Фінансова безпека як складова економічної безпеки підприємства

Поступовий перехід економіки України на ринкові відносини водночас, по-перше, суттєво ускладнює умови господарювання і, по-друге, означає зростання конкурентної боротьби між господарюючими суб`єктами, що може погіршувати їхній фінансовий стан і призводити до банкрутства. Тому головною проблемою підприємств є забезпечення їхньої фінансової безпеки.

У науковій літературі визначення категорії „фінансова безпека підприємства” (від англ. financial security) розглядається як складова економічної безпеки. Однак, фінансова безпека має і самостійне значення.

Згідно з проектом Концепції фінансової безпеки Українифінансова безпека–складоваекономічної безпеки, яка характеризує стан захищеності життєво важливих (ключових)інтересів держави, регіонів, підприємницьких структур та громадян у фінансовій сфері від впливу широкого кола негативних чинників (загроз).

Для кращого розуміння сутності фінансової безпеки підприємства слід з'ясувати її зв'язок з категоріями „розвиток фінансової діяльності (фінансової системи)” та „усталеність фінансової діяльності (фінансової системи)”.

Розвиток фінансової діяльності є одним з компонентів фінансової безпеки підприємства, оскільки якщо фінансова система підприємства не розвивається, то різко скорочуються фінансові можливості його виживання. Більш того, без розвитку фінансової системи підприємства фінансову безпеку не буде забезпечено. При цьому зменшуються і опірність, і пристосовність підприємства до внутрішніх і зовнішніх загроз. Водночас усталеність фінансової системи і фінансова безпека – це важливі характеристики фінансової системи підприємства. Їх не слід протиставляти, оскільки кожна з них по-своєму характеризує стан фінансової системи підприємства. Крім того, вони доповнюють одна одну. Так, усталеність фінансової системи підприємства характеризує міцність і надійність її складових, усіх внутрішніх і зовнішніх зв'язків, спроможність витримувати внутрішні й зовнішні „навантаження”. Таким чином, чим більш усталеною буде фінансова система підприємства, тим життєздатнішою буде його фінансова діяльність, отже, тим вищим буде рівень його фінансової безпеки. Порушення пропорцій і зв'язків у фінансовій системі підприємства веде до її дестабілізації, є серйозним сигналом переходу фінансової системи від безпечного стану до небезпечного.

Будь-яке підприємство постійно знаходиться у певному оточенні й вимушене рахуватися у своїй комерційній діяльності з цим фактом, узгоджуючи свої інтереси з інтересами суб'єктів зовнішнього середовища. Тоді фінансову безпеку підприємства слід розглядати як міру гармонізації у часі та просторі фінансових інтересів підприємства з інтересами складових оточуючого середовища – держави, ринку, конкурентів. Звідси – підприємство тільки тоді знаходиться у належному стані фінансової безпеки, якщо його фінансові інтереси певною мірою узгоджені з інтересами суб'єктів зовнішнього середовища: споживачів, постачальників, конкурентів, інвесторів, держави.

До понятійного апарату фінансової безпеки підприємства перш за все можна віднести: об'єкт, суб'єкт і предмет фінансової безпеки. Важливими категоріями також є: фінансовий ризик, фінансові загрози (загрози фінансовій безпеці), мета і механізм забезпечення фінансової безпеки (механізм управління фінансовою безпекою), фінансові інтереси, критерії та індикатори стану фінансової діяльності, оцінка рівня фінансової безпеки, фінансова небезпека, джерела фінансової небезпеки, банкрутство, фінансова стратегія, гарантія фінансової безпеки, принцип забезпечення фінансової безпеки підприємства, методи та інструменти забезпечення фінансової безпеки, фінансова діяльність підприємства, основні напрями забезпечення фінансової безпеки підприємства, моніторинг фінансової діяльності (фінансової безпеки), інформаційне та аналітично-прогнозне забезпечення фінансової безпеки, повноваження підсистеми забезпечення фінансової безпеки підприємства.

Розглянемо деякі з визначених категорій.

Об'єктом фінансової безпеки підприємства є фінансова діяльність підприємства, безпеку якої необхідно забезпечити. Фінансова діяльність – це процес, на який спрямовується функціонування підсистеми забезпечення фінансової безпеки.

Суб'єкти фінансової безпеки – це керівництво підприємства і його персонал.

Предмет фінансової безпеки підприємства – діяльність суб'єктів фінансової безпеки як реалізація принципів, функцій, стратегічної програми або конкретних заходів щодо забезпечення фінансової безпеки, яка спрямована на об'єкти фінансової безпеки.

Небезпека – це можливі або реальні явища, події і процеси, здатні нанести шкоду підприємству, закрити шляхи до розвитку або навіть знищити його. Вона може виступати у різних формах: у вигляді намірів, планів підготовки дій і самих дій, спрямованих на знищення, послаблення, ліквідацію об`єктів безпеки.

Поняття „загроза” є близьким за суттю до терміна „небезпека” за рівнем впливу на об'єкт загрози.

Загроза–одна з форм небезпеки, – небезпека на стадії переходу з можливості у дійсність як наявна чи потенційна демонстрація готовності: стосовно до суб'єктів господарської діяльності – одних суб'єктів завдати шкоду іншим або щодо процесів, явищ – негативно вплинути на господарську діяльність підприємства.

Ризик– ще одна з форм небезпеки, тобто можлива небезпека невдачі запланованих дій. Фінансовий ризик безумовно пов'язаний з управлінням підприємством: будь-яке управлінське рішення – це вже ризик його реалізації.

Критерії фінансової безпеки підприємства – ознака або їхня сукупність, на основі якої (яких) можна зробити висновок: чи знаходиться у безпечному стані фінансова діяльність підприємства. Наприклад, деякі автори вважають основним критерієм економічної безпеки підприємства наявність у нього прибутку. Те ж саме можна сказати і про фінансову діяльність підприємства, де прибуток тим більше є основним критерієм фінансової безпеки. Виходячи з цього, основним критерієм забезпечення фінансової безпеки підприємства слід вважати наявність прибутку, обсяги якого забезпечують розвиток підприємства. На основі цього критерію можна будувати всю систему показників фінансової безпеки підприємства. Також до критеріїв фінансової безпеки відносять достатність інших фінансових ресурсів, їх збалансованість та ліквідність, які уможливлюють нормальне існування та розвиток суб`єктів економічного життя.

Сутнісними характеристиками фінансової безпеки підприємства є:

фінансова безпека є одним з основних елементів економічної безпеки підприємства;

фінансова безпека може бути охарактеризована за допомогою системи кількісних і якісних показників;

показники фінансової безпеки повинні мати граничні значення, за якими можна судити про ступінь фінансової безпеки підприємства;

фінансова безпека підприємства повинна забезпечувати його розвиток і стійкість. Показником розвитку підприємства виступає ріст його теоретичної вартості, а показником стійкості – фінансова рівновага підприємства як у довгостроковому, так і в короткостроковому періоді;

фінансова безпека забезпечує захищеність фінансових інтересів підприємства.

Забезпечення фінансової безпеки підприємства розглядають як процес запобігання будь-яким збиткам від негативних впливів внутрішніх і зовнішніх чинників на різні аспекти комерційної діяльності.

Сутність, зміст і завдання інформаційно-аналітичного і прогнозного забезпечення фінансової безпеки підприємства розкрито у її принципах:

1) первинність господарського законодавства під час забезпечення фінансової безпеки підприємства;

2) збалансованість фінансових інтересів підприємства в особі його власників і керівництва, окремих його підрозділів і персоналу, що зайнятий на підприємстві;

3) необхідність постійного моніторингу реальних і потенційних загроз фінансовій безпеці підприємства та програма заходів щодо відвернення загроз;

4) необхідність розробки з використанням методології стратегічного планування, затвердження і реалізації стратегії забезпечення безпеки фінансової діяльності підприємства у вигляді відповідної програми на перспективу;

5) відповідність заходів щодо забезпечення фінансової безпеки економічній стратегії розвитку підприємства, його місії;

6) своєчасність розробки і здійснення заходів щодо відвернення загроз фінансовій безпеці і власним фінансовим інтересам підприємства;

7) необхідність організаційного і методичного оформлення підсистеми фінансової безпеки (створення організаційної структури, яка має займатися питаннями забезпечення фінансової безпеки).

Фінансова безпека підприємства характеризується за умови:

високого ступеня гармонізації, узгодження фінансових інтересів підприємства з інтересами оточуючого середовища;

наявності на підприємстві стійкої до загроз фінансової системи, яка здатна забезпечувати реалізацію фінансових інтересів, місії та завдань;

збалансованості і комплексності фінансових інструментів, що використовуються на підприємстві;

постійного розвитку фінансової системи підприємства.

Фінансова безпека підприємства визначається за такими ознаками, як:

рівень дефіциту необхідних засобів для фінансування інвестиційних проектів;

стабільність і стійкість фінансового стану підприємства;

нормалізація фінансових потоків і розрахункових відносин;

стійкість відносин з фінансовими партнерами (інвесторами, банками тощо);

ступень захищеності інтересів акціонерів;

забезпечення фінансових умов для активізації інвестиційної й інноваційної діяльності підприємства тощо.

Одним з найважливіших видів функціональної стратегії, що забезпечує всі основні напрями розвитку його фінансової діяльності і фінансових відносин шляхом формування довгострокових фінансових цілей, вибору найбільш ефективних шляхів їхнього досягнення, адекватного корегування напрямів формування і використання фінансових ресурсів при зміні умов зовнішнього середовища є фінансова стратегія підприємства. До цього визначення сутності фінансової стратегії можна було б додати забезпечення фінансових інтересів підприємства і його фінансової безпеки. Отже, фінансова стратегія підприємства – це науково-методичний інструмент (технологія), який включає визначення стратегічних фінансових цілей (фінансових інтересів), вибір ефективних напрямів їхнього досягнення і механізм реагування на зміни у зовнішньому середовищі та внутрішньому стані фінансової діяльності. Основною метою такої стратегії має бути забезпечення фінансової безпеки підприємства. Фінансова стратегія входить до складу загальної стратегії підприємства.

З метою забезпечення фінансової безпеки підприємства потребують рішення наступні задачі:

1) ідентифікація небезпек і загроз підприємству;

2) визначення індикаторів фінансової безпеки підприємства;

3) розробка системи моніторингу фінансової безпеки;

4) розробка заходів, спрямованих на забезпечення фінансової безпеки підприємства, як у короткостроковому, так і в довгостроковому періоді:

забезпечення стійкого розвитку підприємства;

забезпечення стійкості грошових розрахунків і основних фінансово-економічних параметрів;

нейтралізація негативного впливу фінансових і банківських криз та навмисних дій конкурентів, тіньових структур на розвиток підприємства;

запобігання агентським конфліктам між акціонерами, менеджерами і кредиторами з приводу розподілу, використання і контролю за грошовими потоками підприємства;

найбільш оптимальне для підприємства залучення і використання різних джерел фінансування;

запобігання злочинам й адміністративним правопорушенням у фінансових правовідносинах;

5) контроль за виконанням заходів;

6) аналіз виконання заходів, їхня оцінка, коректування;

7) ідентифікація небезпек і загроз підприємству і коректування індикаторів у залежності від зміни стану зовнішнього середовища, цілей і задач підприємства.

Ці задачі повинні вирішувати акціонери і менеджери підприємства з метою забезпечення безпечного й ефективного функціонування не тільки елементів фінансової системи підприємства, але і усіх взаємозалежних з нею елементів керування підприємством.

На рівень фінансової діяльності підприємства і відповідно на стан його фінансової безпеки впливають: внутрішні чинники (рівень операційного і стратегічного фінансового менеджменту), зовнішні чинники (держава, ринок, конкуренція).

Небезпеки і загрози, що впливають на фінансову безпеку, можна також розділити на зовнішні і внутрішні.

Головні зовнішні небезпеки і загрози, що впливають на втрату фінансової безпеки це:

скупка акцій, боргів підприємства небажаними партнерами;

наявність значних фінансових зобов'язань у підприємства (як великої величини позикових засобів, так і великих заборгованостей підприємству);

нерозвиненість ринків капіталу і їхньої інфраструктури;

недостатньо розвинута правова система захисту прав інвесторів і виконання законодавства;

криза грошової і фінансово-кредитної систем;

нестабільність економіки;

недосконалість механізмів формування економічної політики держави.

До внутрішніх небезпек і загроз, що впливають на фінансову безпеку,відносяться навмисні або випадкові помилки менеджменту в сфері керування фінансами підприємства, пов'язані з:

вибором стратегії підприємства;

керуванням і оптимізацією активів і пасивів підприємства (розробка, впровадження і контроль керування дебіторською і кредиторською заборгованостями, вибір інвестиційних проектів і джерел їхнього фінансування, оптимізація амортизаційної і податкової політики).

При визначенні рівнів фінансової безпеки підприємства виходять з класифікації ризиків комерційної діяльності: не ризикова зона; зона припустимого ризику (ризик втрати розрахункового прибутку); зона критичного ризику (ризик втрати розрахункової виручки);зона катастрофічного ризику (ризик втрати усього майна, тобто банкрутство). Відповідно до цього можна виділити чотири рівні фінансової безпеки підприємства:

І рівень – нормальний, тобто для забезпечення фінансової безпеки достатньо власних фінансових коштів;

ІІ рівень – нестабільний, тобто для забезпечення фінансової безпеки підприємству потрібні, крім власних фінансових коштів, ще й залучені;

ІІІ рівень – критичний,тобтодля забезпечення фінансової безпеки підприємству недостатньо власних і залучених фінансових коштів;

ІV рівень – кризовий, тобто підприємство визнане банкрутом.

Спостерігається прямий зв'язок фінансової безпеки підприємства з забезпеченістю фінансовими ресурсами (фінансовою забезпеченістю діяльності підприємства), а саме з забезпеченням: власним основним капіталом, власними оборотними коштами (власним оборотним капіталом), кредитами і позиками (під власні гарантії чи гарантії держави), інвестиціями, прямим фінансуванням з бюджету (державні і комунальні підприємства) тощо. Чим вище рівень забезпеченості комерційної діяльності фінансовими ресурсами, тим вищим є і рівень фінансової безпеки підприємства.

 








Дата добавления: 2016-03-15; просмотров: 4202;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.018 сек.