Задачі аналізу ЗЕД підприємств

Аналіз зовнішньоекономічних зв'язків країни спрямований на вивчення результатів виробничо-комерційної й фінансової діяльності госпрозрахункових об'єднань і фірм, спільних підприємств і зовнішньоторговельних фірм, що входять до складу промислових підприємств і об'єднань і не є юридичними особами, та їхнього фінансового стану. Основними завданнями аналізу з огляду на це є:

• оцінка ступеня і якості виконання зобов'язань по експортним, реекспортним та імпортним операціям, характеристика досягнутих кількісних і вартісних рівнів експорту, реекспорту й імпорту товарів і послуг;

• оцінка раціональності використання засобів при здійсненні зовнішньоекономічних зв'язків;

• характеристика фінансових результатів комерційної діяльності підприємства, об'єднання, фірми й оцінка їхнього фінансового стану та рентабельності;

• виявлення резервів і розробка заходів щодо поліпшення їх комерційної і фінансової діяльності, зміцненню їхнього фінансового стану.

Аналіз господарської діяльності підприємств, об'єднань, фірм здійснюється за допомогою різних прийомів: логічних (деталізація, порівняння, елімінування, узагальнення), статистичних (зведення, угруповання цифрового матеріалу, середні величини, індекси, ряди динаміки), математичних (математичне програмування, математичний аналіз (інтегральний метод), математична статистика та теорія ймовірностей, економічна кібернетика), евристичних та ін. Деякі з цих методів широко використовувалися в роботі.

Для аналізу господарської діяльності використовуються дані бухгалтерського й оперативного обліку та звітності та інші джерела інформації. Застосовані в аналізі матеріали повинні бути перевірені (точність арифметичних підрахунків, взаємна погодженість показників звітності та вірогідність облікових даних). У ряді випадків цифрові дані, залучені для аналізу, округляються для подання в таблицях (якщо це не завдає шкоди точності дослідження). На етапі безпосереднього вивчення використовуваних матеріалів застосовують різні прийоми аналізу та методи статистичної обробки матеріалів. При цьому обчислюють різні аналітичні показники у вигляді абсолютних і відносних величин (відсотки, питома вага, індекси і т.д.), середніх величин; розраховують вплив взаємодіючих факторів; установлюють схеми взаємозв'язку; будують ряди динаміки, діаграми та графіки, конструюють аналітичні таблиці. На закінчення формулюють висновки і складають необхідні пропозиції за результатами аналізу.

Аналіз виробничо-комерційної та фінансової діяльності об'єднань, фірм, підприємств може здійснюватися в такому порядку:

- виконання зобов'язань по зовнішньоекономічних операціях і динаміка зовнішньоекономічних операцій;

- раціональність використання засобів при проведенні зовнішньоекономічних операцій;

- фінансова діяльність, фінансовий стан і рентабельність підприємства, об'єднання, фірми.

Досвід аналітичної роботи в об'єднаннях, фірмах, підприємствах, на спільних підприємствах являє собою безсумнівний інтерес і для малого бізнесу, що народжується в країні. Економічна грамотність нового покоління ділових людей, володіння прийомами аналізу господарської діяльності - неодмінна умова переходу до ринку, широкомасштабного співробітництва з Заходом.

Методика аналізу оцінки ступеня і якості виконання зобов'язань за експортними і імпортними операціями ЗЕД:








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 1118;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.