як можна більшого об'єму розкривних порід у внутрішні відвали дешевшими способами (наприклад, безпосередньо екскаваторами), а породу, що залишилася – засобами транспорту на внутрішні або зовнішні відвали. Найчастіше застосовують комбінацію систем: для нижнього уступу — системи розробки I або II класу, для верхніх уступів — системи розробки III класу.

Правильний вибір системи розробки багато в чому визначає ефективність гірських робіт.








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 615;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.