Особливості підготовки звітів до фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв’язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім’ї), вагітності та пологів, догляду за малолітньою дитиною, часткову компенсацію витрат, пов’язаних із народженням дитини, смертю застрахованої особи або членів її сім’ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету ФСС з ТВП.

Відносини в межах цього виду соціального страхування визначаються Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням”, а також постановами та інструкціями, прийнятими правлінням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням, мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.

Звітність, що подається до ФСС з ТВП, має назву “Звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов’язані з загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності” та позначається як Ф4-ФСС з ТВП. Одним із перших показників звіту є середньооблікова чисельність працюючих в еквіваленті повної зайнятості, із уточненням чисельності жінок. Ці показники є довідковими та розраховуються в порядку, встановленому Державним комітетом статистики.

Для різних категорій платників внесків до ФСС з ТВП чинним законодавством передбачено різні ставки страхових внесків. У зв’язку з цим звіт Ф4-ФСС з ТВП містить різні графи для наведення сум заробітної плати у відповідному розділі (див. зразок 12.2).

Особи, що звітуються, у даному розділі (див. зразок 12.2) заповнюють лише ті графи, які відповідають ставкам внесків, що сплачуються цією особою.
Тобто, якщо ТзОВ “Сонячний” працює за загальною системою оподаткування та нараховує внески до ФСС з ТВП за ставкою 2,9 %, а утримання здійснюються за ставками 0,5 % і 1 %, то у звіті Ф4-ФСС з ТВП ТзОВ “Сонячний” дані про зарплату наводитимуться у графах “2,9 %” в частині нарахованої суми фонду оплати праці, а також у графах “0,5 %” і “1% ”, що належать до заробітної плати, з якої утримуються страхові внески.

Продовженням розділу ІІ Ф4-ФСС з ТВП є таблиця ІІІ.А звіту (зразок 12.4), в якій наводяться суми нарахованих і утриманих страхових внесків за даним видом страхування. Суми внесків табл. ІІІ.А є результатом множення суми заробітної плати відповідної графи табл. ІІ на ставку внеску, зазначену в цій графі. Наприклад, у графі “1,5 %” табл. ІІ на початок звітного кварталу вказано 10000 грн., то у цій самій графі табл. ІІІ.А на початок звітного кварталу необхідно вказати суму 150 грн. (10000 грн. 1,5 %).

Зразок 12.4. III.А Розрахунки внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування (нараховано і утримано внесків)

На початок звіт. кварталу      
За звітний квартал        
1й місяць          
2й місяць          
3й місяць          
Всього з початку року       ü   ü

 

Необхідно лише запам’ятати, що усі дані Звіту повинні бути тотожні даним бухгалтерського обліку та підтверджені конкретними первинними документами. Обов’язковим при заповненні розділів Звіту є підрахування загальних сум (як за рядками, так і графами).

Сума нарахованих і утриманих внесків (позначено галочками на зразку 12.4) відображається у розділі ІІІ “Розрахунки по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування” в рядку “Нараховано і утримано внесків з початку року” (див. зразок 12.3).

Показники Ф4-ФСС з ТВП, наведені у розділі ІІІ Звіту (див. зразок 12.3), деталізуються у різних розрізах (найбільше серед подібних показників звітних форм до інших Фондів соціального страхування).

Загальна сума перерахованих (сплачених) до Фонду внесків з початку року, наведена в розділі ІІІ (див. зразок 12.3), деталізується в окремій таблиці Звіту: окремою сумою за минулі звітні періоди та у розрізі платіжних доручень
(№ п.д.) за звітний квартал (зразок 12.5).

Зразок 12.5

Перерахування з початку року (ІІІ. р.15)
На початок кварталу
За звітний квартал (№ п. д., дата) (сума)
   

Способи отримання від Фонду відшкодування витрат, понесених страхувальником, відображаються у допоміжній таблиці (див. зразок 12.6).

Зразок 12.6

“Отримано від Фонду з початку року” (ІІІ. Р. 9) (сума)
На початок кварталу  
За звітний квартал (рр. 3 - 5)  
На розрахунковий рахунок страхувальника  
Застрахованими особами на особові рахунки відповідно до част. 4 ст. 50 Закону України № 2240-ІІІ  
Витрати за банківські послуги відповідно до частини 4 ст. 50 Закону України № 2240-ІІІ  

 

Для деталізації показника “Зараховано” розділу ІІІ Ф4-ФСС з ТВП
(див. зразок 12.3) бухгалтеру слід обов’язково заповнити розділ ІV Ф4-ФСС з ТВП (зразок 12.7).

 

 

Зразок 12.7. IV. Витрати за рахунок страхових внесків

Код рядка Назва показника Зараховано витрат за рахунок Фонду В тому числі пільги по допомогах постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи (**) Заборгованість з виплати допомоги за рахунок коштів Фонду на кінець звітного періоду (***)
Днів Сума Днів Сума Сума
1. Матеріальне забезпечення
По тимчасовій непрацездатності (за винятком допомоги по догляду за хворою дитиною або хворим членом сім’ї)      
По тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною або хворим членом сім’ї      
По вагітності і пологах      
По догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (кількість виплат, сума)    
Внески до Пенсійного фонду України за осіб, які отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (кількість нарахувань, сума)    
Одноразові виплати при народженні дитини (кількість виплат, сума)  
Щомісячні виплати при народженні дитини
На поховання (кількість виплат, сума)
ВСЬОГО сума допомоги (р. 1 + р. 2 + р. 3 + р. 4 + р. 5 + р. 6)      
2. Соціальні послуги  
Часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв (за рахунок страхових внесків)  
Часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячих оздоровчих закладах (кількість путівок, сума)    
Всього (р. 10 + р. 11)  
Інші витрати (якщо є – дати пояснювальну записку)  
Разом витрат (р. 9 + р. 12 + р. 13) (ІІІ. р. 14)  

 

Потрібно враховувати, що причини утворення заборгованості на кінець звітного періоду, визначеної у ІІІ розділі Ф 4-ФСС з ТВП розшифровуються в V та VІ розділах, пояснення яких наведено в таблицях 12.2 та 12.3.

У розділі V “Розшифровка заборгованості за страхувальником (ІІІ, р.17)” вказуються причини утворення кредиторської заборгованості платників внесків перед Фондом (табл. 12.2).

Таблиця 12.2. Зміст основних показників розділу V Ф4-ФСС з ТВП

№ з/п Назва показника Зміст
Заборгованість по страхових внесках, строк сплати яких не настав (поточна заборгованість) Сума внесків із заробітної плати, строк виплати якої на дату складання Звіту не настав. Наприклад, на ТзОВ “Грім” строк виплати зарплати – 02 числа наступного місяця за звітним. Тоді зарплата за вересень виплачується 02 жовтня. Отже, станом на 01 жовтня внески за вересневою зарплатою є заборгованістю перед Фондом, строк виплати якої не настав
2 Заборгованість пов’язана з невиплатою з/плати Сума внесків, які не сплачені, бо заробітна плата є невиплаченою, на яку вони нараховані. Внески останнього місяця не враховуються. Ця заборгованість не є недоїмкою
3 Реструктуризована заборгованість Сума заборгованості зі сплати внесків, погашення якої розстрочено або відстрочено відповідно до законодавства
4 Прострочена заборгованість, в т.ч. при натуроплаті Сума коштів Фонду, не сплачених в установлений базовим Законом термін (одночасно з виплатою заробітної плати або на наступний день при виплаті натуроплатою), станом на кінець звітного періоду
Інша заборгованість Сума іншої заборгованості страхувальника, яка виникла внаслідок донарахування санкцій спеціалістами Фонду (сума штрафів, пені, донараховані внески, що не сплачені на кінець звітного періоду), та в інших випадках

 

Сума значень, наведених у табл. 12.2 показників, повинна бути тотожною сумі заборгованості страхувальника перед Фондом на кінець періоду, яка відображена у розділі ІІІ Ф4-ФСС з ТВП (див. зразок 12.3, рядок 17). За відсутності таких боргів у даному розділі проставляються прочерки.

Сутність показників VІ-го розділу Ф4-ФСС з ТВП, які деталізують суми дебіторської заборгованості платника внесків на кінець звітного періоду, наведено в табл. 12.3.

Таблиця 12.3. Значення показників розділу VI “Розшифровка заборгованості за фондом”

Код рядка Назва показника Зміст показника
1 Заборгованість, що буде погашена внесками наступного звітного кварталу Сума сплачених до Фонду і зарахованих Фондом внесків у більшій сумі, ніж сума нарахованих внесків. Вона зараховується в рахунок сплати внесків наступного періоду. Тобто платнику потрібно в наступному періоді перераховувати до Фонду суму нарахованих внесків, зменшену на вказану суму заборгованості
Заборгованість, яка повинна бути сплачена Фондом після прийняття звіту (абз. 2 п. 6.9 Інструкції № 16) Сума переплати, яка не перекриється сумами нарахованих внесків наступного періоду. Тоді сума надлишково сплачених внесків з урахуванням внесків наступного кварталу перераховується Фондом на поточний рахунок платника після отримання Ф4-ФСС з ТВП
3.1 Із загальної суми заборгованості за Фондом: не відшкодовано з вини Фонду Сума внесків, не відшкодованих страхувальнику у зв’язку з порушенням органом Фонду за будь-яких обставин, в тому числі внаслідок незадовільного фінансового стану, встановленого порядку відшкодування
3.2 Заборгованість, пов’язана з невиплатою заробітної плати працівникам Сума дебіторської заборгованості, яка не погашається Фондом у випадку, якщо суми допомоги, нараховані за рахунок Фонду, фактично не виплачені страхувальником, але перевищують суму нарахованих страхових внесків
3.3 Заборгованість, пов’язана з надлишковим перерахуванням Сума дебіторської заборгованості, яка виникла у зв’язку з надлишковим перерахуванням внесків до Фонду підприємством-страхувальником

 

Слід врахувати, що загальна заборгованість Фонду перед платником на кінець періоду, відображена в розділі ІІІ Ф4-ФСС з ТВП (табл. 12.3), тотожна сумам, наведеним у рядках 1 і 2 розділу VI Ф4-ФСС з ТВП, які вказують види цієї заборгованості. Показники рядків 3.1-3.3 розділу ІV (табл. 12.3) містять причини утворення цієї дебіторської заборгованості.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 655;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.