Економічний аналіз ЗЕД

Базовою концепцією економічного аналізу є концепція альтернативної вартості, відповідно до якої випливає твердження, що оскільки всі ресурси суспільства обмежені і можуть мати різне застосування, їхня вартість повинна вимірятися з позицій утраченої можливості кращого з можливих доступних альтернативних видів діяльності, що вимагають використання тих самих ресурсів.

Економічний аналіз має на меті визначення відповідності проекту його економічному середовищу, що регламентує розподіл доходів, обмежує чи стимулює виробництво, торгівлю тощо, безпосередньо впливає на фінансову реалізованість проекту.

Зміст економічного аналізу в ЗЕД

Із залученням у зовнішньоекономічних зв'язків країни значної кількості підприємств, організацій, кооперативів, регіональних структур їхня діяльність у цій сфері стає одним з важливих об'єктів економічного аналізу.

Економічний аналіз дає можливість досліджувати економіку як у сукупності господарських процесів, що відбуваються у ній, так і за окремими її елементами. Економічний аналіз дозволяє вивчати три групи проблем:

• по-перше, стан і розвиток всесвітнього господарства й економіки регіону, будь-якої окремо узятої країни; економіки окремого адміністративного району будь-якої країни (краю, області і т.д.); галузі та підгалузі народного господарства;

• по-друге, господарську діяльність об'єднання, підприємства, структурної одиниці підприємства (цеху, відділу, фірми);

• по-третє, господарську діяльність будь-якої ділянки й окремого робочого місця.

Економічний аналіз, спрямований на вивчення першої групи проблем, має в якості інформаційної бази дані соціально-економічної та міжнародної статистики, одержав назву соціально-економічного аналізу. Аналіз, що має предметом вивчення якого є друга та третя групи проблем, називається аналізом господарської діяльності. Його інформаційна база - в основному дані бухгалтерського й оперативно-статистичного обліку та звітності підприємств, об'єднань і фірм. Аналіз господарської діяльності та соціально-економічний аналіз є знаряддями управління. Управління господарською діяльністю будь-якого об'єкта розділяється на три етапи. Перший етап — прийняття керуючим органом рішення у формі плану (наприклад, плану зовнішньої торгівлі), господарського договору, контракту, директиви чи навіть усної вказівки про виконання керованим об'єктом (наприклад, об'єднанням чи фірмою, бригадою, окремим працівником) доцільних дій (по експорту чи імпорту товарів, транспортуванню, збереженню, розрахункам і т.д.). Ухваленню рішення передують: визначення мети рішення; розробка різних варіантів рішення в залежності від методів і умов досягнення мети; підрахунок ресурсів, необхідних для виконання таких варіантів, і вибір остаточного варіанта рішення, найбільш раціонального з погляду поставленої мети. Виконання всіх перерахованих завдань, необхідних для прийняття науково обґрунтованого рішення, досягається за допомогою різних методів економічного аналізу. Другий етап - здійснення керуючим органом чи окремим керівником або працівником контролю за виконання рішення. На цьому етапі керуючий орган, керівник, окремий працівник стежать за раціональним використанням ресурсів, усувають небажані відхилення від поставленої мети, змінюють при необхідності плин процесів. Методи економічного аналізу широко використовуються і на цьому етапі, органічно переплітаючись з контролем. Третій етап управління - оцінка результатів виконаного рішення - здійснюється в основному методами аналізу господарської діяльності. Оцінка виконаної роботи необхідна також для вироблення нового рішення (наприклад, для складання й уточнення зовнішньоекономічного плану на наступний звітний рік).








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 614;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.