Тест 15. Дайте визначення фонду виконаних довідок.

а) Фонд виконаних довідок – це частина довідково-бібліографічного апарату, що має вигляд зібрання раніше виконаних письмових бібліографічних довідок;

b) Фонд виконаних довідок – це частина ДБА, яка розрахована на виконання бібліографічних довідок;

c) Фонд виконаних довідок – це частина ДБА, що включає матеріали для фактографічних, біографічних та адресних довідок;

d)Фонд виконаних довідок – це частина ДБА, що включає фонд усних, письмових та машиночитних довідок.

 

Словник термінів.

1. Бібліографічний посібник (БП)— документальна форма існування бібліографічної інформації; впорядкована множина бібліографічних записів.

2. Бібліографічна продукція — сукупність бібліографічних посібників; документально зафіксована бібліографічна інформація як результат і засіб практичної бібліографічної діяльності.

3. Окреме бібліографічне повідомлення – бібліографічне повідомлення, не пов'язане за задумом та композицією з іншим текстом.

4. Бібліографічний список - бібліографічний посібник, що складається з сукупності бібліографічних записів, обмежений за обсягом, з простою структурою, без допоміжних покажчиків.

5. Бібліографічний покажчик - бібліографічний посібник, що включає значну кількість бібліографічних записів, із складною структурою та довідковим апаратом.

6. Бібліографічний огляд - бібліографічний посібник, що включає узагальнену характеристику групи документів, які об'єднуються за певною ознакою, та бібліографічні описи цих документів.

7. Бібліографічна бесіда; - бібліографічний посібник, який містить зв'язну розповідь про документи, послідовну характеристику кожного з них.

8. Бібліографічний бюлетень - періодичний бібліографічний посібник, який регулярно інформує про нові документи.

9. Бібліографічний журнал - періодичний бібліогафічний посібник, що об'єднує бібліографічні повідомлення різноманітних жанрів.

10. Бібліографічний відділ у періодичному виданні - частина часопису (журналу, газети), яка регулярно інформує про нові видання.

11. Допоміжний покажчик до видання - бібліографічний посібник, який розкриває склад або зміст творів, що їх вмішує.

12. Державний (обліковий) бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який інформує на підставі державного обліку про видані в краіні документи.

13. Науково-допоміжний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, призначений на допомогу науково-дослідній діяльності.

14. Рекомендаційний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, призначенням якого є допомога у загальний та професійній освіті, самоосвіті, вихованні та пропаганді знань.

15. Професійно-виробничий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, призначенням якого є допомога практичній професійно-виробничій діяльності.

16. Видавничо-книготорговельний бібліографічний посібник -бібліографічний посібник, призначенням якого є допомога книгообігу, інформування про продукцію видавництв та асортимент книгарень.

17. Видавничий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який відображає продукцію, видану або заплановану до видання одним чи кількома видавництвами.

18. Книготорговельний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає асортимент однієї або декількох книготорговельних організацій з метою сприяння збуту видань.

19. Бібліотечно-каталожний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає склад певного фонду документів, які зберігаються в одній або декількох бібліотеках.

20. Універсальний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає документи з різних (усіх) галузей знань.

21. Багатогалузевий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає документи з декількох галузей знань.

22. Комплексно-тематичний бібліографічний посібник - багатогалузевий бібліографічний посібник, що відображає документи з різних галузей знань, присвячені одній комплексній темі.

23. Біобібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає твори певної особи (осіб), а також документи та біографічні відомості про неї (них).

24. Галузевий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає документи з певної галузі та (або) практичної діяльності.

25. Загальногалузевий бібліографічний посібник - галузевий бібліографічний посібник, що відображає документи з усієї (великої) галузі знань, яка включає інші (більш часткові) галузі.

26. Вузькогалузевий бібліографічний посібник - галузевий бібліографічний посібник, що відображає документи з вузької галузі знань, яка є складовою частиною іншої, великої галузі.

27. Тематичний бібліографічний посібник – галузевий бібліографічний посібник, що відображає документи з однієї теми, яка стосується однієї галузі знань.

28. Персональний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який відображає твори одного автора та (або) літературу про одну особу.

29. Краєзнавчий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає документи, якы за змістом пов'язані з певною місцевістю в країні.

30. Країнознавчий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає документи, які за змістом пов'язані з певною країною чи декількома країнами.

31. Ретроспективний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає масив документів за певний (як правило, більше 1 року) період часу в минулому.

32. Поточний бібліографічний посібник - бібліографічний ібник, випуски якого регулярно відображають нові документи, що щойно з'являються (з періодичністю від 1 тижня до 1 року).

33. Перспективний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який відображає документи, що заплановані до випуску у майбутньому.

34. Міжнародний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який відображає документи, видані в різних країнах.

35. Загальнодержавний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який відображає документи, видані в одній державі (країні).

36. Покажчик (список, огляд) місцевого друку -бібліографічний посібник, який відображає документи, видані в одній місцевості (краю) в межах якої-небудь країни.

37. Мономовний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який відображає документи, видані однією мовою.

38. Полімовний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який відображає документи, видані різними мовами.

39. Реєстраційний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, в якому бібліографічний відбір здійснювався тільки за формальними ознаками, без врахування якісної характеристики документів.

40. Вибірковий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, в якому застосовано змістовний (якісний) відбір документів за їх науковою та художньою цінністю та (або) відповідністю до інформаційних потреб (або запитів, інтересів) споживачів інформації.

41. Сигнальний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, в якому бібліографічна характеристика складається тільки з бібліографічного опису (та в деяких випадках шифру документа чи предметної рубрики).

42. Анотований бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, в якому бібліографічна характеристика складається з бібліографічного опису та анотації.

43. Реферативний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, в якому бібліографічна характеристика складається з бібліографічного опису та реферату.

44. Алфавітний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник із бібліографічним групуванням за алфавітом прізвищ авторів та назв творів.

45. Хронологічний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник із бібліографічним групуванням за хронологією видань.

46. Топографічний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник із бібліографічним групуванням за місцем видання документів.

47. Предметний бібліографічний посібник – бібліографічний посібник із бібліографічним групуванням за алфавітом предметних рубрик.

48. Систематичний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник із бібліографічним групуванням за певною схемою класифікації знань (або класифікації документів відповідно до їх змісту, що створюється наперед, незалежно від наявності тих чи інших документів у даному посібнику).

49. Тематичний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник із бібліографічним групуванням за тематичними розділами в їх логічній послідовності.

50. Біобібліографічний посібник - бібліографічний посібник із бібліографічним групуванням за рубриками бібліографічного посібника, в якому збирають твори певного автора та літературу про нього.

51. Рукописний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник у картковій та аркушевій формі, створюваний рукописним способом.

52. Машинописний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, створюваний за допомогою друкарської машинки.

53. Друкований бібліографічний посібник – бібліографічний посібник, виданий поліграфічними засобами.

54. Аудіальний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник у вигляді аудіального документа (грамзапису, магнітозапису).

55. Аудіовізуальний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник у вигляді аудіовізуального документа (відеозапису, кінофільма).

56. Машинозчитувальний бібліографічний посібник; машиночитний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник у формі машиночитного документа.

57. Неопублікований бібліографічний посібник - бібліографічний посібник у рукописному, машинописному, аудіальному, аудіовізуальному, машиночитному вигляді, який не має ознак видання.

58. Опублікований бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, доведений до відома суспільства шляхом опублікування (як окреме видання або його частина).

59. Внутрішньокнижковий бібліографічний посібник бібліографічний посібник, опублікований у неперіодичному виданні як самостійний матеріал.

60. Внутрішньожурнальний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, опублікований у журналі як самостійний матеріал.

61. Внутрішньогазетний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, опублікований в газеті як самостійний матеріал.

62. Прикнижковий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який є несамостійною частиною книги, пов'язаною з основним текстом. Він відбиває використані, цитовані та (або) рекомендовані документи.

63. Пристатейний бібліографічний -бібліографічний посібник, який є несамостійною частиною видання, розташований при статті й відбиває використані та (або) рекомендовані документи.

64. Картковий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який являє собою сукупність карток з бібліографічними записами.

65. Бібліографічний посібник у книжковій формі - бібліографічний посібник у вигляді сукупності аркушів паперу, з'єднаних з одного боку.

66. Аркушевий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник у вигляді аркуша паперу будь-якого формату із текстом з одного чи обох боків.

67. Електронний (комп'ютерний) бібліографічний посібник --бібліографічний посібник у формі, яка призначена для використання за допомогою електронно-обчислювальної машини (комп'ютера). Він включає не тільки бібліографічні записи, але і запис програмного забезпечення для електронно-обчислювальної машини (того типу машини, на який розраховане програмне забезпечення і машиночитний запис бібліографічної інформації).

68. Складання допоміжного покажчика до бібліографічного посібника – метод бібліографування, який забезпечує додаткові до бібліографічного групування способи розкриття змісту документів або їх формальних особливостей.

69. Довідковий апарат бібліографічного посібника; довідковий довідково-методичний апарат; довідково-допоміжний текст -сукупність довідкових і методичних матеріалів (текстів), які допомагають читачеві скласти уявлення про призначення бібліографічного посібника і особливості методів бібліографування, застосованих при його складанні, та надають можливість використання бібліографічного посібника в різних аспектах.

70. Допоміжний покажчик до бібліографічного посібника; допоміжний покажчик; покажчик - частина бібліографічного посібника, яка відображає бібліографічні відомості в іншому аспекті, відносно основного тексту посібника, із посиланнями до відповідних бібліографічних записів.

71. Систематичний допоміжний покажчик - покажчик, у якому рубрики визначаються за певною схемою класифікації знань або документів і розташовуються згідно з цією схемою.

72. Предметний допоміжний покажчик - покажчик, у якому рубрики визначаються за предметами, що їх викладено у документах, і розташовуються за алфавітом перших слів у предметних рубриках.

73. Тематичний допоміжний покажчик - покажчик, у якому рубрики визначаються за темами, яким присвячені документи, та розташовуються в логічній послідовності тем.

74. Географічний допоміжний покажчик - покажчик, у якому рубрики визначаються за назвами географічних об'єктів, до яких належить зміст документів.

75. Персональний допоміжний покажчик; покажчик персоналій -покажчик, у якому рубрики визначаються за прізвищами осіб, яким присвячений зміст документів, і розташовуються за алфавітом прізвищ.

76. Авторський допоміжний покажчик -покажчик, у якому рубрики визначаються за прізвищами авторів документів, а також редакторів та інших осіб, що брали участь у створенні документів, і розташовуються за алфавітом прізвищ.

77. Покажчик назв - покажчик, у якому рубрики визначаються за назвами видань або творів друку розташовуються в алфавітній послідовності.

78. Покажчик авторів та назв - покажчик, у якому рубрики включають прізвища авторів та назви творів і розташовуються за алфавітом авторів і назв.

79. Допоміжний покажчик колективів або видавничих організацій - покажчик, у якому рубрики визначаються за назвами колективів (видавничих організацій), що брали участь у підготовці та виданні документів.

80. Хронологічний допоміжний покажчик -покажчик, у якому рубрики визначаються за роками видання документів і розташовуються в хронологічній послідовності.

81. Топографічний допоміжний покажчик - покажчик, у якому рубрики визначаються за місцем видання документів і розташовуються за алфавітом або адміністративно-територіальним поділом.

82. Мовний допоміжний покажчик - покажчик, у якому рубрики визначаються за назвами мов, якими здійснено видання документів.

83. Допоміжний покажчик серій - покажчик, у якому рубрики визначаються за серій, до яких належать видання документів.

84. Іменний допоміжний покажчик; іменний покажчик - покажчик, у якому рубрики визначаються за прізвищами авторів та інших осіб, що брали участь у виданні документів а також персоналій, і розташовуються за єдиним алфавітом.

85. Бібліографічний бюлетень - періодичний бібліографічний посібник, який регулярно інформує про нові документи.

86. Бібліографічний журнал - періодичний бібліографічний посібник, що об'єднує бібліографічні повідомлення різноманітних жанрів.

87. Бібліографічний відділ у періодичному виданні - частина часопису (журналу, газети), яка регулярно інформує про нові видання.

88. Допоміжний покажчик до видання – бібліографічний посібник, який розкриває склад або зміст творів, що їх вміщує це видання; частина видання, що інформує про твори, які ввійшли до його складу.

89. Державний (обліковий) бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який інформує на підставі державного обліку про видані в країні документи.

90. Науково-допоміжний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, призначений на допомогу науково-дослідній діяльності.

91. Рекомендаційний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, призначенням якого є допомога у загальній та професійній освіті, самоосвіті, вихованні та пропаганді знань.

92. Професійно-виробничий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, призначенням якого є допомога практичній професійно-виробничій діяльності.

93. Видавничо-книготорговельний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, призначенням якого є допомога книгообміну, інформування про продукцію видавництв та асортимент книгарень.

94. Видавничий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який відображає продукцію, видану або заплановану до видання одним чи кількома видавництвами.

95. Книготорговельний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає асортимент однієї або декількох книготорговельних організацій з метою сприяння збуту видання.

96. Бібліотечно-каталожний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, шо відображає склад певного фонду документів, які зберігаються в одній або декількох бібліотеках.

97. Універсальний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає документи з різних (усіх) галузей знань.

98. Багатогалузевий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає документи з декількох галузей знань.

99. Комплексно-тематичний бібліографічний посібник - багатогалузевий бібліографічний посібник, який відображає документи з різних галузей знань, присвячені одній комплексній темі.

 

 


МОДУЛЬ 4.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1370;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.023 сек.