Особа не підлягає кримінальній відповідальності

 

Підлягає кримінальній відповідальності особа, яка вчинила злочин у стані сп’яніння внаслідок вживання алкоголю, наркотичних засобів або інших одурманюючих речовин.

 

3) Вік особи, з якого може наставати кримінальна відповідальність, – загальний вік з 16 років; зменшений – з 14 років; підвищений – з 18 років.

Перелік злочинів, за вчинення яких наступає кримінальна відповідальність з 14-ти років, передбачений частиною 2 статті 22 КК.

Спеціальний суб’єкт– це особа, яка крім обов’язкових загальних ознак, має додаткові спеціальні (особливі) ознаки, передбачені в статтях Особливої частини КК для суб’єкта конкретного складу злочину.

∆ Наприклад: ст. 117 КК «Умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини» - мати дитини, ст. 364 КК «Зловживання владою або службовим становищем»- службова особа, ст. 365 «Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу» - працівник правоохоронного органу.

 

4. Суб’єктивна сторона злочину– це внутрішня сторона складу злочину, яка визначає психічну діяльність особи під час вчинення злочину.

 

Вина (у формі умислу або необережності) – психічне ставлення особи до вчинюваного злочинного діяння та його наслідків. Заподіяння шкоди без вини називається казусом.

 

Таблиця 2:

  Відношення особи до дії чи бездіяльності Відношення особи до наслідків свого діяння Ставлення особи до настання наслідків
Умисел Прямий умисел   усвідомлює суспільну небезпечність свого діяння   передбачає їх настання бажає їх настання
Непрямий умисел не бажає але свідомо допускає їх настання
Необережність Злочинна самовпевненість самовпевнено розраховує на їх відвернення
Злочинна недбалість не усвідомлює суспільну небезпечність свого діяння не передбачає їх настання хоча повинна була і могла їх передбачити

∆ Наприклад: ст. 115 КК «Умисне вбивство» - вина у формі умислу (прямого чи непрямого), ст. 119 КК «Вбивство через необережність» - вина у формі необережності, ст. 185 «Крадіжка» - вина у формі прямого умислу.

Мотивзлочину – це думки, почуття, спонукання особи, які викликали у неї бажання вчинити злочин.

∆ Наприклад: ст. 296 КК «Хуліганство» - з мотивів явної неповаги до суспільства, ст. 185 КК «Крадіжка»- корисливий мотив.

 

Метазлочину – це уявлення особи про бажаний результат, досягнути якого вона прагне, скоюючи злочин.

∆ Наприклад: ст. 185 КК «Крадіжка» - збагачення, ст. 152 КК «Зґвалтування» - задоволення статевої пристрасті, ст. 307 «Незаконне виробництво, виготовлення….збут наркотичних засобів…» - з метою збуту.

 

Емоційний стан – це сукупність емоцій і переживань, які були в особи під час вчинення нею злочину.

∆ Наприклад: ст. 116 КК «Умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання» - стан сильного душевного хвилювання, ст. 117 КК «Умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини» - пологовий та післяпологовий стан.

Стадії вчинення злочину– це певні етапи здійснення злочинного наміру.

Не є стадією вчинення злочину виявлення наміру («за думки не карають»).

 

1. Готування до злочину (ч. 1 ст. 14 КК):

· підшукування або пристосування засобів чи знарядь;

· підшукування співучасників;

· змова на вчинення злочину;

· усунення перешкод;

· інше умисне створення умов для вчинення злочину.

Готування до злочину невеликої тяжкості не тягне за собою кримінальної відповідальності. Але на стадії готування до певного злочину, можливий закінчений інший злочин.

∆ Наприклад: придбання вогнепальної зброї з метою вчинення вбивства на замовлення (ч. 1 ст. 263 КК та ч.1 ст.14, п.11 ч.2 ст. 115 КК).

2. Замах на злочин (ч. 1 ст. 15 КК) – це вчинення особою з прямим умислом діяння (дії чи бездіяльності), безпосередньо спрямованого на вчинення злочину, передбаченого відповідною статтею Особливої частини КК, якщо при цьому злочин не було доведено до кінця з причин, що не залежали від волі цієї особи.

Закінчений замах на злочин – якщо особа виконала усі дії, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від її волі (ч. 2 ст. 15 КК);

∆ Наприклад: виконавець вбивства на замовлення зробив постріл в тулуб потерпілого, але смерть потерпілого не настала завдяки наданню вчасної медичною допомоги (ч.2 ст. 15, п.11 ч.2 ст. 115 КК).

Незакінчений замах на злочин – якщо особа з причин, що не залежали від її волі, не вчинила усіх дій, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця (ч. 3 ст. 15 КК).

∆ Наприклад: виконавець умисного вбивства на замовлення не зміг зробити постріл в потерпілого, оскільки був затриманим зі зброєю в руках патрульним поліцейським (ч.3 ст. 15, п.11 ч.2 ст. 115 КК).

Особа, яка добровільно відмовилася від доведення злочину до кінця, підлягає кримінальній відповідальності лише в тому разі, якщо фактично вчинене нею діяння містить склад іншого злочину

∆ Наприклад: Н. з метою вбивства Ч. незаконно придбав вогнепальну зброю, але в подальшому відмовився від вбивства, усвідомлюючи можливість покарання. В даному випадку Н. буде нести кримінальну відповідальність лише за придбання вогнепальної зброї (ч.1 ст. 263КК).

 

Види складів злочинів (для визначення моменту закінчення злочину та відмежування від стадій):

· Матеріальний склад злочину – злочин є закінченим з моменту настання шкідливих наслідків як результату вчинення злочинного діяння.

∆ Наприклад: ст. 115 КК «Умисне вбивство» – постріл в тулуб (дія) призвів до смерті людини (наслідок); ст. 121 КК «Умисне тяжке тілесне ушкодження» – постріл в тулуб вагітної жінки (дія) призвів до видалення матки та переривання вагітності (наслідок); ст. 286 КК «Порушення правил безпеки дорожнього руху» – проїзд на червоний сигнал світлофору (дія) в результаті якого сталася дорожньо-транспортна пригода в якій потерпілий отримав середньої тяжкості тілесне ушкодження (наслідок).

· Формальний склад злочину- злочин є закінченим з моменту вчинення злочинного діяння.

∆ Наприклад: ст. 152 КК «Зґвалтування» – з початку вчинення статевого акту у певний спосіб описаний в диспозиції; ст. 189 КК «Вимагання» - при висловленні вимоги про передачу майна; ст. 296 КК «Хуліганство» - з початку грубого порушення громадського порядку у певний спосіб описаний в диспозиції.

· Усічений склад злочину – злочин вважається закінченим на більш ранніх етапах вчинення злочину, тобто вже на стадії готування або замаху.

∆ Наприклад: ст. 187 КК «Розбій» з моменту нападу, що поєднаний з небезпечним для життя насильством або з погрозою такого насильства; ст. 348 КК «Посягання на життя працівника правоохоронного органу…» – з моменту вчинення замаху на вбивство; ст. 368 КК «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою» - з моменту виявлення згоди на прийняття такої пропозиції або обіцянки; ст. 369 КК «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі» - з моменту доведення до відома службової особи надати їх неправомірну вигоду.








Дата добавления: 2016-03-04; просмотров: 1203;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.