Органи патентної експертизи, їх задачі та функції.

Відповідно до положень Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» експертиза заявки має статус науково-технічної експертизи, складається з попередньої експертизи, формальної експертизи та, за заявкою стосовно патенту на винахід (секретний винахід), - кваліфікаційної експертизи і проводиться закладом експертизи відповідно до цього Закону та правил, встановлених на його основі центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері інтелектуальної власності.

Державна служба інтелектуальної власності України (ДСІВ) діє на підставі Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 листопада 2014 р. № 658.

ДСІВ є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра економічного розвитку і торгівлі і який реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності.

ДСІВ у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства.

Основними завданнями ДСІВ є:

1) реалізація державної політики у сфері інтелектуальної власності;

2) внесення на розгляд Міністра економічного розвитку і торгівлі пропозицій щодо забезпечення формування державної політики у сфері інтелектуальної власності.

ДСІВ відповідно до покладених на неї завдань, зокрема:

1) організовує в установленому порядку проведення експертизи заявок на об’єкти права інтелектуальної власності, видає патенти/свідоцтва на об’єкти права інтелектуальної власності;

2) визначає уповноважені заклади для проведення експертизи заявок на об’єкти права інтелектуальної власності та доручає їм проведення такої експертизи.

ДСІВ для виконання покладених на неї завдань має право залучати в установленому порядку до виконання окремих робіт, участі у вивченні окремих питань учених і фахівців (за згодою), працівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками).

ДСІВ під час виконання покладених на неї завдань взаємодіє в установленому порядку з іншими державними органами, допоміжними органами і службами, утвореними Президентом України, тимчасовими консультативними, дорадчими та іншими допоміжними органами, утвореними Кабінетом Міністрів України, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, громадськими спілками, відповідними органами іноземних держав і міжнародних організацій, профспілками та організаціями роботодавців, а також підприємствами, установами та організаціями.

ДСІВ в межах повноважень, передбачених законом, на основі і на виконання Конституції та законів України, актів Президента України та постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, актів Кабінету Міністрів України, наказів Мінекономрозвитку видає накази організаційно-розпорядчого характеру, організовує та контролює їх виконання.

ДСІВ очолює Голова, який призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Прем’єр-міністра України, внесеним на підставі пропозицій Міністра економічного розвитку і торгівлі.

Голова ДСІВ має двох заступників, у тому числі одного першого, які призначаються на посаду та звільняються з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Прем’єр-міністра України, внесеним на підставі пропозицій Міністра економічного розвитку і торгівлі.

Для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції ДСІВ, обговорення найважливіших напрямів її діяльності у ДСІВ може утворюватися колегія.

Рішення колегії можуть бути реалізовані шляхом видання відповідного наказу Служби.

Для розгляду наукових рекомендацій та проведення фахових консультацій з основних питань діяльності у ДСІВ можуть утворюватися інші постійні або тимчасові консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи.

Рішення про утворення чи ліквідацію колегії, інших постійних або тимчасових консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, їх кількісний та персональний склад, положення про них затверджується Головою ДСІВ.

Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (далі – Укрпатент)

Укрпатент – це уповноважений державний заклад для розгляду і проведення експертизи заявок на об’єкти промислової власності.

Завдання і функції Укрпатенту визначені статутом Укрпатенту від 2000 р.

Головними завданнями інституту є:

- приймання заявок на видачу охоронних документів на об'єкти промислової власності, проведення експертизи заявок на об'єкти промислової власності на відповідність їх умовам надання правової охорони, забезпечення здійснення державної реєстрації об'єктів промислової власності і змін їх правового статусу та офіційної публікації відповідних відомостей; - участь у розробці пропозицій формування державної політики в сфері охорони промислової власності, заходів щодо її реалізації та здійсненні цих заходів;

- участь у розробці пропозицій щодо вдосконалення законодавства в сфері охорони промислової власності;

- інформаційне забезпечення функціонування державної системи охорони промислової власності: створення, актуалізація та забезпечення функціонування патентно-інформаційної бази, необхідної для проведення експертизи та довідково-пошукового апарату;

- забезпечення фізичних та юридичних осіб інформацією про об'єкти промислової власності;

- забезпечення формування фондів національної патентної документації в органах державної системи науково-технічної інформації України тощо.

Укрпатент відповідно до покладених на нього завдань:

- приймає заявки на видачу охоронних документів на об'єкти промислової власності, проводить експертизу заявок на об'єкти промислової власності на відповідність умовам надання правової охорони та виносить відповідні рішення щодо них, забезпечує здійснення державної реєстрації об'єктів промислової власності, що охороняються в Україні, та готує до видачі відповідні охоронні документи;

- забезпечує гармонізацію та уніфікацію національної патентної документації відповідно до міжнародних стандартів та згідно із чинним законодавством України;

- готує пропозиції стосовно переліку та розміру зборів і сплати послуг за дії з надання правової охорони об'єктам промислової власності згідно із чинним законодавством;

- розглядає заяви про наміри патентування винаходів, корисних моделей і промислових зразків в іноземних державах та приймає відповідні рішення;

- забезпечує здійснення державної реєстрації ліцензійних договорів та договорів про передачу прав на об'єкти промислової власності, що охороняються на території України;

- забезпечує розгляд заперечень і скарг щодо видачі охоронних документів та інших звернень з питань охорони об'єктів промислової власності;

- забезпечує конфіденційність розгляду заявок тощо.

До складу Укрпатенту входять:

- відділення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем;

- відділення експертизи заявок на позначення та промислові зразки;

- відділ патентно-пошукових робіт;

- відділ попереднього розгляду заявок і експертизи заявок на секретні об’єкти.

Вищезазначені підрозділи безпосередньо займаються експертизою заявок на об’єкти промислової власності. Крім того є ще дуже важливі підрозділи, які виконують супутні роботи, що необхідні для здійснення кваліфікованої і якісної роботи основних підрозділів.

Це:

- відділення патентно-інформаційного забезпечення;

- відділення комп’ютеризації та інформаційних технологій;

- редакційний відділ;

- відділ підготовки офіційних видань.








Дата добавления: 2016-03-20; просмотров: 1183;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.