Безпосередньо код функції.

Функції і масиви в php.

Масиви

Масиви в PHP - це дуже потужний і гнучкий механізм. Він дозволить вам зробити практично все, що ви лише можете побажати зробити з масивами. Підтримуються як звичайні, так і асоціативні масиви, причому вони можуть бути змішані у будь-якому порядку навіть в межах одного масиву. Підтримуються вкладені масиви, їх вкладеність ніяк явно не обмежена. У PHP існує велика кількість функцій для роботи з масивами, вони допоможуть вам виконати більшість необхідних операцій без зайвих витрат часу і сил.

Крім того, необхідно відзначити ще одну особливість PHP при роботі з масивами: на відміну від інших мов PHP дозволяє задавати масиви практично будь-якої складності безпосередньо в тілі програми! Можливо з першого погляду ця можливість не здасться вам такою вже важливою, проте це не так. У вашій практиці вам не раз доведеться зіткнутися з необхідністю опису якої-небудь складної структури даних і наповненням цієї структури даними. У інших мовах для цього як правило доводиться писати додатковий код, що не завжди зручно. У PHP ж ви можете зробити це дуже просто і елегантно:

$data = array(1,10,100,1000, // Чисельні дані

'Some text','Another text', // Строкові дані

'name'=>'John','age'=>23, // Асоціативні зв'язки в масиві

'date'=>array('day'=>10,'month'=>'may','year'=>2001)); //Вкладений масив

Як бачите - різні дані можуть бути поєднані разом в єдиній структурі без яких-небудь проблем! Поглянемо, як можна звернутися до цих даних:

echo $data[1]; // Результат - 10

echo $data[5]; // Результат - 'Another text'

echo $data['age']; // Результат - 23

echo $data['date']['month']; // Результат - 'may'

Variable scope

Англійський термін, винесений в заголовок перекладається на російський як "зона видимості змінної".

Під цим терміном мається на увазі те, що будь-яка змінна, описана в програмі має свою зону видимості, іншими словами якщо змінна описана в якомусь місці програми, то це зовсім не означає, що вона автоматично стає видимою в будь-якому іншому місці цієї програми.

У PHP із цього приводу є свої особливості. "Найдивніша" річ, з якою стикається людина при знайомстві з PHP це те, що змінна, описана поза функцією невидима всередині неї! У інших мовах програмування ми звикли до того, що глобальні змінні програми видно скрізь, але в PHP це не так. Але поглянувши на це "дивацтво" уважніше можна відмітити, що воно має більше переваг, ніж незручностей, оскільки є свого роду "захисним механізмом", який не дозволить вам випадково переплутати локальну і глобальну змінну, що часом приводить до дуже тяжких наслідків.

Як же дістати доступ до глобальних змінних з функції? Є два способи зробити це:

  1. Використовувати глобальний асоціативний масив $GLOBALS. Це єдина змінна в PHP, яку видно звідусіль і яка "містить" в собі всі глобальні змінні, наявні в програмі. Т.ч. якщо ви усередині функції звертаєтеся до змінної $variable - то ви звертаєтеся до локальної змінної, а якщо $GLOBALS['variable'] - то до глобальної.

2. function myFunction() {

3. $variable = 5; // Привласнення значення локальній змінній

4. $GLOBALS['variable']= 10; // Привласнення значення глобальній змінній

5. };

  1. Використовувати ключове слово global. Воно дозволить вам задати список глобальних змінних, які будуть видимі усередині функції:

7. function myFunction() {

8. global $variable;

9. $variable = 10; // Привласнення значення глобальній змінній

10. };

Функції в PHP

Як і будь-яка інша алгоритмічна мова, PHP має підтримку функцій. Загалом синтаксис функцій в PHP найбільш близький до того, як реалізовані функції в C. нижче наведений приклад дуже простої функції:

function mySum($a,$b){

$result = $a+$b;

return($result);

};

Використання цієї функції:

$result = mySum(2,3);

За своєю суттю функції є ділянками коду, що асоціюються з певним ім'ям. Це як правило необхідно для того, щоб мати можливість виконувати яке-небудь завдання кілька разів використовуючи один і той же код.

Ім'я функції має бути унікальним з точністю до регістру букв. Це означає, що, по-перше, імена MyFunction, myf unction і навіть MyFuNcTiOn вважатимуться однаковими, і, по-друге, ми не можемо перевизначити вже певну функцію (стандартну чи ні - не важливо), та зате можемо давати функціям такі ж імена, як і змінним в програмі (звичайно, без знаку $ на початку). Список аргументів, як легко видно, складається з декількох перерахованих через кому змінних, кожну з яких ми повинні будемо задати при виклику функції. Звичайно, якщо у функції не повинно бути аргументів зовсім (як це зроблено у функції time ()), то слід залишити порожні дужки після її імені.

Будь-яка функція в PHP складається з 4 основних частин:

Імені функції.

Кожна функція повинна мати своє унікальне ім'я, інакше PHP видасть помилку про спробу перевизначення функції.

Списку аргументів.

Цей список може бути порожнім (якщо функція не повинна отримувати агрументов із зовнішньої програми). Кожен аргумент повинен мати унікальне ім'я, під яким він буде "відомий" усередині функції. У наведеному вище прикладі функція має два аргументи з іменами $a і $b.

Безпосередньо код функції.

Функція може містити усередині себе практично будь-який код, допустимий в PHP за винятком визначення інших функцій і об'єктів (це, до речі, відрізняє PHP наприклад від JavaScript, де вкладене визначення функцій допустиме). У нашому випадку код функції займається обчисленням значення суми двох переданих аргументів.


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Привласнення значень змінним | Синтаксис регулярних виразів




Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 633;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.