Задача 19 У базисному періоді на підприємстві працювало 1 700 осіб, пла­нується збільшити їхню кількість на 35 осіб.

Обсяг виробництва продукції в базисному періоді складав 21 000 тис. грн., планується збільшити випуск продукції на 5 %.

Визначити частку приросту обсягу продукції за рахунок зростання продуктивності праці.

 

Задача 20.Розрахувати приріст продуктивності праці в плановому році, якщо відомі такі вихідні дані: кількість промислово-виробничого персона­лу на початок планового періоду - 3 750 осіб, внаслідок проведення техніко-економічних заходів передбачається відносне зменшення кількості працівників на 135 осіб.

Підприємство випускає три види виробів. Дані про трудомісткість виготовлення одиниці виробу та обсяги виробництва продукції наведено в табл.

 

  Вид виробу     Трудомісткість виготовлення одного виробу (за діючими нормами), нормо-годин Обсяг виробництва продукції, од.    
На початок планового року Плановий рік
А 0,8 0,75
Б 0,9 0,87 15 000
В 0,5 0,45

 

Задача 21. Корисний фонд робочого часу одного працівника на початок пла­нового року - 1 700 годин, середній коефіцієнт виконання норм ви­робітку в плановому році - 1,15.

Визначити приріст продуктивності праці в плановому році за ра­хунок зменшення трудомісткості одиниці продукції. На обробку деталі затрачалося 20 хв. Після перегляду норм часу на обробку деталі встановлена норма часу - 18 хв. Тривалість зміни -8 годин. Визначити зростання продуктивності праці, а також на скільки процентів знизилась трудомісткість роботи.

 

Задача 22. Провести аналіз рівня годинної, денної і місячної продуктивностіпраці одного працівника, відсоток виконання плану по продуктив­ності праці (годинної, денної, місячної) за даними табл.

 

№п/п Показник План Факт
1. Обсяг виробництва за місяць, тис. грн.
2. Обсяг роботи, людино-днів
3. Середня тривалість робочого дня, год. 8,0 7,9
4. Середньооблікова кількість працівників, осіб

 

Задача 23. Розрахувати зростання продуктивності праці на підприємстві в умовно-натуральному виразі, використовуючи дані табл.

Коефіцієнт переводу в умовні одиниці: виріб А - 1, виріб В - 1,2; виріб С - 1,1.

Показник На початок планового року Плановий рік
Виготовлено продукції, т    
- виріб А
- виріб В
- виріб С
Відпрацьовано людино-днів

 

Задача 24.Трудомісткість виробничої програми підприємства на початок планового року складала 180 000 нормо-годин, корисний фонд робочого часу одного робітника в базисному періоді - 1 600 год., коефіцієнт виконання норм виробітку в базовому і плановому періодах відповідно - 1,15 і 1,2. Розрахувати економію кількості робітників-відрядників і можливе зростання продуктивності праці.

Задача 25.У складальному цеху підприємства на початок планового періоду працювало 175 робітників-підрядників. Відповідно до заходів технічного й організаційного розвитку передбачається така економія кількості робітників.

а) у результаті зниження трудомісткості продукції - 0,5 особи;

б) від підвищення виконання середніх норм виробітку - 0,8 особи;

в) у зв'язку з поліпшенням використання робочого часу - 1,2 особи. Кількість інших категорій працівників на початок року і в планово­му році складає відповідно 25 і 24 особи.

Розрахувати зростання продуктивності праці порівняно з його рівнем на початок року.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 890;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.