Механізм профілактичних заходів судово-бухгалтерської експертизи

 

Ст. 23 «Виявлення причин і умов, що спричиняють вчи­ненню злочину» КПКУ пере­дбачено наступне: в процесі проведення процедур дізнання, попе­реднього слідства та судового розгляду кримінальної справи слідчий, прокурор і суд зобов'язані виявляти конкретні обставини, які зумо­вили здіснення фінансово-господарських правопорушень і зловживань. Найбільш повною мірою підтвердження цих правопорушень і встановлення обсягу реальних збитків та конкретних матеріально відповідальних осіб забезпечує СБЕ.

В процесі експертного дослідження встановлюються всі фак­ти зловживань, аналізуються причини їх виникнення та розробля­ються профілактичні заходи щодо недопущення аналогічних пору­шень в майбутній фінансово-господарській діяльності підприємства. Основним нормативним актом, який регулює дане питання, є Інструкція про організацію і проведення профілактичної роботи су­дово-експертними установами, затверджена Міністерством юстиції України. Причини правопорушень та профілактичні заходи щодо їх нейтралізації в найближчій перспективі виявляють на дослідній стадії експертизи та систематизують у Журналі групування досліджень СБЕ.

Профілактичні заходи щодо нейтралізації умов і причин виник­нення правопорушень у фінансово-господарській діяльності підпри­ємств експерт-бухгалтер викладає в окремому розділі висновку СБЕ або оформляє їх відокремлено і подає правоохоронним органам в якості додатку до висновку.

Правоохоронні органи після встановлення обставин виникнен­ня правопорушень формують відомості про застосування певних профілактичних заходів. Суд виносить з даного питання відповідну ухвалу та направляє її керівництву підприємства для проведення профілактичних заходів щодо запобігання правопорушень в май­бутньому.

 

Питання для самоперевірки до теми №6

1. Дайте характеристиу структурі висновку бухгалтера –експерта.

2. Дайте характеристику змісту вступної частини висновку СБЕ.

3. Дайте характеристику змісту дослідної частини висновку СБЕ.

4. Дайте характеристику змісту результативної частини висновку СБЕ.

5. Назвіть основні напрями оцінки висновку експерта-бухгалтера.

6. Назвіть основні вимоги до висновку експерта-бухгалтера.

7. Дайте характеристику процедурі допиту експерта в суді.

8. Назвіть нормативну базу для забезпечення процесуальної оцінки висновку СБЕ.

9. Дайте характеристику механізму профілактичних заходів СБЕ.

Література: [3; 4; 5; 6; 7]

 

Змістовий модуль 2








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 858;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.