Вузли з однією станцією.

Вузли з однією станцієюутворяться в невеликих містах, у місцях перетинання двох магістральних ліній чи примикання однієї магістралі доіншої (рис. 4.1).Вони споруджуються вбільшості випадків на базі дільничної станції, що переробляє незначні вагонопотоки, які прибувають у дільничних і збірних поїздах, і обслуговує місцеву вантажну роботу і пасажирський рух, чи об'єднаної станції, що сполучає на одній площадці сортувальну, пасажирську станції та вантажний район і переробляє, крім зазначених вагонопотоків, наскрізні поїзди.

Вузли з однією станцією відносяться до транзитних вузлів, вони мають ряд переваг: мінімальний штат обслуговуючого персоналу, мінімальні маневрові засоби, незначна, компактна територія для розміщення пристроїв. Недоліки цих вузлів: труднощі обробки кутових потоків (особливо для тих вузлів, де лінії, що примикають, перетинаються під прямим кутом), велика концентрація роботи на одній станції, що обслуговує пересічні магістралі.

Рис. 4.1. Схема вузла с однією станцією

Вузли з однією станцією мають розв'язку підходів по напрямках руху і рідше - по лініях (рис. 4.1, а - в). Розв'язки по напрямках доцільні при значному переході вагонопотоків з одних напрямків на інші. Розв'язки по лініях припустимі тільки при проходженні через вузол прямих транзитних вагонопотоків. На мережі залізниць ще зустрічаються вузли з розв'язкою по лініях (рис. 4.1, г) і острівним розташуванням пасажирського. Недоліки цих вузлів з однією станцією: роз'єднаність районів виконання маневрової роботи, труднощі обслуговування пасажирів.

Для запобігання ворожих перетинань маршрутів при відправленні поїздів часто укладаються додаткові колії (рис. 4.1, а, колія Iа). Для пропуску кутових поїздів без зміни голови поїзда в обґрунтованих випадках споруджуються кутові з'єднувальні колії (рис. 4.1, штрихова лінія).

Оптимальна схема вузла з однією станцією повинна забезпечувати мінімум кутових поїздів, одночасну роботу пристроїв, спеціалізованих для ліній, що примикають, мінімум ворожих перетинань і в разі потреби спорудження шляхопроводних розв'язок.

При великих розмірах руху поїздів на вузлах з однією станцією необхідно передбачати системи паралельних з'їздів і стрілочних вулиць, що забезпечують підвищення маневреності в межах горловин, додаткові виходи на магістральні лінії; крім того, доцільно використовувати напівпоздовжні і поздовжні схеми, що розвантажують горловини від перетинання маршрутів проходження пасажирських і транзитних поїздів.

Для ряду вузлів з однією станцією у вузлі, побудованою за поперечною схемою, при різкому збільшенні розмірів транзитного, вантажного і пасажирського руху особливо доцільний подальший розвиток шляхом перебудови станції по поздовжній чи напівпоздовжній схемі. Таке рішення дозволить ізолювати транзитний рух з обох підходів з боку перебудови і скоротити число перетинань у горловинах.

Часто в зв'язку з труднощями розвитку усередині міста вузлів з однією станцією при їхній реконструкції частину пристроїв розміщають на самостійних станціях, що будуються на виділених площадках, паралельно чи послідовно існуючим станціям. Звичайно вигідніше виносити пасажирські пристрої, забезпечуючи зручності для пасажи Головні шляхи в цьому випадку проектуються охоплюючими стосовно сортувальної системи.стеми.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1099;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.