Порядок складання декларації з податку на прибуток

Суб’єкти, об’єкти, база оподаткування податком на прибуток, порядок його сплати визначаються положеннями Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”.

Основними об’єктами при веденні обліку податку на прибуток є валові доходи, валові витрати та амортизація. Відповідно до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємства”, сума оподатковуваного прибутку визначається як різниця між валовими доходами, витратами та амортизацією (рівність 13.1):

Саме ці показники із зазначенням величин, з яких вони сформовані у звітному періоді, є основними показниками звіту, що подається платниками податку на прибуток, – Декларації з податку на прибуток.

Показники даного звіту формуються наростаючим підсумком і наводяться в гривнях без копійок.

Декларація відображає суму нарахованого та сплаченого податку на прибуток за звітний період, а також стан заборгованості зі сплати підприємством даного податку.

Цей звіт може складатися за наступними формами:

1. Звітна. Стандартна форма поточної звітності для звичайних підприємств (без філій з консолідованою сплатою).

2. Звітна консолідована. Форма поточної звітності для підприємств, що сплачують податок на прибуток консолідовано зі своїми філіями.

3. Звітна нова. Її використовують після письмової пропозиції податкових органів, якщо раніше подану податкову декларацію не визнано.

Декларація складається із заголовної, двох основних частин та десяти додатків, з яких сім подаються щокварталу (К1-К7), у тому числі за рік, а три (Р1-Р3) – виключно при наданні декларації за рік. Виділяють також декларацію за 11 місяців, яка складається за спрощеною формою без будь-яких додатків. Показники, відображені в декларації та у додатках, які відповідають коду рядка декларації, повинні збігатися.

Заголовна частина декларації призначена для характеристики виду декларації, що надається платником, а також для відображення реквізитів останнього (зразок 13.1). Так, для характеристики декларації необхідно вказати:

– її вид (повна або спрощена – з меншою кількістю додатків, – а також звітна, нова (виправлена) чи консолідована);

– період, за який складається декларація (звітний рік, І-й квартал, півріччя, ІІІ-й квартал).

До реквізитів юридичної особи, які вказуються у загальній частині декларації, належать:

– повна назва платника податку;

– ідентифікаційний код за ЄДРПОУ;

– адреса платника податку, а також номери його телефону і факсу, електронна адреса.

Зміст показників двох основних частин повністю відповідає порядку визначення бази оподаткування податком на прибуток (рівність 13.1) і містить показники, що відображають зобов’язання підприємства перед бюджетом з податку на прибуток.

Усі показники частин декларації можна об’єднати у декілька великих розділів (рис. 13.1).

Рис. 13.1. Розділи Декларації з податку на прибуток

Якщо окремі рядки Декларації не заповнюються через відсутність відповідних операцій, то передбачені цими рядками додатки не подаються.

У першому розділі (рис. 13.1) наводяться суми валових доходів (за видами операцій, які забезпечили отримання доходу підприємству), а також суми, на які коригується сума валового доходу (наприклад, вартість повернених покупцями товарів) (рис. 13.2).

Рис. 13.2. Схема формування показника скоригованого валового доходу при складанні Декларації з податку на прибуток

 

Ці дані можна отримати за допомогою книг аналітичного обліку, в яких відображаються суми валових доходів за звітний період. Якщо ж такі книги не ведуться, бухгалтеру необхідно здійснити вибірку сум:

– надходжень грошових коштів на поточний рахунок і в касу (за допомогою кореспонденції рахунків за дебетом рахунків 30, 31 та кредитом 681, 70, 71, 72, 73, 74, які відображаються в облікових регістрах ‑ Журналі 1, (з відомостями до них) та Журналі 6);

– відвантаження продукції, надання робіт, нарахування доходів від інвестиційних і фінансових операцій, використовуючи для цього суми за кореспонденцією рахунків: за дебетом рахунків 36, 37 і кредитом рахунків 70, 71, 72, 73, 74, що знаходять відображення в облікових регістрах Журналах 3 і 6 з відомостями до них.

Здійснюючи вибірки, слід дотримуватися правила першої події, а також порядку визначення доходів за ЗУ “Про оподаткування прибутку”.

У даному розділі декларації також вказуються суми, які зменшують або збільшують валовий дохід, – коригують його. До таких величин належать вартість раніше відвантажених товарів, але повернутих покупцем через незадоволеність якістю, зміною потреби в кількості таких запасів. Останнє призводить до необхідності зменшення валового доходу.

Суми списаної кредиторської заборгованості та суми, отримані в рахунок погашення дебіторської заборгованості, списаною раніше у зв’язку з безнадійністю;

Виявлені помилки минулих податкових періодів. Значення, що збільшують суму валових доходів, наводяться в декларації зі знаком “+”, а ті, що зменшують, – зі знаком “–”.

Алгебраїчна сума валового доходу та суми його коригувань утворює суму скоригованого валового доходу.

Наступною групою показників Декларації є суми валових витрат, понесених підприємством у звітному періоді, а також суми їх коригувань (рис. 13.3).

Рис. 13.3. Схема формування показника загальної суми валових витрат при складанні Декларації з податку на прибуток

 

Для відображення цих даних необхідно використати дані облікового регістру Журналу 5 (5А) і відомостей до нього, а також книг аналітичного обліку з обліку валових витрат.

При розрахунку валових витрат бухгалтеру, який складає звіт, потрібно пам’ятати, що валові витрати можуть відображатися різними кореспонденціями рахунків (за відсутності книг обліку валових витрат):

а) за дебетом рахунків з обліку товарно-матеріальних цінностей і кредитом розрахунків з постачальниками;

б) за дебетом рахунків з обліку витрат і кредитом рахунків з обліку розрахунків з постачальниками й підрядниками. Це також відповідає вимогам діючого законодавства щодо визнання валових витрат: при придбанні запасів, а також при відображенні обліку певних виробничих витрат (наприклад, акцептуванні рахунку за використану у виробництві електроенергію тощо).

Узагальнюючи інформацію про валові витрати, бухгалтеру необхідно дотримуватися правила визнання витрат, викладених у ЗУ “Про оподаткування прибутку підприємств”.

Коригування валових витрат відображається у декларації, якщо у звітному періоді:

а) підприємство, що звітується, повертало раніше придбані товарно-матеріальні цінності, отримані роботи або послуги підприємству-продавцю. У такому випадку суму раніше відображених валових витрат потрібно зменшити на величину повернутих цінностей постачальнику. Такі операції розглянуто в прикладі 13.1;

б) визнано безнадійною дебіторську заборгованість покупця (за умови, що підприємством, яке звітується, вжито всіх заходів для стягнення такої заборгованості).

Порядок відображення в декларації показників, які коригують величину валових витрат, відповідає описаному вище порядку коригування валових доходів: суми, що збільшують валові витрати, наводяться зі знаком “+”, а ті, які зменшують, – зі знаком “–”.

Для відображення в декларації сум амортизаційних відрахувань за звітний період потрібно звернутися до регістрів аналітичного обліку та розрахунків бухгалтерії, в яких відображено нарахування зносу необоротних активів, за вимогами ЗУ “Про оподаткування прибутку підприємств”.

Умовно виділений розділ IV Декларації з податку на прибуток (рис. 13.1) є розділом, який містить підсумкові показники, необхідні для обчислення зобов’язання з податку на прибуток за звітний період. Перш за все, це об’єкт оподаткування, що є результатом різниці скоригованого валового доходу та скоригованих валових витрат і амортизації. Отриманий показник може мати позитивне або негативне значення. Позитивний результат означає прибуток підприємства за звітний період, що підлягає оподаткуванню, негативний – збиток. Якщо одержано прибуток, то наступним показником декларації, який потрібно вказати, – є сума нарахованого податку на прибуток, на підставі якої визначається податкове зобов’язання звітного періоду. Вона повинна бути тотожна сумі за кореспонденцією рахунків:

1) або Дт 98 Кт 641 та Дт 98 Кт 54 – якщо сума нарахованого податку на прибуток візповідно до порядку, встановленого Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств”, є меншою від суми податку, обчисленого за правилами П(С)БО України;

2) або Дт 98 Кт 641 та Дт 17 Кт 641 – якщо сума нарахованого податку на прибуток відповідно до вимог Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” перевищує суму податку на прибуток, розрахованого згідно з вимогами П(С)БО України (зазначається в облікових регістрах Журналах 3, 5 (5А) та відомостях до них).

Після зменшення нарахованого зобов’язання на суму переплати податку в минулих звітних періодах (дебетове сальдо субрахунку 641 “Розрахунки за податками” за аналітичним рахунком “Розрахунки за податком з прибутку”) отримується підсумковий показник:

– або сума податку, що підлягає сплаті за звітний період (відповідає кредитовому сальдо субрахунку 641 “Розрахунки за податками”, за аналітичним рахунком “Розрахунки за податком з прибутку”);

– або сума податку, що підлягає поверненню платнику (відповідає дебетовому сальдо за субрахунком 641 “Розрахунки за податками” за аналітичним рахунком “Розрахунки за податком з прибутку”).

Розробниками звіту передбачено можливість подання до Декларації пояснень (розкриття) окремих результатів господарської діяльності підприємства. Для цього у нижній частині декларації з податку на прибуток необхідно зробити примітку про кількість сторінок таких пояснень.

Декларація з податку на прибуток підприємства та додатки до неї подаються платником незалежно від того, чи виникло у звітному періоді в платника податкове зобов’язання чи ні. Показники звіту наводяться у гривнях без копійок.

Джерела інформації для формування показників кожного рядка декларації з податку на прибуток наведено в Додатку 11.

Розглянемо заповнення Декларації на прикладі діяльності ТзОВ “Партнер”.

За звітний період на ТзОВ “Партнер” відбулися наступні господарські операції (табл. 13.2), які призвели до виникнення валових доходів і витрат та відображаються в бухгалтерському обліку.

Таблиця 13.2.Господарські операції ТзОВ “Партнер” за звітний період

Зміст господарської операції Дт Кт Сума, грн. Дата ВД ВВ
1. Отримано аванс від покупця Відображено податкове зобов’язання з ПДВ 11.09
2. Нараховану заробітну плату робітникам виробництва Нараховано внески до фондів соціального страхування (38 %)       20.09  
3. Проведено утримання із заробітної плати 20.09
4. Відвантажено покупцю продукцію, за яку раніше отримано аванс Відображено ПДВ       03.10
5. Відображено собівартість реалізованої продукції 04.10
6. Нараховано резерв сумнівних боргів 05.10
7. Нараховано знос: виробничого обладнання приміщення спортзалу       15.10
8. Прийнято до оплати рахунок рекламного агентства за проведення корпоративної вечірки на честь розробки нового виду продукції ТзОВ “Партнер” (1200 грн., у т.ч. ПДВ) Примітка. Прибуток до оподаткування минулого звітного періоду 30000 грн. Отже, до валових витрат маємо право включити суму 30000*2 % = 600 (грн.). Відповідно, сума податкового кредиту складає 600*20 % = 120 (грн.)   20.10
9. Відображено доходи від продажу акцій дочірнього підприємства “Крабик” 05.11
10. Відображено витрати внаслідок операцій, пов’язаних з участю в капіталі ВАТ “Світ дітям” Примітка. Збиток минулого року від участі в капіталі наведених підприємств складає 5000 грн. Отже, в податковій декларації слід відобразити: 25000 + 15000 – 5000 = 5000 (грн.)     10.11
11. Отримано грошові кошти в рахунок погашення раніше списаної дебіторської заборгованості   ‑   12.11
12. У звітному періоді покупцем повернуто частину товарів у зв’язку із меншою потребою в них 15.11 -3000
13. Оприбутковано на склад придбані в постачальника матеріали для основного виробництва на суму 24000 грн., у т.ч. ПДВ 19.11
14. Нараховано комунальний податок 20.11
15. ТзОВ “Партнер” у звітному періоді повернуто постачальнику придбані матеріали на суму 2000 грн., крім того ПДВ       25.11 -2000

Примітка. У складі товарно-матеріальних цінностей ТзОВ “Партнер” відбулися наступні зміни (тис. грн.):

Найменування запасів На початок звітного періоду Використано на негос-подарські потреби На кінець звітного періоду
2 3 4
Сировина та матеріали 10,0 15,0
Паливо 20,0 10,0 20,0
Запасні частини 30,0 15,0 45,0
Будматеріали 10,0 5,0 5,0
Готова продукція 15,0 18,0
Незавершене виробництво 25,0 3,0
Разом 110,0 30,0 106,0







Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1092;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.