Вузли хрестоподібного типу.

Вузли хрестоподібного типусклалися в пунктах перетинання магістральних ліній, що мають незначний обсяг взаємної кореспонденції вагонопотоків.

Перевага хрестоподібних вузлів у наявності незалежних пересічних ліній, що забезпечують мінімальні пробіги транзитних поїздів (це особливо важливо при наявності великих транзитних парків), а також у тім, що створюється повне розосередження руху поїздів по окремих лініях і забезпечується зручне розміщення вантажних станцій осторонь від міста. Недолік вузлів у деякій відірваності станцій пересічних ліній друг від друга і необхідності будівництва для їхнього зв'язку спеціальних сполучних ліній, значний перепробіг і частково подвійна переробка кутових вагонопотоків при передачі з лінії на лінію, великі витрати на спорудження дублюючих пристроїв, а також у відсутності загального для ліній пункту зупинки пасажирських поїздів. Такі вузли ефективні лише при виражених транзитних потоках на пересічних лініях.

У вузлах хрестоподібного типу всі роботи з формування і розформування поїздів концентруються на одній зі станцій. Це дозволило усунути повторні переробки вагонів і значно зменшити витрати на маневрову роботу. Друга станція вузла практично стає допоміжною, на яку покладена робота з пропуску транзитного руху (технічний огляд і зміна бригад) і пропуск і обробка пасажирських поїздів. Вибір місця розміщення основної станції визначається розташуванням міста й обсягами робіт з пасажирського і вантажного руху (транзит і переробка).

У хрестоподібних вузлах складно обробляти кутові поїзди і пропускати пасажирські. Для створення достатніх умов для виконання даної роботи, а також для передачі вагонів, що проходять вузол з переробкою з лінії на лінію, споруджуються спеціальні з'єднувальні колії V, VI (рис. 4.2). При наявності таких колій створюється можливість зосередження переробки вантажних поїздів обох ліній на Ст. 1 і пропуску транзитних поїздів у напрямках Б-Г і В. Для створення зручностей пасажирам, що пересаджуються у вузлі, можуть застосовуватися наступні рішення :

- пропуск пасажирських поїздів через обидві станції зі зміною голови поїзда, що дуже незручно;

- спорудження спеціальних обхідних колій V///, V///а, що забезпечують можливості заходу поїздів, що ідуть з У на Г, на Ст. 1 (рис. 4.2);

- використання міського транспорту чи автомотрис для доставки пасажирів з однієї станції на іншу.

Рис. 4.2. Схема хрестоподібного вузла

Вибір оптимального рішення визначається зіставленням витрат на спорудження пристроїв (колій), експлуатаційних витрат на додатковий міський транспорт, економією часу і зручностями пасажирів, що пересаджуються.

Реконструкція хрестоподібних вузлів зі зміною їхніх схем утруднена, тому для поліпшення експлуатаційної роботи звичайно споруджуються спеціальні сполучні колії, що забезпечують зручний зв'язок між окремими станціями вузла.

У хрестоподібних вузлах(див. мал. 4.2) всі основні операції, (переробка, формування, обслуговування пасажирів) концентруються на основній станції магістралі А-Б з великими розмірами руху. Ця станція, як правило, велика дільнична чи сортувальна. На іншій станції вузла виконуються в основному операції з транзитними вантажними і пасажирськими поїздами, що ідуть по цій лінії. Часто станція цієї лінії дільнична чи проміжна. Хрестоподібні вузли можуть будуватися у випадках, коли дві лінії перетинаються під прямим чи близької до прямого кутом, а також на нових лініях зі значним прямим транзитної поїздопотоком і, як правило, при невеликому обсязі переробки, що не вимагає у вузлі сортувальної станції.

Хрестоподібні вузли можуть будуватися у випадках, коли дві лінії перетинаються під прямим чи близьким до прямого кутом, а також на нових лініях зі значним прямим транзитної поїздопотоком і, як правило, при невеликому обсязі переробки, що не вимагає у вузлі сортувальної станції. Як перша черга розвитку вузла такого типу може проектуватися вузол з однією станцією.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1336;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.