Залізничні вузли радіального типу

Вузли радіального типуутворюються на основі існуючих вузлів з однією станцією в результаті примикання до них радіально розбіжних ліній, що мають самостійні станції, при великих розмірах сортувальної і місцевої роботи та розвинених промислових районах, а також у містах із груповим розселенням.

Конструкція радіальних вузлів визначається розмірами виконуваної роботи, районами розміщення промислових підприємств і числом ліній, що примикають.

У вузлах радіального типу пасажирський рух обслуговується однією основною станцією Ст1 (рис. 6.1). При великих пасажирських потоках і переважному розвитку житлової частини міста убік однієї з радіальних ліній на одній зі станцій передбачаються додаткові пасажирські пристрої (рідше станція), що мають гарний зв'язок з містом.

Рис. 6.1. Схема вузла радіального типу

Сортувальна робота у вузлах радіального типу (див. мал. 6.1) концентрується на одній основній станції Ст1 (у багатьох вузлах основна станція дільнична чи об'єднана). У радіальних вузлах з великою місцевою роботою й однією сортувальною станцією дуже велике її завантаження, особливо при наявності у вузлі декількох станцій розвантаження, розташованих у різних районах. Це відбувається в зв'язку з необхідністю розформування всіх поїздів на сортувальній станції і наступній передачі вагонів на різні станції вузла для розвантаження. Зниження завантаження сортувальної станції може бути досягнуте шляхом будівлі спеціальних з'єднань для пропуску кутових потоків, будівництва додаткових сортувальних колій, створення обходів для пропуску транзитних поїздів, минаючи станцію. У випадках коли зазначені способи посилення пропускної і перероблювальної спроможності не забезпечують належного ефекту, споруджується нова, звичайно більш потужна сортувальна станція, місце розташування якої вибирається на основі техніко-економічних порівнянь. Найбільше доцільно розміщати нову станцію з боку підходу з максимальним надходженням вагонопотоку, що переробляється, чи на спеціальному обході (див. рис. 6.1, Ст. 5), передбачати з'єднувальні колії, що забезпечують зв'язок нової станції зі станціями інших напрямків, в обхід існуючої. Існуючу станцію доцільно в цьому випадку переулаштовувати і розвивати як спеціалізовану пасажирську, що забезпечує значне поліпшення умов обслуговування пасажирів усіх категорій.

Для скорочення пробігів місцевих вагонів, що прибувають із суміжних напрямків, у ряді випадків у радіальних вузлах споруджується додаткова сортувальна станція чи змінюється спеціалізація роботи станцій, розташованих на підходах, з таким розрахунком, щоб вони підбирали вагонопотоки в адреси пунктів, розташованих до сортувальної станції.

Місцева вантажна робота у вузлах радіального типу концентрується в основному на станціях, розташованих на радіальних лініях (Ст 2, 3, 4), де зосереджена максимальна кількість під'їзних колій, що обслуговують великі промислові підприємства. На одній чи декількох станціях вузла (див. рис. 6.1) споруджуються вантажні райони, що мають зручний зв'язок з містом.

Вузли радіального типу володіють значною пропускною спроможністю і легко переулаштовуються в напівкільцеві і кільцеві. Недоліки таких вузлів: труднощі розвитку основної станції, розташованої серед міських забудов; значний перепробіг місцевих вагонів, чинений після розформування (на основній станції) при пересуванні на станцію розвантаження; труднощі пропуску кутового потоку; необхідність пропуску всіх транзитних поїздів через основну станцію.

Недоліки вузлів, зв'язані з перепробігом місцевих вагонів, можуть бути в значній мірі усунуті, якщо примикання нових ліній буде виключати тяжіння великих промислових підприємств до районів декількох станцій на різних підходах до вузла. Ці недоліки можуть бути також усунуті шляхом споруди кілець чи півкілець.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1228;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.