Методика і послідовність інвентаризації викидів у атмосферу

 

Інвентаризація викидів – це систематизація інформації про розміщення джерел забруднення атмосферного повітря на території, видах і кількісному складу забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря.

Метою інвентаризації є: виявлення повного переліку стаціонарних та пересувних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферу, визначення викидів шкідливих речовин, що надходять в атмосферу від об'єктів, оцінка впливу викидів на навколишнє середовище, установлення ГДВ, розробка рекомендацій з організації контролю викидів, оцінка стану очисного устаткування і екологічності технології, виробничого устаткування, планування черговості природоохоронних заходів.

Інвентаризація здійснюється один раз у п'ять років відповідно до інструкції з інвентаризації викидів забруднюючих речовин в атмосферу. Джерела забруднення атмосфери визначаються виходячи зі схеми технологічного процесу підприємства.

До складу документів по інвентаризації газових викидів входять дані за наступними розділами:

- Характеристика підприємства як джерела забруднення атмосфери. Коротка характеристика технологи виробництва, технологічного устаткування і джерел утворення шкідливих домішок.

- Характеристика джерел утворення забруднюючих речовин у вигляді таблиці. В ній надана наступна інформація: найменування виробництва, номер джерела викиду, найменування джерел виділення шкідливих речовин, їх кількість, вказано етап технологічного процесу, який супроводжується видаленнім у атмосферу забруднюючих речовин, час роботи технологічного обладнання, параметри газоповітряної суміші до джерела викидів (об'єм, температура); код шкідливої речовини, найменування шкідливої речовини; значення концентрацій шкідливої речовини в мг/м3 (максимальної, мінімальної, по проекту, по регламенту); методика визначення концентрації забруднюючої речовини.

- Характеристика джерел викидів забруднюючих речовин у вигляді таблиці. В ній надана наступна інформація: номер джерела викиду, найменування джерела викиду, висота джерела, діаметр устя труби, координати розміщення джерела викиду, параметри газоповітряної суміші до джерела викидів (об'єм, лінейна швидкість, температура); код шкідливої речовини, найменування шкідливої речовини; вихідні дані для розрахунку кількості викиду (максимально разові - в г/сек, сумарні - в т/рік) – фактичні, проектні, розрахункові; методика визначення величини викиду. Характеристика параметрів викидів повинна прийматись за річний період у реальних умовах експлуатації підприємства.

- Характеристика газоочисних установок: найменування ГОУ, технічний стан, середня ефективність роботи, параметри газопилового потоку.

- Характеристика джерел залпових та неорганізованих викидів.

- Характеристика викидів забруднюючих речовин в цілому по підприємству.

- Характеристика викидів забруднюючих речовин на одиницю товарної продукції.

- Перелік заходів щодо здійснення контроля за дотриманням затверджених нормативів гранично дозволених викидів забруднюючих речовин із зазначенням джерел викидів, періодичності вимірювань, методик виконання вимірювань, місць відбору проб.

Інвентаризацію викидів забруднюючих речовин у повітря здійснюють організації, які мають ліцензію на проведення цих робіт. Для одержання дозволу на проведення інвентаризації установа повинна мати аналітичну лабораторію, прилади для виконання аналізів по визначенню концентрації забруднюючих речовин у повітрі. Розробник може не мати лабораторію, у нього може бути договір с акредитованою лабораторією.








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 1342;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.