Залізничні вузли повинні розвиватися в суворій відповідності з генеральною схемою.

Взаємне розташування станцій, підходів головних і єднальних колій, обходів повинно бути вирішене обов'язково з урахуванням перспективи зростання прилягаючих населених пунктів, промислових підприємств і споруд інших видів транспорту, дотримання економічних, технічних, архітектурно-планувальних і санітарно-гігієнічних вимог, зручностей населення району, що обслуговується вузлом й екологічних вимог.

При проектуванні залізничних вузлів необхідно керуватися такими принципами:

Принцип загальної ефективностіприпускає урахування при оцінці ефективності проектованого вузла, крім прямих ефектів, також і непрямих. При оцінці варіантів розвитку вузлів варто враховувати такі види непрямих ефектів: організаційний, що забезпечує економію капітальних вкладень у результаті здійснення рекомендацій генерального плану, спрямованих на удосконалювання організації праці, підвищення продуктивності праці і т.п.; соціальний, що досягається поліпшенням умов розселення, збільшенням вільного часу трудящих за рахунок скорочення тривалості поїздок, змінами в структурі штатів, ліквідацією деяких фахів, звільненням робочої сили; розвитку, що враховує створення резервів переробної і пропускної спроможності вузла; ефект існуючої планувальної структури вузла - виникає в результаті інтегрального урахування переваг, пов'язаних із використанням існуючих пристроїв; ефект технічної і технологічної прогресивності, що відбиває можливості автоматизації, типізації схем, потоковості і безперервності транспортних процесів.

Крім зазначених, часто виникають оборонний, архітектурний, ефект впливу резервних можливостей вузла.

Принцип комплексної оптимізації - в основілежить ідея, що найкраща структура залізничного вузла і технологія його роботи досягаються при спільній оптимізації всіх основних параметрів. Цедає значний ефект, тому що забезпечуються оптимальні пропорції в розподілі капітальних вкладень між окремими елементами вузла, досягається оптимальне співвідношення між розмірами роботи і технічного оснащення вузла.

Принцип концентрації - (один ізголовних принципів при розробці генеральної схеми, що значною мірою визначає напрямок розвитку вузла) передбачає концентрацію операцій на меншому числі станцій вузла; об'єднання станцій, що обслуговують промислові підприємства; створення базових механізованих складів і ін.

Принцип децентралізації. Тенденція до децентралізації (протилежна тенденції концентрації) частіше усього визивається: прагненням зменшити витрати, пов'язані з пробігом рухомого складу, втратами часу пасажирів, неможливістю підвищення рівня концентрації, викликаної територіальними обмеженнями площадок, можливостями системи керування, несумісністю транспортних потоків і інших обмежень. Тому при проектуванні вузла необхідно встановлювати раціональні рівні концентрації і децентралізації, з огляду на принцип загальної ефективності.

Принцип спеціалізації- створення спеціалізованих станцій, вантажних районів, баз, пунктів підготування вагонів у вузлі сприяє впровадженню нової техніки, підвищенню рівня механізації й автоматизації, забезпечує високу продуктивність праці і є передумовою для зниження транспортних витрат.

Принцип зберігання рівноваги і пропорційності розвитку окремих елементів і підсистем вузлазабезпечує узгодження елементів вузла по всіх експлуатаційних показниках і насамперед по пропускній і переробній спроможності.

Принцип відкритого росту елементів і підсистем вузла- розвиток залізничного вузла відбувається в тісному контакті з розвитком промисловості, житлових територій, тому необхідно забезпечувати при проектуванні можливості для подальшого їхнього росту і не створювати непереборних перешкод.

Принцип далекої перспективи потребуєузгодження рішень для різних періодів часу, у тому числі і на період 20-25 років. Принцип далекої перспективи припускає координацію головних напрямків розвитку вузла у взаємозв'язку з процесом пошуку нових принципів організації перевізного процесу.

Принцип конструктивної і технологічної уніфікаціїприпускаєшироке використання при конструюванні схем методів стандартизації, конструктивної типізації.

Принцип альтернативної оцінки ситуацій- при розробці генеральної схеми вузла завжди виникає проблема вибору взаємовиключних можливостей, наприклад, реконструювати існуючу станцію або виносити її на нову площадку і т.п. Тому необхідно розробляти ряд варіантів розвитку вузла, вибрати реалістичні критерії їхньої оцінки.

Лекція № 2. Залізничні вузли з послідовним розташуванням основних станцій вузла (пасажирської та сортувальної), загальна характеристика і основи технології роботи з вагоно- та поїздопотоками.

Вузли з послідовним розташуванням станцій - це вузли, витягнуті в довжину, утворюються при особливих топографічних (у долині ріки) чи планувальних (велике місто з промисловими підприємствами, розміщеними на великому протязі уздовж залізниці) умовах розвитку міста і залізниці. Найчастіше у вузлах такого типу послідовно розташовуються пасажирська і сортувальна станції, зв'язані з вантажною станцією. При цьому підходи залізничних ліній розташовуються в діаметрально протилежних кінцях вузла. Такі вузли володіють високою пропускною спроможністю при порівняно незначному колійному розвитку і мають мінімальні кутові потоки, що обходять вузол по з'єднувальних коліях на далеких підходах (100-200 км). До недоліків вузла варто віднести відірваність станцій друг від друга, що викликає значні перепробіги рухомого складу і затримки вагонів, необхідність спорудження великого числа шляхопроводів у місцях перетинань залізниці з міськими магістралями, необхідність пропуску вантажних поїздів через пасажирську станцію.

Розглянуті вузли обслуговують в основному прямі вантажні і пасажирські потоки і місцеву вантажну роботу. Розміщення станцій у вузлі визначається в основному плануванням міста і розміщенням у ньому великих промислових районів.

Пасажирська станція розміщається, як правило, ближче до центральних районів міста (рис. 2.1), чим забезпечується гарний зв'язок з міськими магістралями. При значному протязі міста уздовж залізниці передбачаються пасажирські пристрої чи споруджуються зупинні пункти в районах розташування інших станцій вузла.

Рис. 2.1. Схема вузла з послідовним розташуванням основних станцій: С – сортувальна станція; ПС – пасажирська станція; ТП – технічна пасажирська станція; ВС – вантажна станція; ПрС – передвузлова станція (пост).

Місце розташування сортувальної станції визначається з урахуванням забезпечення оптимальних умов технологічного процесу вузла за умови можливості виділення достатньої станційної площадки для її розміщення. Сортувальна станція повинна мати гарні зв'язки з великими промисловими підприємствами економічного району і забезпечувати потоковість подачі вагонів. Сортувальна станція розміщається на окраїні міста з боку тих підходів, відкіля прибуває максимальна кількість поїздів у переробку. Сортувальна робота концентрується на одній станції. При наявності у вузлі, витягнутому в довжину, однієї сортувальної станції в зв'язку із сильною концентрацією роботи значно збільшується можливість повної механізації й автоматизації процесів переробки вагонів і виключається повторна переробка транзитних вагонів. Однак при одній сортувальній станції у вузлі (мал. 2.1) виникають великі пробіги місцевих вагонів (крім відправницьких маршрутів), викликаних розміщенням сортувальної станцій на одному кінці вузла удалині від вантажних станцій, і зайві пробіги вагонів кутових потоків, що прибувають з боку, протилежного розміщенню сортувальної станції.

Вантажна станція у вузлах, витягнутих у довжину, примикає до сортувальної станції і розташовується поблизу великих промислових підприємств. Найчастіше вантажні станції у вузлах, витягнутих у довжину, розташовуються між сортувальною станцією і містом чи на його окраїні. Ці станції також повинні мати гарні транспортні зв'язки з основними міськими промисловими районами і сортувальною станцією.

Вузли, витягнуті в довжину, в окремих випадках утворюються на одній магістралі, де розміщається кілька станцій, що обслуговують великий промисловий центр чи місто.

Лекція № 3. Залізничні вузли з паралельним розташуванням основних станцій вузла (пасажирської та сортувальної), загальна характеристика і основи технології роботи з вагоно- та поїздопотоками.

Вузли з паралельним розташуванням станційутворюються при певних місцевих умовах і наявності широкої, але короткої площадки, достатньої для розташування пасажирської і сортувальної станцій. Подібні вузли виникають звичайно після розвитку первісної об'єднаної станції, що не забезпечує на певному етапі освоєння розмірів руху, і в зв'язку зі збільшенням обсягу продукції, що випускається, підприємствами прилягаючого району.

У вузлах з паралельним розташуванням станцій: 1) забезпечується гарний пропуск транзитних потоків (прямий пропуск і сортування) при наявності сортувальної станції з послідовним розташуванням парків; 2) значно полегшується робота пасажирської станції в зв'язку з відсутністю пропуску через неї вантажних поїздів; 3) поліпшуються обслуговування пасажирів; 4) у разі потреби можливе використання частини пасажирських колій для вантажної роботи, для чого передбачається спеціальна з'єднувальна колія (рис. 3.1).

Рис. 3.1. Схема вузла с паралельним розташуванням основних станцій

Недоліками таких вузлів є: 1) труднощі розміщенням сортувальної станції з послідовним розташуванням парків; 2) складності і дорожнеча повної розв'язки підходів (при відстані між станціями близько 1 км і більш); 3) необхідність широкої площадки для розміщення вузла; 4) складність зв'язку між районами міста, розміщеними по різні боки від залізничної лінії за межами пасажирської і сортувальної станцій.

Розв'язки забезпечуються шляхом спорудження шляхопроводів. У випадках необхідності влаштовуються обходи вузла для пропуску транзитних кутових поїздів.

Пасажирська станція в таких вузлах розміщається поблизу основних районів міста. Вантажна станція може розташовуватися між пасажирською і сортувальною чи виноситися за допомогою шляхопроводної розв'язки в промислові райони (ПР)міста. Видалення сортувальної станції збільшує витрати на міський транспорт і викликає необхідність будівництва спеціальних автодоріг у районі вузла.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1610;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.