Міжнародні фінансово-кредитні інститути та їх функції на інвестиційному ринку

Найбільш впливовою міжнародною фінансово-кредитною установою є Група Світового банку, основою якої є Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР). Його засновано у червні 1944 року на валютно-фінансовій конференції, що відбулася під егідою 00Н у Бреттон-Вудсі, а розпочав він свою діяльність 25 червня 1946 року.

Завдання Світового банку полягає у сприянні економічному зростанню країн, що розвиваються. Допомога спрямовується на будівництво шляхів сполучення, електростанцій, шкіл, зрошувальних систем, розвиток сільського господарства, перекваліфікацію вчителів, програми поліпшення харчування дітей та вагітних жінок. Деякі позики Світового банку йдуть на фінансування витрат, пов'язаних зі структурною перебудовою, спрямованою на зміцнення стабільності, підвищення ефективності економіки та її ринкову орієнтацію. Світовий банк функціонує під адміністративним контролем Ради керуючих. До групи Світового банку входить п'ять міжнародних організацій:

• Міжнародний банк реконструкції та розвитку ( МБРР ) ;

• Міжнародна асоціація розвитку ( МАР);

• Міжнародна фінансова корпорація ( МФК );

• Багатостороннє агентство гарантії інвестицій (БАГІ) ;

• Міжнародний центр врегулювання інвестиційних суперечок (МЦВІС).

Діяльність МБРР зосереджена на двох сферах: макроекономічна стабілізація та інституційні зміни. Активніше він діє в інституційній сфері: надає допомогу в здійсненні приватизації, зміні форм власності, впровадженні антимонопольних заходів, розвитку торгівлі, пропагуванні реформ.

Процентна ставка за позиками МБРР для країн, що розвиваються, змінюється кожні шість місяців і становить близько 6 %. Фінансові умови, на яких Світовий банк надає позики Україні, є більш вигідними, ніж більшість інших зовнішніх джерел позичання, доступних для України в даний час. За класифікацією Світового банку Україна належить до третьої категорії країн (середній рівень доходу). Для таких країн термін погашення кредитів становить 17 років ( а останнім часом він зростає до 20 років ). З пільговим періодом 5 років, під час яких сплачуються лише відсотки. Ставка відсотків може бути фіксованою або плаваючою, прив'язаної до ставки ЛІБОР. Враховуючи загальну маржу Світового банку, ставка відсотків для України становить близько 6,5 % річних.

Сприянням функціонування міжнародної валютної системи займається спеціалізована міжнародна організація, яка включає більшість держав-членів ООН – Міжнародний валютний фонд (МВФ). Для вирішення цієї мети МВФ здійснює три основні функції:

1) визначення і контроль за дотриманням угод у галузі міжнародних валютних відносин;

2) надання державам-членам можливостей для дослідження проблем і ведення переговорів;

3) надання кредитів країнам, що відчувають труднощі у галузі платіжного балансу.

Механізм кредиту базується на встановленні квоти для кожної країни-члена МВФ. Квота визначається у ході складних переговорів на основі різних показників (обсяг зовнішньої торгівлі і т.д.). Ці ресурси на певних умовах надаються країнам, що відчувають труднощі з платіжним балансом, коли вартість валюти країни та її товарів випадають із загального ряду. У цьому випадку країна-член Фонду звертається за допомогою до МВФ.

Вищим органом МВФ є Рада керуючих (по одному представнику від кожної країни). Вона збирається на щорічні сесії, де кількість голосів кожної країни пропорційне її квоті.

Фінансові ресурси Фондом надаються Україні на таких умовах: строк сплати – 3-5 років, ставка проценту за кредит – від 5,75% до 6,29%. Розпорядником коштів в Україні є НБУ. Контроль за їхнім ефективним використанням здійснює з боку МВФ за попередньо узгодженими з українською стороною показниками ефективності, серед яких – рівень чистих міжнародних резервів НБУ, монетарні показники і дефіцит консолідованого бюджету

Кредити МВФ практично не працюють в економіці України. До того ж має місце їх нецільове використання.

Серед широкого кола учасників міжнародної інвестиційної діяльності в Україні сьогодні вагоме місце посідають Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Головна мети його діяльності - розвиток підприємництва, роздержавлення та приватизація, фінансова підтримка малого та середнього приватного бізнесу. Україна стала членом ЄБРР в серпні 1992 року.

Вартість інвестиційних кредитів, які надає ЄБРР для підприємців становить не більше ніж: процентна ставка ЄБРР (LІВОR+1) плюс 2 % НБУ (з них: 0,5 % - плата за управління та 1,5 %- маржа кредитного ризику банків - учасників) плюс від 1 % до 5 % (маржа комерційного банку); одноразова комісія ЄБРР за надання кредиту - 1% (Frоnt-Еnd приватним підприємствам через банки в Україні. В цілому процентна ставка не перевищує 14 %, при цьому максимальний розмір кредиту, що надається клієнту становить $ 2 500 000, максимальний термін - 5 років із пільговим періодом 2 роки.

Крім вище згаданих міжнародних фінансово-кредитних організацій, які займаються міжнародною інвестиційною діяльністю в Україні, варті уваги також інші міжнародні інвестиційні інституції, які здійснюють інвестиційну та кредитну підтримку вітчизняного підприємництва. Основні з них: Німецько-український фонд “Міжнародний консультаційний проект”, Фонд Євразія. Програма позик малому бізнесу України, Програма інвестування ОПІК, Фонд малих кредитів, як частина Western NIS Enterprise Fund,Фонд підтримки підприємств у нових західних незалежних державах, міжнародні агенції експортного кредиту, зокрема Агентство США з міжнародного розвитку.








Дата добавления: 2016-03-20; просмотров: 782;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.