Методика встановлення гранично допустимих викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря

Гранично допустимий викид (мг/м3) – це концентрація забруднюючих речовин, яку дозволяють підприємству викинути в атмосферне повітря, перевищення якої веде до несприятливих наслідків, як для середовища, так і для її мешканців.

ГДВ шкідливих речовин в атмосферу встановлюють для кожного джерела забруднення за умови, що викиди шкідливих речовин від даного джерела і від сукупності джерел міста чи іншого населеного пункту, з урахуванням перспективи розвитку промислових підприємств і розсіювання шкідливих речовин в атмосфері, не створять приземну концентрацію, що перевищує ГДК цієї речовини для населення.

Нормативи ГДВ обмежують масову концентрацію забруднюючих речовин в організованих викидах стаціонарних джерел (в мг/м3).

Оцінка впливу викидів забруднюючих речовин на стан забруднення атмосферного повітря здійснюється за даними результатів розрахунків розсіювання забруднюючих речовин в атмосферному повітрі та даними, що одержані при проведенні інструментальних методів досліджень акредитованими лабораторіями в установленому законодавством порядку:на межі санітарно-захисної зони;в селітебній зоні;в зоні відпочинку.Для розрахунку розсіювання беруться такі дані по джерелам забруднення: координати, висота джерела, зазначаються викиди по кожному джерелу у вигляді г/сек, т/рік. Розрахунок обов'язково проводиться без урахування фонового забруднення і з урахуванням фонового забруднення, яке присутнє в районі розміщення підприємства. Дані по розрахунку видаються в долях ГДК. ГДК не повинно перевищувати 1 ГДК з урахуванням фону. В курортних зонах-0,8 ГДК.Гігієнічним критерієм для визначення гранично допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферу є відповідність їх розрахункових концентрацій на межі СЗЗ гігієнічним нормативам

Основним критерієм якості атмосферного повітря при встановленні ГДВ для джерел забруднення атмосфери є виконання співвідношення:

 

С/ГДКм.р.≤1 (1.4)

 

де С – розрахункова концентрація шкідливої речовини в приземному шарі повітря (мг/м3), яка не повинна перевищувати гранично допустиму максимальну разову концентрацію данної речовини в атмосфері. При встановленні ГДВ для джерела забруднень атмосфери враховують визначені розрахунковим чи експериментальним способом значення фонових концентрацій Сф шкідливих речовин у повітрі від інших джерел. У цьому випадку вищевказана формула приймає вид:

 

С + Сф/ГДКм.р.≤1 (1.5)

 

де С – максимальна концентрація забруднюючої речовини в приземному шарі, що створюється джерелом викиду, мг/м3;

Сф – фонова концентрація однакових або одно направлених шкідливих речовин, характерних для даної місцевості, мг/м3 (за даними санепідемстанції).

У зоні санітарної охорони курортів, місцях розміщення великих санаторіїв і будинків відпочинку, зонах відпочинку міст 1 заміняють на 0,8.

При одночасній присутності в атмосферному повітрі декількох шкідливих речовин, що мають адитивні властивості, для кожної точки місцевості повинна виконуватися умова:

 

(1.6)

 

де С1 – Сі - концентрації шкідливих речовин, мг/м3;

ГДК1 – ГДКі - гранично дозволені максимально разові концентрації речовин в атмосфері, мг/м3.

 

Визначення фонової концентрації виробляється на подставі даних спостережень за забрудненням атмосфери по нормативній методиці. Фонові концентрації встановлюються місцевими органами Держкомгідромета і Мінздраву за даними регулярних спостережень на мережі постів загальнодержавної служби спостережень і контролю за забрудненістю об'єктів природного середовища або за даними підфакельних спостережень.

Визначення доцільності проведення розрахунку розсіювання забруднення атмосфери на ЕОМ проводиться відповідно до вимог пункту 5.37 ОНД-86 і визначається по формулі 5.21. Для прискорення і спрощення розрахунків приземних концентрацій на кожному підприємстві розглядаються ті речовини, що викидаються, для яких:

 

(1.7)

 

Ф = 0,01 H при м;

Ф = 0,1 H при м.

 

де М — сумарне значення потужності викиду від всіх джерел підприємства, відповідне найбільш несприятливим зі встановлених умов викиду, включаючи вентиляційні джерела і неорганізовані викиди, г/с;

ГДКм.р. — максимальна разова гранично допустима концентрація, мг/м3;

Н — середнезважена по підприємству висота джерел викиду, м.

 

З метою затвердження нормативів граничнодопустимих викидів

забруднюючих речовин із стаціонарних джерел проводиться аналіз відповідності фактичних викидів забруднюючих речовин до встановлених нормативів на викиди, в тому числі технологічних нормативів. Фактичні викиди не повинні перевищувати нормативи питомих викидів.

Нормативи питомих викидів для окремих виробництв і технологічних процесів розроблені з врахуванням Європейської системи CORINAIR.

Питомі викиди - це величина, яка встановлює залежність між кількістю забруднюючої речовини (або їх суміші), яка викидається в атмосферне повітря, і діяльністю, пов'язаною з цими викидами. Питомі викиди забруднюючих речовин є середніми показниками викидів для окремих технологічних процесів у галузях промисловості і використовуються для визначення валових викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Згідно з наказом Міністерства охорони природного довкілля України № 317 від 16.08.2004 р. є перелік типів устаткування, для яких розробляються нормативи гранично допустимих викидів забруднюючих речовин із стаціонарних джерел.

Наприклад, це котельні, теплосилові установки; виробництво і обробка металів (устаткування для виробництва чавуну і сталі, кольорових металів з руд), промисловість по переробці мінеральної сировини, деякі виробництва в хімічній промисловості, переробці деревини, установки спалювання небезпечних відходів, комунальних відходів і т. д.

Технологічний норматив допустимого викиду забруднюючої речовини визначається як гранична масова концентрація забруднюючої речовини у сухих відхідних газах (мг/м3), яка приведена до нормальних умов (температура 0 0C, тиск 101,32 кПа).

Технологічні нормативи гранично допустимих викидів, які обмежують масову концентрацію забруднюючих речовин в газах складаються з:

- поточних технологічних нормативів - для окремих типів устаткування, споруд з технологією виробництва аналогічних по потужності технологічних процесів;

- перспективних технологічних нормативів - для нових і проектованих, модернізуємих виробництв із врахуванням передових вітчизняних і світових досягнень у відповідній сфері.

Встановлені також нормативи ГДВ забруднюючих речовин із стаціонарних джерел без залежності від технологічного обладнання. Приклади нормативів наведені у таблиці 1.4.

 

Таблиця 1.4 - Нормативи ГДВ забруднюючих речовин із стаціонарних джерел.

 

Клас небезпеки Назва речовини Величина масового викиду, г/годину Гранично допустимий викид, мг/м3
  Речовини у вигляді твердих часток, що суспензують, недиференційованих по складу Понад 500
Клас I Ртуть і її з'єднання в перерахунку на ртуть 1 г/год і більше 0,2
Клас II Миш'як і його з'єднання 5 г/год і більше
Клас III Свинець і його з'єднання 25 г/год і більше
За наявності у викидах декількох речовин одного класу небезпеки сумарна концентрація цих речовин не повинна перевищувати встановлених значень нормативів ГДВ для даного класу небезпеки
Речовини канцерогенної дії
Класс I Азбест, бенз (а) пірен, 2-нафтиламін 0,5 г/год і більше 0,1
Класс II Диметілсульфат, з'єднання хрому, кобальту 5 г/год і більше
Класс III Акрилонітрил, бензол, окис етилену, гідразин, вінілхлорід 25 г/год і більше
При спільній присутності у викидах речовин I і II класів небезпеки сумарна концентрація цих речовин не повинна перевищувати 1 мг/м3, а при спільній присутності речовин I і III або II і III класів небезпеки сумарна концентрація цих речовин не повинна перевищувати 5 мг/м3
Газоподібні неорганічні речовини
Класс I Фосген 10 г/год і більше
Класс II Бром, хлор, синільна кислота, фтор, сірководень 50 г/год і більше
         

 

Продовження таблиці 1.4

Клас небезпеки Назва речовини Величина масового викиду, г/годину Гранично допустимий викид, мг/м3
Класс III Хлористий водень 300 г/год і більше
Класс IV Оксид вуглецю 5000 г г/год і більше
  Діоксид сірки Оксиди азоту 5000 г/год і більше
Органічні сполуки
Класс I Анілін, нафталін, нітробензол, фенол, формальдегід, нітротолуол 100 г/год і більше
Класс II Оцетова кислота, ксилол, етилбензол 100 г/год і більше
Класс III Ацетон, хлорбензол, етилацетат 2000 г/год і більше

Якщо для стаціонарного джерела встановлені нормативи ГДВ забруднюючої речовини і технологічний норматив допустимих викидів, тоді застосовується технологічний норматив допустимих викидів.

Наприклад:

- гранично дозволений викид оксиду вуглецю складає 250 мг/м3. Технологічний норматив для котлоагрегатів по оксиду вуглецю також 250 мг/м3 (поточний), перспективний для газових турбін – 100 мг/м3.

- гранично дозволений викид оксидів азоту складає 500 мг/м3,

Технологічний норматив допустимих викидів оксидів азоту - 500 мг/м3 ,

перспективні технологічні нормативи допустимих викидів оксидів азоту (в перерахунку на диоксид азоту) – від 100 до 400 мг/м3 в залежності від виду пального і котлоагрегату.

- гранично дозволений викид діоксиду сірки складає 500 мг/м3.

Технологічний норматив допустимих викидів діоксиду сірки при спалюванні кам’яного вугілля в різних топках складає від 400 до 5100 мг/м3.

Розроблення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, здійснюють установи, організації та заклади, яким надано право на розробку таких документів та які занесені до відповідного переліку Мінприроди України. Величини ГДВ і матеріали по їх обґрунтуванню узгоджують з органами, які здійснюють держконтроль за охороною атмосфери від забруднень, і затверджують у встановленому порядку. Термін дії Документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, становить десять років. У разі зміни якісних та кількісних показників викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря документи, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, підлягають корегуванню. Склад Документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, залежить від ступеню впливу об'єкту на забруднення атмосферного повітря. Складається ситуаційна карта-схема, на якій вказується розміщення об'єкту (окремо для кожного майданчика), селітебні території, зони відпочинку, наносяться межа санітарно-захисної зони, координатна сітка, джерела викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря; місця розташування (будівлі, споруди, майданчики) виробничих процесів із позначенням технологічного устаткування. У відомостях щодо виду та обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами наводяться дані, які готуються на підставі звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві.

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 4228;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.