Лекція № 5. Залізничні вузли трикутного типу, принципові схеми, загальна характеристика і основи технології роботи з вагоно- та поїздопотоками.

Вузли трикутного типуутворюються в пунктах злиття трьох-чотирьох магістральних ліній, що мають значну взаємну кореспонденцію.

Трикутні вузли мають: велику маневреність, що дозволяє перерозподіляти вагонопотоки по кожному з напрямків, мають велику взаємозамінність станцій і забезпечують поворот будь-якого транзитного потоку. Недолік цих вузлів - перепробіг частини вагонопотоку, що переробляється, а в ряді випадків - необхідність спорудження повного комплексу пристроїв на магістралях, що зливаються, а також у необхідності додаткових витрат по утриманню штату і пристроїв на трьох станціях вузла.

У трикутних вузлах важливо правильно спеціалізувати станції і встановлювати оптимальні відстані між ними, що багато в чому залежить від розташування міста. У вузлах трикутного типу, що мають кореспонденції пасажирських поїздів між двома взаємно перпендикулярними лініями, обслуговування пасажирів провадиться на двох станціях (рис. 5.1). Однак при певних схемах розвитку міста (з боку лінії А-Б) у таких вузлах пасажирські поїзди можуть обслуговуватися однією пасажирською станцією, розташованою в районі Ст. 1 чи Ст. 3. Вибір числа станцій, залежить також від розмірів міста і наявності транспортних магістралей, що зв'язують пасажирські пристрої з житловими районами.

Рис. 5.1. Схема вузла трикутного типу

Робота з розформування і формування поїздів найчастіше концентрується на одній станції, де розташовуються також тягове господарство чи екіпірувальні пристрої. Розміщення вантажних пристроїв (вантажна станція чи окремий вантажний район) визначається розташуванням промислових підприємств і наявністю автомагістралей у місті.

Транзитні поїзди у вузлах трикутного типу звичайно пропускаються по найкоротших маршрутах (рис. 5.1). Так, у випадку спеціалізації для сортувальної роботи Ст. 1 транзитні поїзди напрямку Б-В минають сортувальну станцію, проходячи тільки через Ст. 3 і Ст. 2, де для цієї цілі влаштовуються екіпірувальні пристрої, розташовані звичайно на приймально-відправних коліях, на яких провадиться екіпірування локомотивів і технічний огляд поїздів. В окремих вузлах трикутного типу для обслуговування роботи з розформування-формування поїздів спеціалізуються всі три станції. Таке рішення викликає значні витрати по утримуванню пристроїв вузла, вимагає великих капітальних вкладень при розвитку всіх трьох станцій і може бути рекомендовано тільки у випадках, обґрунтованих техніко-економічними розрахунками, при великих розмірах руху і переробки.

У вузлах трикутного типу проектуються спеціальні з'єднувальні колії і шляхопроводні розв'язки, а при великих розмірах руху - додаткові розв'язки головних колій, що зв'язують основні станції вузла. Так, у вузлах трикутного типу часто проектуються обхідні колії, що дозволяють пропускати пасажирські поїзди без зміни напрямку руху.

При проектуванні вузлів трикутного типу передбачається можливість будівлі зазначених вище споруд і розміщення станції так, щоб у перспективі була достатня територія і відстань між станціями.

Лекція № 6. Залізничні вузли радіального та тупикового типів, їх загальна характеристика і основи технології роботи з вагоно- та поїздопотоками.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1324;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.