Порядок складання місячної та річної звітності до Пенсійного фонду

Для звітування про нарахування та утримання внесків на пенсійне страхування страхувальники складають та щомісячно подають Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (за формою, яка наводиться у додатку до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України – станом на 01.07.2008 р. – Додаток 23). В ньому вказуються суми нарахованих і утриманих підприємством внесків на пенсійне страхування за звітний період.

Розрахунок подається платником незалежно від того, виникло у звітному періоді в платника зобов’язання чи ні, тобто незалежно від стану фінансово-господарської діяльності платника зборів. У разі недостатності у страхувальника коштів для здійснення в повному обсязі випалти заробітної плати та одночасної сплати відповідних авансових платежів виплата зазначених сум та сплата страхових внесків здійснюється в пропорційних розмірах. Разом з тим остаточний розрахунок за базовий звітний період здійснюється платником страхових внесків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховується страхові внески.

У Розрахунку зазначаються всі передбачені в ньому показники. У разі незаповнення того чи іншого рядка через відсутність даних такий рядок прокреслюється. Дані Розрахунку заповнюються чорнилом, пастою кулькових ручок, за допомогою друкарських машинок, принтерів, засобів механізації та інших засобів, які забезпечують збереження цих записів протягом установленого терміну зберігання звітності.

Показники даної звітної форми наводяться в гривнях без копійок.
У Розрахунку не повинно бути ніяких підчисток, помарок. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Розрахунок складається у двох примірниках, які підписуються керівником, головним бухгалтером підприємства, установи, організації та завіряються печаткою. Оригінал Розрахунку подається платником до органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням платника.

Реєстрація поданих платниками Розрахунків проводиться працівником органу Пенсійного фонду, який відповідає за діловодство, у журналі реєстрації Розрахунків зобов’язання зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування за встановленою формою.

На другому примірнику Розрахунку, який залишається в бухгалтерії платника, проставляється відмітка про здачу звіту до органу Пенсійного фонду.

Розрахунки подаються зазначеними платниками до органу Пенсійного фонду для реєстрації протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Якщо останній день строку подання розрахунку зобов’язання зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається наступний за вихідним або святковим робочий день. Платники збору мають право не пізніше ніж за 10 днів до закінчення строку подання документів надіслати їх органу Пенсійного фонду поштою з повідомленням про вручення за порядком оформлення зазначених поштових відправлень, установленим Кабінетом Міністрів України.

Граничні строки для подання Розрахунку зобов’язання зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування можуть бути продовжені за умови наявності рішення про продовження граничних строків, яке прийняте керівником відповідного органу або його заступником.

Особи, винні в неподанні чи несвоєчасному поданні до органу Пенсійного фонду встановленої звітності, а також у поданні недостовірної звітності, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Розрахунки зобов’язання зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування приймаються органом Пенсійного фонду без попередньої перевірки зазначених у них показників.

Усі показники Розрахунку (Додаток 7) відображаються за звітний календарний місяць, а не наростаючим підсумком. Перш за все, у Розрахунку обов’язково наводяться основні дані про підприємство, що звітується (зразок 11.1).

Зразок 11.1.

Додаток 23 до пунктів 11.11 та 4.3 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до
Пенсійного фонду України

Міністерство, інший центральний орган виконавчої влади, комітет та ін. Житомирська міськрада Організація Колективне підприємство “Оксана” Адреса м. Житомир, вул. Саєнко, 65, кв. 30 № тел. 35-17-38 Форма власності колективна Код за ЄДРПОУ 10203040 Обрана система оподаткування загальна Кількість осіб, які отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку 2  
Середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу за звітний період  
28  
Середня чисельність працівників, які виконували роботи за договорами цивільно-правового характеру 3  
№ реєстрації платника 01/05-4292 № п/ рахунка 2600508 назва банку ФАПБ “Аваль” в м. Житомирі МФО 358020    
Кількість застрахованих осіб у звітному періоді 2  

 

Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплатіза березень місяць 200х року

Розрахунок подається платником до органів Пенсійного фонду України протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.

Для відображення в Розрахунку відомості про форму власності, код ЄДРПОУ можна отримати з довідки про реєстрацію в органах Державного комітету статистики, про обрану систему оподаткування – зі свідоцтва про реєстрацію платника податку. Щодо номера поточного рахунку, назви та МФО банку, то їх можна дізнатися з договору на банківське обслуговування з установою банку або з виписок банку. Номер реєстрації платника – це номер, який присвоюється регіональним відділенням Пенсійного фонду підприємству або фізичній особі у момент його реєстрації як платника внесків до Пенсійного фонду.

Показники чисельності різних категорій працівників наводяться у Розрахунку довідково. Розраховуються в порядку, встановленому Державним комітетом статистики України.

Основні показники Розрахунку, суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування наведено на рис. 11.6.

Рис. 11.6. Основні показники Розрахунку, які стосуються стану розрахунків з Пенсійним фондом

Зміст кожного з наведених показників і порядок відображення їх в Розрахунку (за формою, передбаченою в Додатку 23) наведено в табл. 11.2.

Таблиця 11.2. Зміст основних показників Розрахунку (Додаток 23)

№ з/п Код рядка Назва показника Роз’яснення до Порядку заповнення (Ред.)
1 2 3 4
1.1 Загальна сума фактичних витрат на оплату праці та інших виплат, пов’язаних з відносинами трудового найму (Кт 661) Загальна сума всіх нарахувань на оплату праці (оборот за звітний місяць за кредитом субрахунків 661, 685, 631[7]), включаючи суми, що перевищують 4100 грн.
1.1.1 а) сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності Сплачується за рахунок коштів роботодавця
1.1.2 б) сума допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю Сплачується за рахунок Фонду соціального страхування з ТВП
Фактичні витрати на оплату праці, суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та суми допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та суми доходу, що розподіляються між членами колективних, орендних підприємств, сільськогосподарських кооперативів, фермерських господарств, на які нараховуються внески, усього (ряд. 2.1+2.2+2.3) Сума рядка 1.1 за вирахуванням суми перевищення заробітної плати над граничною сумою щодо доходу кожного працівника
2.1 Для 33,2 % Сума оплати праці, на яку нараховується 33,2 %
2.1.1 у т.ч.: для 33,2 % суми винагород за угодами цивільно-правового характеру платників фіксованого сільськогосподарського податку Окремим рядком відображаються суми виплат за цивільно-правовими договорами, на які нараховуються внески за ставкою 33,2 % платниками ФСП
2.2 для 4 % Суми виплат, на які нараховуються внески за ставкою 4 % для підприємств, на яких 50 % чисельності працюючих – інваліди, а також суми заробітної плати інвалідів, якщо їх чисельність менше 50 % загальної чисельності працюючих
2.3 для 42 % Суми оплати праці, на які нараховуються внески до Пенсійного фонду, членів льотних екіпажів
Нараховано, усього (ряд. 3.1+3.2) Сума страхового внеску
3.1 Нараховано (крім платників фіксованого сільськогосподарського податку), усього (ряд. 3.1.1 + 3.1.2 + +3.1.3) Сума внесків, нарахована із застосуванням відповідної ставки (33,2 %, 4 % або 42 %)
3.1.1 33,2 % Сума нарахованих внесків за ставкою 33,2 %: рядок 2.1 32,3 % /100
3.1.2 4 % Сума нарахованих внесків за ставкою 4 %: ряд. 2.2 4 %
3.1.3 42 % Сума нарахованих внесків за ставкою 42 %: рядок 2.3 42 %
Загальний оподатковуваний дохід (заробітна плата), з якого утримують внески із застрахованих осіб Сума нарахованого місячного оподатковуваного доходу всіх застрахованих осіб, з якого утримуються внески у розмірі 2% та 1-5 % з урахуванням максимальної величини суми заробітної плати, з якої утримуються та нараховуються внески на соціальне страхування
Утримано 2%, 1–5% Сума внесків, утриманих за ставкою 1–5%
Сума, на яку збільшені внески у зв’язку з виправленням помилки у період після 01.01.2004 Відображається сума збільшення внеску в зв’язку з виправленням помилки, допущеної в минулих періодах
Сума, на яку збільшені внески у зв’язку з виправленням помилки у період після 01.01.2004 Відображається сума зменшення внеску у зв’язку з виправленням помилки
  Зміст помилки Коротко викладається зміст помилки
Загальна сума страхових внесків за розділом І (рядки 3 + 5 + 6 – 7 + 8) Відображається сума нарахованих і утриманих внесків

Розглянемо деякі особливості розрахунку зазначених показників.

Слід мати на увазі, що не всі суми, які нараховуються за кредитом субрахунку 661 “Розрахунки по заробітній платі”, входять до фонду оплати праці (далі – ФОП), склад якого встановлюється Інструкцією по статистиці заробітної плати, що затверджується Державними органами статистики. При цьому виплати за договорами цивільно-правового характеру громадянам – не суб’єктам підприємницької діяльності включаються до ФОП та є об’єктом нарахувань та утримань пенсійного збору, хоча й не завжди відображаються за кредитом субрахунку 661 “Розрахунки за заробітною платою”.

Показник рядка 5 “Нараховано 2%, 1-5 %” отримують шляхом сумування утримань внесків до Пенсійного фонду за кожним працівником (в тому числі й фізичних особах, яким здійснювалися виплати за цивільно-правовими договорами).

Другий розділ Розрахунку, який подається до Пенсійного фонду, заповнюється лише тими підприємствами, які мають заборгованість перед працівниками із заробітної плати станом на 01 січня 2004 р. (див. зразок 11.2).

Зразок 11.2. ІІ. Розділ* Розрахунки за внесками (зборами) за період до 01.01.2004

Одержаний фонд оплати праці у звітному місяці  
Підлягає сплаті внесків (збору) згідно з графою 4 додатку до Розрахунку, усього  
2.1 32 %  
2.2 4%  
2.3 42%  
2.4 1-5%  
Сума, на яку збільшено внески (збір) у зв’язку з виправленням помилки за період до 01.01.2004  
Сума, на яку зменшено внески у зв’язку з виправленням помилки за період до 01.01.2004  
  Зміст помилки    
Загальна сума внесків (збору) за розділом ІІ (рядки 2 + 3 – 4)  
       

* Заповнюється платниками, які визначали своє зобов’язання за виплаченою заробітною платою.

Розділ ІІІ Розрахунку заповнюється платниками, що визначають суму страхових внесків минулих періодів за сумою виплаченої заробітної плати. У ньому відображаються суми, включені платниками в звітному базовому періоді за минулі та майбутні місяці, на які нараховані страхові внески, зокрема, суми оплати перших п’яти днів непрацездатності або допомоги з тимчасової непрацездатності, нараховані на підставі лікарняного листа, наданого працівником за минулий місяць. Наприклад, якщо в березні ц.р. нараховано суму допомоги з тимчасової втрати працездатності за лютий згідно з наданим лікарняним листом в сумі 530 грн., а також сплату відпустки за дні квітня – 680 грн. У Розділі ІІІ необхідно вказати такі показники (зразок 11.3).

Зразок 11.3 Розділ ІІІ. Суми, нараховані у звітному базовому періоді за минулі та майбутні місяці, на які нараховуються страхові внески

Назва місяця Сума за минулий період Сума за майбутній період
Лютий 530,00
Квітень 680,00

 

Одночасно з Розрахунком платники повинні подати до органів Пенсійного фонду Розділ І додатку до Розрахунку (див. зразок 11.4).

Показники цього розділу повинні відповідати даним бухгалтерського обліку: сальдо субрахунку 651 “За пенсійним забезпеченням”, що відображається у Головній книзі.

Зразок 11.4.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 702;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.