Структура механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства

 

Процес забезпечення фінансової складової економічної безпеки підприємства – це сукупність робіт для досягнення максимально високого рівня платоспроможності підприємства і ліквідності його оборотних коштів, моделювання найбільш ефективної структури капіталу підприємства, підвищення якості планування та здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства в усіх напрямах стратегічного й оперативного планування й управління технологічним, інтелектуальним і кадровим потенціалом підприємства, її основними та обіговими активами з метою максимізації прибутку і підвищення рівня рентабельності бізнесу.

Ефективне забезпечення фінансової безпеки підприємств на сучасному етапі розвитку економіки України на ринкових засадах неможливе без системного підходу до нього. Тому актуальною задачею є формування механізму забезпечення фінансової безпеки підприємств як прояву комплексного підходу до організації такої системи.

У науковій літературі можна знайти багато визначень структури (складу) механізму управління (забезпечення), але найбільш системним є підхід, який відносить до механізму управління такі складові: економічні закономірності, цілі і задачі управління, функції, організаційну структуру, принципи управління, методи управління, кадри управління, техніку і технологію управління, критерії оцінки ефективності системи управління. Отже, до складу механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства відносять наступні елементи (складові):

1) сукупність фінансових інтересів підприємства;

2) функції управління;

3) принципи і методи управління;

4) організаційну структуру;

5) управлінський персонал;

6) техніку і технології управління;

7) фінансові інструменти;

8) критерії оцінки рівня фінансової безпеки.

Таким чином, механізм забезпеченням фінансової безпеки підприємства становить єдність процесу управління і системи управління. У такій єдності закладено діалектичну суперечність змісту (процес управління) і форми (структура управління).

Усі наведені елементи пов'язані між собою і складають єдиний механізм (рис. 3. 4).

 

 

Рис. 3.4.Механізм управління фінансовою безпекою підприємства

 

Важливою складовою механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства є сукупність функцій, які має реалізувати цей механізм.

До складу основнихфункцій забезпеченняфінансової безпеки підприємства можна віднести, базуючись на теорії управління, наступні:

1) планування, включаючи програмування і прогнозування;

2) організацію і регулювання;

3) стимулювання;

4) контроль у вигляді сукупності обліку, аналізу і аудиту.

У процесі планування розробляються оперативні та щорічні фінансові плани, концепції, стратегічні програми і прогнози забезпечення фінансової безпеки підприємства.

У процесі організації і регулювання суб'єкт управління застосовує фінансові інструменти і технології.

У такому разі суб'єктом управління виступає сукупність організаційних, фінансових і правових методів управління, завдяки використанню яких реалізуються управлінські рішення щодо забезпечення фінансової безпеки підприємства. Суб'єктом управління в процесі стимулювання виступає сукупність економічних і соціально-психологічних методів управління.

Контроль у вигляді обліку, аналізу і аудиту становить зворотний зв'язок між наміченими на підприємстві фінансовими цілями і мірою їхньої реалізації.

Функціональна структура управління фінансовою безпекою підприємства представлена на рис. 3.5.

 

Рис. 3.5. Функціональна структура механізму управління фінансової безпеки підприємства

 

Усі функції управління фінансової безпеки підприємства пов'язані між собою у єдиний процес (рис. 3.6).

 

 

Рис. 3.6. Взаємозв'язок основних функцій управління фінансової безпеки підприємства

 

Наведені вище підходи до визначення сутності механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства надають можливість розкрити процес і конкретні задачі формування цього механізму. Певні елементи механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства на багатьох підприємствах вже сформовані і функціонують, хоча і не комплексно, і не з такими завданнями. Це відноситься до аналізу, планування, обліку, моніторингу, аудиту, про­гнозування, системи індикаторів (показників) фінансової діяльності, підприємства, оргструктури, яка займається фінансовою діяльністю, фінансових інструментів і технологій, організаційних, економічних та соціально-психологічних і правових методів управління. Тому, з метою комплексного формування механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства постає завдання переосмислити завдання існуючих елементів механізму, перенацілити їх на виконання задач, пов'язаних із забезпеченням фінансової безпеки підприємства, і відповідно до цього – реструктурувати ці складові. Ті ж елементи, яких зараз немає на підприємствах, слід створити заново. Це стосується, насамперед, визначення сукупності фінансових інтересів у вигляді місії і фінансових цілей підприємства, допов­нення функцій і задач, завдяки реалізації яких має забезпечуватися фінансова безпека, у тому числі використання SWOT – аналізу і методу розробки сценаріїв розвитку подій (для прогнозування), розробки принципів забезпечення фінансової безпеки підприємства, визначення критеріїв оцінки рівня фінан­сової безпеки, підсистеми інформаційно-аналітичного забезпечення. Саме у цьому буде полягати задача формування механізму забезпе­чення фінансової безпеки підприємства на підприємствах.

Вище було наведено сукупність основних фінансових інтересів підприємства. Доцільно розвернути цю сукупність фінансових інтересів підприємства у „дерево” інтересів шляхом їхньої конкретизації і перетворення у певні цілі (табл. 3.1).

Таблиця 3.1

„ Дерево ” основних фінансових інтересів підприємства

 

Основні фінансові інтереси підприємства Основні цілі підприємства
1. Максимізація прибутку 1) оптимізація відрахувань до бюджету; 2) оптимізація дивідендних виплат; 3) стимулювання праці; 4) розвиток виробництва своєчасне і повне повернення кредитів; 5) зростання ліквідності підприємства
2. Забезпечення основним і оборотним капі­талом 1) ефективне ведення комерційної діяльності; 2) зростання прибутку; 3) зростання ліквідності підприємства
3. Забезпечення інвестиціями 1) розвиток виробництва продукції; 2) впровадження науково-технічних досягнень
4. Зростання ринкової вартості акцій 1) зростання ліквідності підприємства; 2) покращення іміджу підприємства

 

Використання SWOTаналізу у вигляді підфункції забезпечення фінансової безпеки підприємства полягає у наступному. Його застосування є доцільним для оцінки поточного стану фінансової безпеки підприємства і виявлення загроз і має певні особливості. У такому випадку сильними сторонами фінансової діяльності підприємства виступають позитивні внутрішні умови здійснення фінансової діяльності, слабкими сторонами – негативні внутрішні умови у вигляді внутрішніх загроз, можливостями – позитивні зовнішні умови здійснення фінансової діяльності, власне загрозами – негативні зовнішні чинники у вигляді зовнішніх загроз фінансовій безпеці.

При застосуванні SWOT – аналізу в процесі визначення рівня і загроз фінансовій безпеці слід мати на увазі, що найсуттєвіші загрози виникають, тоді коли негативний розвиток ситуації у зовнішньому середовищі підприємства накладається на слабкі сторони самого механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства, тобто у такому разі має місце кумулятивний ефект. Найбільші потенційні можливості забезпечення належного рівня фінансової безпеки підприємства стають результатом наявності і сукупної дії позитивних чинників зовнішнього середовища і сильних сторін самого механізму забезпечення безпеки.

Використання SWOT – аналізу надає можливість також визначати стратегії дії щодо забезпечення фінансової безпеки підприємства. Для цього слід застосовувати відповідну матрицю (рис. 3.7).

 

Зовнішнє середовище

Можливості: 1. 2. 3. ..... Загрози: 1. 2. 3. .....
Сильні сторони: 1. 2. 3. ..... Поле ВСС-ЗМ Поле ВСС-ЗЗ
Слабкі сторони: 1. 2. 3. ..... Поле ВСлС-ЗМ Поле ВСлС-ЗЗ

 

Рис. 3.7. Матриця SWOT – аналізу для визначення стану фінансової безпеки підприємства

 

На перетинах виявлених груп чинників формуються поля, які нада­ють можливість обирати (розробляти) відповідну стратегію забезпечення фінансової безпеки підприємства. Для цих полів характерні такі сполучення і типи стратегій:

1) поле ВСС-ЗМ – на цьому полі поєднуються внутрішні сильні сторони механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства і позитивні зовнішні чинники. Тому цьому полю має відповідати стратегія підтримки і розвитку сильних сторін механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства у напрямку реалізації на конкретному підприємстві позитивних можливостей зовнішнього середовища;

2) поле ВСлС-ЗМ – на ньому поєднуються слабкі сторони механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства з позитивними можливостями зовнішнього середовища. Тому це поле вимагає розробки і реалізації стратегії, яка має бути спрямована на подолання слабких сторін механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства за рахунок можливостей, котрі надає для даного підприємства зовнішнє середовище;

3) поле ВСС-ЗЗ – поряд з внутрішніми сильними сторонами механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства наявними є і загрози з боку зовнішнього середовища. У такому разі потрібна стратегія використання сильних внутрішніх сторін для можливого подолання негативних впливів з боку зовнішнього середовища;

4) поле ВСлС-ЗЗ – „кризове поле”, на якому поєднуються слабкі сторони механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства з зовнішніми загрозами. У такому випадку необхідна стратегія, яка має бути спрямована як на подолання зовнішніх загроз, так і на усунення слабких місць у механізмі забезпечення фінансової безпеки підприємства, тобто внутрішніх негативних чинників.

У світовій практиці стратегічного планування широко використовується метод розробки сценаріїв розвитку подій. Його можна з певними особливостями використовувати і для прогнозування стану фінансової безпеки підприємств. Цей метод є комбінацією експертних методів і методів моделювання. Метод розробки сценаріїв розвитку подій стосовно забезпечення фінансової безпеки підприємства виступає як інструмент чіткого визначення і розуміння про можливі альтернативи розвитку стану фінансової безпеки конкретного підприємства і оточуючого його середовища у майбутньому, а також розробки відповідних заходів щодо виправлення стану фінансової безпеки.

Важливе місце в процесі забезпечення фінансової безпеки під­приємства посідає алгоритм функціонування механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства. У загальному вигляді цей алгоритм повинен мати такі етапи:

І. Аналіз негативних (внутрішніх і зовнішніх) впливів (чинників) на стан фінансової безпеки підприємства.

II. Оцінка можливих фінансових втрат (втрат з фінансової безпеки) від дії внутрішніх і зовнішніх негативних чинників.

III. Оцінка поточного стану рівня забезпечення фінансової безпеки підприємства.

IV. Розробка комплексу заходів щодо забезпечення фінансової безпеки підприємства.

V. Бюджетне планування реалізації сукупності розроблених заходів щодо забезпечення фінансової безпеки підприємства.

VI. Планування рівня забезпеченості підприємства фінансовими ресурсами.

VII. Поточне планування фінансової діяльності підприємства, включаючи забезпечення фінансової безпеки підприємства.

VIII. Оперативна реалізація запланованих заходів щодо забезпечення фінансової безпеки підприємства.

IX. Контроль реалізації запланованих заходів щодо забезпечення фінансової безпеки підприємства.

X. Коригування (через наявність зворотного зв'язку) комплексу заходів щодо забезпечення фінансової безпеки підприємства.








Дата добавления: 2016-03-15; просмотров: 3160;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.