Система каталогів бібліотек.

Розмаїття документного масиву а також суттєві розбіжності в запитах читачів бібліотек обумовлюють необхідність створення та постійного вдосконалення довідково-бібліографічного апарату бібліотек та його основної складової частини – системи бібліотечних каталогів.

Бібліотечний каталог – це перелік бібліографічних записів документів, що є в фонді однієї або декількох бібліотек, що розкривають склад та зміст бібліотечних фондів. Каталог може мати карткову та машиночитабельну форму, існувати на мікро носіях чи у формі книжкового видання.

Бібліотечні каталоги виконують знаково-комунікативну, інформаційно-пошукову та педагогічну функції. Знаково-комунікативна функція бібліотечних каталогів допомагає дистанційному спілкуванню “споживач інформації – каталог – автор”. Каталогізатор є інтерпретатором інформації, що вміщена в документі. Інформаційно-пошукова функція реалізується в процесі пошуку документів відповідно до запитів споживачів. Бібліотечні каталоги виконують і педагіогічну функцію, сприяючи інтелектуальному та професійному розвитку особистості читача.

Створення ДБА в нових бібліотеках починається саме з організації систематичного і алфавітного каталогів. При цьому враховуються особливості роботи конкретних бібліо­тек. Так, у ЦРБ доцільно мати два алфавітних каталоги: рекомендаційний — для читачів, генеральний — зі службовою метою. У цих же бібліотеках, окрім основного си­стематичного каталогу на весь книжковий фонд — незалеж­но від того, в яких фондах він знаходиться,— створюються допоміжні систематичні каталоги на фонди окремих від­ділів.

 

9. 2. 1. Алфавітний каталог.

Алфавітний каталог (АК) є обов’язковою частиною системи каталогів кожної бібліотеки. За допомогою АК можливо проводити пошук за наступними типами запитів:

· наявність творів даного автора (індивідуального чи колективного) в фондах бібліотеки;

· які перевидання певного твору є в бібліотеці;

· в яких виданнях особа брала участь в якості співавтора, перекладача, редактора та ін.;

· запит на книгу, заголовок якої відомий читачу;

· запит на бібліографічне уточнення, яке стосується певних елементів бібліографічного запису.

Організація АК починається складанням паспорта АК, в якому вказується дата створення АК, його призначення, охоплення фондів, методика створення бібліографічних записів. До організації АК відносяться визначення його структури, розробка документації, сукупність процесів зовнішнього і внутрішнього оформлення.

В основу організації АК покладено алфавітну ознаку, за якою бібліографічні записи розташовуються в алфавітному порядку заголовків індивідуального і колективного авторів і заголовків документів. Додаткові записи, довідкові картки розставляють в загальному алфавіті.

Внутрішнє оформлення здійснюється за допомогою каталожних роздільників. Вони показують порядок розташування записів. Роздільники завжди ставлять перед першою карткою в тій групі записів, яку необхідно виділити.

Одним з постійних процесів роботи з АК є процес редагування, який включає перевірку відповідності структури, змісту та оформлення АК. Основні види редагування – планове та поточне. Планове методичне редагування проводиться раз на 5 років. Воно передбачає перевірку якості складання карток, повноти відображення фонду, оформлення роздільників, доробки додаткових записів. Планове редагування може бути повним і вибірковим. При повному редагуванні переглядається в алфавітному порядку весь масив АК, а при вибірковому – редагується та чи інша частина каталога.

 

9. 2. 2. Систематичний каталог.

Під систематичним каталогом розуміється система, яка включає сам систематичний каталог (СК) та алфавітно-предметний покажчик до нього.

СК відображає зміст документів і призначений для пошуку за тематичними запитами. СК використовується в бібліотечно-інформаційній роботі для вивчення складу фонду, його комплектування, в довідково-бібліографічній та інформаційно-бібліографічній роботі, для організації виставок, масових міроприємств та пропаганди літератури.

Організація СК починається зі створення паспорта. В паспорті СК відображаються специфічні відомості про нього: дата організації, охоплення фондів, назва таблиць класифікації, що покладені в його основу, оформлення карток, їх розташування. Паспорт виконує функції основного облікового документа.

Редагування СК може бути повним або вибірковим, плановим та поточним, методичним та технічним. Поточне редагування проводиться паралельно з веденням каталога і пов’язане з перевіркою правильного оформлення роздільників, розстановки карток з бібліографічними записами та роздільників.

Методичне редагування СК може бути повним та вибірковим. Повне методичне редагування є пере систематизацією всього СК, наприклад, при зміні класифікаційних таблиць. Вибіркове методичне редагування проводиться у зв’язку з виданням доповнень і змін, що вимагають корінної переробки СК.

Алфавітно-предметний покажчик до СК – це допоміжний апарат, що є алфавітним переліком предметних рубрик, що розкривають зміст відображуваних в СК документів зі вказівкою відповідних класифікаційних індексів. АПУ виконує функцію контролю над процесом систематизації.

 

9. 2. 3. Електронний каталог.

Електронний каталог(ЕК) – це бібліотечний каталог в машиночитній формі, що працює в реальному режимі часу і наданий в розпорядження читачів бібліотеки.

Електронний каталог забезпечує доступ до ресурсів каталогу не тільки користувачам даної бібліотеки, але і віддаленим клієнтам.

Сучасний електронний каталог має відповідати наступним вимогам:

Ø введення бібліографічних записів в діалоговому та пакетному режимах з віддалених та локальних терміналів;

Ø редагування бібліографічних записів;

Ø пошук інформації в діалоговому або пакетному режимі за разовими запитами і вибіркове розповсюдження інформації;

Ø друкування бібліографічних у вигляді каталожних карток, бібліографічних покажчиків;

Ø можливість обміну інформації з іншими бібліографічними базами даних, в тому числі підключення до мережі Інтернет.

Всі технологічні процеси створення ЕК проходять за допомогою автоматизованого робочого місця (АРМ) каталогізатора. АРМ каталогізатора розуміється як робоче місце, що має засоби обчислювальної техніки, що дозволяють за участю людини виконувати технологічні процеси каталогізації.

АРМ каталогізатора – це сукупність технічних, лінгвістичних та програмних засобів, які забезпечують процеси автоматизованої каталогізації.

До технічних засобів відноситься термінал, за допомогою якого здійснюється введення даних і наступне використання наявного в базі даних масиву інформації. Технічними засобами є також персональний комп’ютер та системи зв’язку із зовнішніми банками даних.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 2600;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.