Техніка проведення транспортної екскурсії

Вихід екскурсантів із транспортного засобу.Одним з питань, що вимагають особливої уваги екскурсовода, є вихід групи із транспортного засобу, зокрема автобуса. Екскурсантів до виходу потрібно готовити заздалегідь. У тих випадках, коли ця вимога не виконується, значна частина групи залишається в автобусі, тим самим втрачається можливість особистого знайомства з об'єктом.

Кількість зупинок з виходом групи рекомендується назвати у вступному слові. При цьому варто зацікавити екскурсантів екзотичністю, незвичайністю об'єктів.

На зупинках, де передбачений вихід групи, екскурсовод виходить першим, визначаючи напрямок подальшого руху до об'єкта. У випадках, коли зупинки роблять із іншими цілями (санітарні, для покупки сувенірів), екскурсовод повідомляє точний час (година та хвилини) відправлення. Необхідно вимагати від екскурсантів дотримання регламенту проведення екскурсії. Якщо час стоянки в заміській екскурсії з якихось причин скорочується або збільшується, екскурсовод сповіщає про це всім екскурсантам.

Повернення екскурсантів в автобус.Під час пересування групи її очолює екскурсовод. Техніка пересування до об'єкта та розміщення групи однакова для всіх видів екскурсій. При посадці групи в автобус екскурсовод стоїть праворуч від входу та непомітно перераховує екскурсантів. Переконавшись, що зібралися всі учасники екскурсії, він входить в автобус і подає сигнал водієві про початок руху. Не слід перераховувати екскурсантів в автобусі, це вносить непотрібну нервозність.

Місце екскурсовода при проведенні транспортної екскурсії. Екскурсовод в автобусі повинен займати місце, звідки йому будуть видні об'єкти, про які мова йде, і екскурсанти. Як правило, це спеціально відведене переднє сидіння поруч із водієм (крісло за водієм призначено для іншого шофера). Під час руху автобуса стояти екскурсоводові, так само як й екскурсантам, заборонено з метою безпеки (рис. 6.2).

Розповідь під час руху в автобусі повинна вестися через мікрофон. Якщо устаткування відсутнє або несправне, екскурсовод дає необхідні пояснення перед початком руху, а потім лише повідомляє назви об'єктів. Без мікрофона розповідь по ходу руху буде чутна тільки найближчим екскурсантам, це приведе до послаблення уваги групи та утоми екскурсовода. При наявності важливих об'єктів припустимо, за попереднім договором з водієм, зупинити автобус і тільки тоді давати пояснення.

 

 
Рис.6.2.Місце екскурсовода в автобусі

Дотримання хронометражу в екскурсії.Уміння вкластися у відведений час приходить до екскурсовода з досвідом. Для цього потрібні тренування, у тому числі й проведення екскурсії з годинниками в руках. Корисно, якщо при цьому буде ще один учасник. Хронометраж з урахуванням зауважень особи, що прослуховує екскурсію, допомагає екскурсоводові забрати з екскурсії все зайве та укластися в часі.

Нерідко тривалість екскурсії скорочується по не залежним від екскурсовода причинам: несвоєчасно поданий групі сніданок, запізнення автобуса. У таких ситуаціях варто зберегти все головне, скорочуючи другорядні підтеми. Зміст основної підтеми необхідно давати в повному обсязі.

При проведенні транспортної екскурсії, особливо автобусної, дуже важливо знайти загальну мову з водієм. Під час руху і на стоянках він виконує вказівки екскурсовода, якщо вони не суперечать правилам дорожнього руху й програмі маршруту. Екскурсовод повинен знати ці правила.

У випадку виникнення в екскурсовода та водія суперечливих питань, вони повинні вирішуватися без участі екскурсантів. Забороняється робити зауваження водієві в присутності туристів, а також давати вказівки через мікрофон.

Зупинки в дорозі визначені маршрутом. Екскурсовод може призначити додаткові зупинки за проханням екскурсантів тільки в особливих випадках (стало погано комусь із екскурсантів). Потрібно стежити за дисципліною в автобусі, щоб екскурсанти не відволікали водія розмовами під час руху, не заважали відпочинку водія, вільного від роботи, і не займали місць, відведених для відпочинку.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1595;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.