Характеристика іноземних інвестицій

Щоб забезпечити структурну перебудову економіки, скоротити технічну та технологічну відсталість народного господарства, домогтися конкурентноздатності вітчизняної продукції на світовому ринку необхідно залучати іноземні інвестиції. Продуктивне використання іноземних інвестицій є органічною частиною світового процесу руху капіталу й реалізується переважно за рахунок капіталів приватних інвесторів, зацікавлених в одержанні більш високого рівня прибутку на вкладені кошти.

Відповідно до Закону України “Про режим іноземного інвестування” [1] іноземні інвестиції – це цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту.

Іноземні інвестори – це суб'єкти, які провадять інвестиційну діяльність на території України, а саме:

Ø юридичні особи, створені відповідно до законодавства іншого, ніж законодавство України;

Ø фізичні особи - іноземці, які не мають постійного місця проживання на території України і не обмежені у дієздатності;

Ø іноземні держави, міжнародні урядові та неурядові організації;

Ø інші іноземні суб'єкти інвестиційної діяльності, які визнаються такими відповідно до законодавства України.

Іноземні інвестиції оцінюються в іноземній конвертованій валюті та у валюті України за домовленістю сторін на основі цін міжнародних ринків або ринку України. Перерахування інвестиційних сум в іноземній валюті у валюту України здійснюється за офіційним курсом валюти України, визначеним Національним банком України.

Іноземні інвестиції можуть здійснюватися у вигляді: іноземної валюти, валюти України, рухомого і нерухомого майна та майнових прав; цінних паперів, а також корпоративних прав; грошових вимог та права на вимоги виконання договірних зобов'язань, прав інтелектуальної власності, прав на користування надрами та використання природних ресурсів; інших цінностей відповідно до законодавства України.

Основними формами здійснення іноземних інвестицій є:

Ø часткова участь у підприємствах, що створюються спільно з українськими особами, або придбання частки діючих підприємств;

Ø створення підприємств, що повністю належать іноземним інвесторам, або придбання у власність діючих підприємств повністю;

Ø придбання не забороненого законами України нерухомого чи рухомого майна;

Ø придбання самостійно чи за участю українських юридичних або фізичних осіб прав на користування землею та використання природних ресурсів;

Ø придбання інших майнових прав;

Ø господарської (підприємницької) діяльності на основі угод про розподіл продукції;

Ø в інших формах, які не заборонені законами України, в тому числі без створення юридичної особи на підставі договорів із суб'єктами господарської діяльності України.

Найпоширенішою формою іноземних інвестицій в Україні є спільні підприємства або підприємства з іноземними інвестиціями - це підприємство (організація) будь-якої організаційно-правової форми, створене відповідно до законодавства України, іноземна інвестиція в статутному фонді якого, за його наявності, становить не менше 10 відсотків. Підприємство набирає статусу підприємства з іноземними інвестиціями з дня зарахування іноземної інвестиції на його баланс [1].

При здійсненні іноземних інвестицій інвестор має врахувати їх специфіку, а саме: психологічні бар’єри, інформаційні проблеми, юридичні проблеми, додаткові витрати, ризики іноземних інвестицій. -ризики національних ринків, обмеження на їх діяльність та вивіз капіталу та доходу, ризики падіння курсів іноземних валют.

Переваги іноземних інвестицій:

· Додаткова доходність іноземних інвестицій

· менший ризик

Таким чином, враховуючи специфіку та особливості іноземних інвестицій інвестор, який має намір здійснити їх, повинен:

§ ґрунтовно проаналізувати стан та структуру міжнародного ринку інвестицій;

§ вивчити характеристики та особливості цінних паперів, які обертаються на різних національних ринках;

§ визначити основні показники, які характеризують ринок інвестицій та їх проаналізувати в динаміці;

§ проаналізувати інформацію з засобів масової інформації про ринки інвестицій їх структуру;

§ визначити фактори, які впливають на ціни активів на міжнародних ринках, та про їх взаємозв’язок;

§ визначити методи та інструменти зменшення ризику іноземних інвестицій;

§ визначити показники якості (доходності) портфеля іноземних інвестицій.








Дата добавления: 2016-03-20; просмотров: 579;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.