Тема 10. Довідково - бібліографічне обслуговування в бібліотеках

 

Загальне поняття про довідково-бібліографічне обслуговування в бібліотеках. Головні складові довідково-бібліографічного обслуговування.

Особливості виконання довідок окремих видів.

Базові терміни: “довідково-бібліографічне обслуговування”, “довідка”

10. 1. Загальне поняття про довідкове бібліографічне обслуговування (ДБО)

На зміст і характер запитів, з якими звертаються в бібліотеки, роблять вплив дуже багато чинників - події, які відбуваються в світі, економічні проблеми нашої країни, видання або публікація нового твору відомого письменника, створення кінофільму, наукові відкриття і багато що інше.

Довідково-бібліографічне обслуговування - це бібліографічне обслуговування відповідно до разових запитів споживачів інформації (читачів).

Інформаційний запит є опосередкованим проявом інформаційної потреби, суб’єктивним формулювання інформаційного інтересу. Разовий інформаційний запит – такий, з яким споживач звертається до інформаційної установи розраховуючи на негайну відповідь і не пов’язуючи своє звертання з бібліографічним обслуговуванням у майбутньому.

На разовий інформаційний запит інформаційний працівник (бібліотекар, бібліограф, книгопродавець і т. п.) дає негайну відповідь у тій формі, яка можлива: підбирає відповідні документи чи шукає інформацію про такі документи і видає її у вигляді бібліографічної інформації.

Інформаційний запит може бути перетворений споживачем у бібліографічний запит, тобто у вимогу на бібліографічну інформацію, чи у фактографічний запит – вимогу на фактографічну інформацію.

Активною стороною у процесі ДБО є споживач інформації, який звертається до бібліографа із запитом.

Відповідь бібліографа може бути надана споживачеві у вигляді довідки, консультації або відмови.

Відповідь на разовий запит прийнято вважати довідкою. Бібліографічні консультації містять поради щодо самостійного пошуку БІ споживачем.

Відмова бібліографа у відповідь на інформаційний запит повинна містити мотивування неможливості видати інформацію, яка була б релевантна запиту.

Оскільки читачів цікавлять найрізноманітніші відомості, то і довідки теж видаються різні - і за характером інформації (бібліографічні, фактографічні), і формою (усні - вони видаються особисто або по телефону, письмові - складні довідки, що вимагають виявлення літератури по темі і оформлення бібліографічного списку).

Бібліографічною довідкою називають відповідь на разовий запит; що містить бібліографічну інформацію про наявність чи місцезнаходження видання у фонді (адресна довідка), про відсутні в запиті читача або неправильні (спотворені) елементи бібліографічного опису (уточнююча довідка), про літературу (документи), за певною темою, яка цікавить читача (тематична довідка).

Фактографічна довідка містить самі відомості (факти), які цікавлять читача - дати аналіз життя і діяльності певної особи (історичного діяча, письменника, вченого, ін.) , тлумачення спеціального терміну, точне найменування організації або установи і т. д.

Таким чином, довідки окремих видів розрізняються між собою кінцевим результатом, тобто тим, що одержує читач у відповідь на свій запит.

В публічних бібліотеках ДБО є універсальним. Воно здійснюється всіма структурними підрозділами, що обслуговують читачів, на основі їх фонду і ДБА, як в традиційному, так і автоматизованому режимах.

Головними складовими ДБО є: запит читача, пошук інформації і відповідь бібліографа (бібліотекаря).

Існують наступні види бібліографічного пошуку:

Фахівці в області бібліографічного пошуку (бібліографічної евристики) переконливо довели, що так зване «бібліографічне чуття» або інтуїція бібліографії базується на законах логіки. Правильне, логічно обґрунтоване міркування в поєднанні з ерудицією і професійним досвідом бібліографа, з установкою на надання допомоги читачу, спонукає, до ухвалення адекватного рішення, зверненню до потрібних в даному випадку джерел пошуку інформації і виручає в найважчих випадках. По своїй суті, все це - своєрідна програма (алгоритм) дій, необхідних для досягнення поставленої мети.

Оперативність виконання довідок визначають і такі чинники, як особа бібліографа, рівень його загальнонаукової і професійної підготовки, уміння встановити контакт з читачами, евристичні здібності і, звичайно ж, якість ДБА, вільне володіння сучасними інформаційними технологіями.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 2294;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.