Класифікація вузлів.

Загальні поняття про транспортні та залізничні вузли, склад залізничного вузла, основи технології роботи вузлів, їх проектування та розбудови, класифікація.

Загальні поняття про транспортні і залізничні вузли. Склад залізничного вузла.

Транспортним вузломназивається комплекс транспортних пристроїв у пункті взаємодії декількох видів магістрального транспорту, що спільно виконують операції по обслуговуванню транзитних, місцевих і міських перевезень вантажів і пасажирів. Складовою частиною транспортного вузла є залізничний вузол. Залізничний вузол - цепункт перетинання або примикання декількох ліній, що об'єднують ряд пов'язаних єднальними ходами станцій і роздільних пунктів, що працюють по єдиній технології (у взаємодії). Межами залізничного вузла є межі вхідних роздільних пунктів, від яких починається розгалуження і злиття головних колій по різноманітних напрямках і станціям, а також кінцеві зони інтенсивного приміського руху і пункти розташування промислових підприємств, що обслуговуються станціями даного вузла. До складу залізничного вузла входять: сортувальні, вантажні і пасажирські станції з їхніми пристроями; головні і єднальні колії; пости й обходи; під'їзні колії; усі види колієпровідних розв'язок, розташованих у межах вузла; самостійні виробничі одиниці залізничного транспорту (заводи, тягові підстанції, матеріальні склади й ін.).

Класифікація вузлів.

Залізничні вузли класифікуються:

По характеру експлуатаційної роботи вузли бувають: 1) транзитні з невеликим обсягом сортувальної роботи без тягового обслуговування (прохідні); 2) транзитні з невеликим обсягом сортувальної роботи з тяговим обслуговуванням; 3) із великою місцевою роботою і наявністю транзитних перевезень; 4) тільки з місцевою роботою (кінцеві); 5) перевалочні, що виконують перевалочні операції з водного транспорту на залізницю й обернено; 6) перевантажувальні, що виконують перевантажувальні операції з однієї колії на іншу; 7) промислові, обслуговуючі значні промислові райони.

По географічному положенню вузли розділяються на три групи: 1) сухопутні, 2) розташовані на берегах морів, 3) розташовані на берегах судноплавних рік. Вузли різняться по чисельності населення міст (малих - до 50 тис. жителів, середніх -50 - 100 тис. жителів і крупних), характеру продуктивних сил (розташовані в районах із місцевою, значною видобувною й обробною промисловістю).

По системі керування вузли бувають об'єднані і роздільні. За схемою розміщення основних пристроїв розрізняють такі типи вузлів: з одною станцією, хрестоподібні, трикутні, із паралельним розташуванням станцій, із послідовним розташуванням станцій, радіальні, тупикові, кільцеві і напівкільцеві, комбіновані.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 2066;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.