Методи економічного аналізу ЗЕД

Існує кілька видів економічного аналізу, які класифікуються за різними ознаками.

Так, у зовнішньоекономічній діяльності, в залежності від часу проведення аналітичної роботи щодо плану і зобов'язань за торговими угодами, розрізняють:

• аналіз попередній,

• поточний (оперативний),

• наступний.

Попередній аналіз зазвичай застосовується на першому етапі управління, коли здійснюється розробка самого рішення (наприклад, зовнішньоторговельного плану). Мета попереднього аналізу - підготувати дані для визначення перспектив розвитку економіки, для складання проектів плану, для розрахунку економічної ефективності планованих операцій. У зв'язку з цим попередній аналіз тісно переплітається з плануванням, з розробкою кошторисів, нормативів, лімітів, зі складанням різних економічних і зовнішньоторговельних прогнозів, прогнозів кон'юнктури товарних ринків.

Поточний (оперативний) аналіз застосовується під час виконання рішення (зовнішньоторговельного плану і зовнішньоторговельних зобов'язань), що відповідає другому етапу управління. Поточний аналіз спрямований на вивчення і контроль процесів, що відбуваються, по експорту; імпорту і реалізації товарів; проведених у ході експортно-імпортних операцій заходів і дій. Мета такого аналізу - підготувати дані для прийняття оперативних рішень у ході повсякденного управління зовнішньоекономічними зв'язками в країні. До сфери поточного аналізу входять: вивчення умов різних варіантів зовнішньоторговельних операцій, обґрунтування, з урахуванням різноманітних факторів, експортних та імпортних цін, видів постачань і форм розрахунків і платежів, способів і маршрутів перевезень вантажів тощо.

Наступний аналіз спрямований на підведення підсумків виконаної роботи, що, є завершальним етапом управління. Мета наступного аналізу - оцінка результатів діяльності об'єднання чи фірми за визначений період. Така оцінка припускає виявлення факторів, що вплинули на результати господарської діяльності, вивчення причин допущених помилок і втрат; розкриття наявних резервів і розробку заходів щодо подальшого поліпшення господарської діяльності об'єднання чи фірми.

У залежності від ступеня охоплення діяльності об'єднань і кола питань за досліджуваними показниками такої діяльності економічний аналіз поділяється на комплексний і тематичний.

При комплексному аналізі охоплюється уся взаємопов'язана сукупність показників структурної одиниці об'єднання (спеціалізованої фірми), що відображають цілком чи частково його господарську, виробничо-комерційну і фінансову діяльність, фінансове положення за визначений (звітний) період. Результати комплексного аналізу діяльності об'єднання і його спеціалізованих фірм за звітний період відображаються в його пояснювальній записці до квартальних і річних звітів, а також у рішенні, прийнятому за цим звітом.

Тематичний, (локальний) аналіз спрямований на вивчення окремих показників діяльності об'єднання (комерційної, валютної, фінансової, транспортної, розрахункової, облікової та ін.) чи на дослідження визначеного кола функціональних питань (валютних, транспортних, фінансових та ін.) у межах однієї структурної одиниці об'єднання (спеціалізованої фірми, валютно-фінансового відділу, транспортного відділу, бухгалтерії і т.д.). Тематичний аналіз застосовується при вивченні особливо актуальних питань, наприклад, таких, як ефективність реалізації різних товарів на певному ринку чи одного товару на різних ринках. Тематичний аналіз однакової проблеми може проводитися одночасно на основі порівняно однотипних об'єднань чи фірм (машинних чи сировинних). Усі види економічного аналізу взаємопов'язані й спрямовані на загальне поліпшення діяльності досліджуваних об'єктів.








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 594;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.