Принципи фінансової розвідки

 

Розвідувальна діяльність підприємства, як управлінська система, має свої принципи, мету та завдання.

Принципи – це керівні ідеї, що вироблені розвідувальною практикою і виражені у нормах законодавчих актів та відображають різні аспекти розвитку суспільства щодо сутності, мети й процедур у розвідувальній діяльності.

Принципи і засоби, що застосовуються під час фінансової розвідки, визначаються характером завдання, що слід розв'язати, у якому виділяють дві складові частини:

1) отримання необхідної інформації про конкурента;

2) охорона власної інформації від розвідки конкурентів.

Уся розвідувальна діяльність за рішенням цих складових загального завдання пов'язана з відбором, обробкою, узагальненням і захистом інформації. Вона повинна спиратися на ряд принципів, що забезпечують її ефективність, а саме:

1. Неупередженість у доборі, систематизації, обробці і передачі адресату отриманої інформації. Цей принцип є визначальним у розвідувальній роботі.

2. Системність інформації, отриманої економічною розвідкою. На основі цього принципу забезпечується вірогідність інформації, а отже, якість і ефективність розвідки. Цей принцип обумовлений тим, що більшість об'єктів розвідки – фірми, корпорації, підприємства, організації тощо, – становлять складні системи, що включають виробничу, маркетингову і фінансову підсистеми. Оскільки вони є нерозривними і взаємообумовленими підрозділами, їхні показники повинні взаємно підтверджуватися. Так, якщо в ході розвідки отримана інформація про гарний фінансовий стан конкурента, це ще не означає, що в нього міцні конкурентні позиції. Можливо, що це фінансове становище базується на застарілій технології, коли життєвий цикл товарів, що виробляються, і технологій минув етап зрілості і переходить у занепад, а фірма не інвестує капітали у відновлення виробництва. Вихід цієї фірми на ринок з новітніми технологіями може швидко відкинути її назад.

Інформація економічної розвідки повинна бути взаємопов'язана по складових підсистемах. Тільки в цьому випадку можна зробити безпомилкові висновки. Фінансові показники повинні підтверджуватися маркетинговими, а маркетингові – у свою чергу – виробничими, технологічними. При цьому особливе місце займають оцінки менеджменту конкурентів.

3. Конфіденційність.Цей принцип має велике значення, оскільки фінансова розвідка поряд з відкритою інформацією має справу із секретною інформацією. Розголошення такої інформації спричиняє порушення законодавства про її захист.

Метою фінансової розвідки є:

своєчасне забезпечення керівництва надійною й достовірною інформацією про зовнішнє середовище з визначенням факторів ризику щодо фінансової безпеки підприємства;

організація максимально ефективної інформаційної роботи, що виключає дублювання структурними підрозділами підприємства один одного;

вироблення короткострокових та довгострокових прогнозів впливу оточуючого середовища на фінансову діяльність підприємства та його фінансові інтереси;

посилення позитивних і локалізація негативних факторів впливу оточуючого середовища на фінансову діяльність підприємства (управління ризиками).

До найбільш важливих завдань фінансової розвідки відносять:

організацію отримання своєчасної, достовірної інформації про: стратегічні плани та можливі дії підприємств-конкурентів в найбільш перспективних сферах розвитку фінансового сектору економіки; науково-технічні відкриття, що дають можливість покращити фінансовий стан;

виявлення напрямків, заходів та способів діяльності конкурентів, що загрожують фінансовим інтересам підприємства;

розкриття планів дезінформаційної діяльності з боку конкурентів;

інформаційно-аналітичну та організаційно-превентивну діяльність щодо захисту фінансових інтересів підприємства.








Дата добавления: 2016-03-15; просмотров: 1374;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.