Особливі прийоми проведення екскурсії

Крім показу й розповіді використаються особливі методичні прийоми, що допомагають краще засвоювати зміст матеріалу. До них належать:

- рух;

- зустрічі з учасниками подій;

- прослуховування звукозаписів;

- активізація пізнавальної діяльності екскурсантів;

- елементи ритуалу.

Рух, будучи одним з 7 ознак екскурсії, є також особливим методичним прийомом для кращого ознайомлення з об'єктом. При цьому воно являє собою переміщення екскурсантів поблизу об'єкта з метою кращого його спостереження (наприклад, огляд кріпосних стін). У ряді випадків рух групи застосовується для того, щоб екскурсанти одержали уявлення про крутість схилу, глибині рову. Крім того, рух використається як методичний прийом показу окремих будинків, споруджень, вулиць. При необхідності застосовують уповільнений рух на автобусі навколо комплексу об'єктів, коли цей комплекс на очах екскурсантів як би обертається, виявляючи всі нові об'єкти.

Найбільшу ефективність дає використання прийому руху в тих випадках, коли, за задумом авторів екскурсії, її учасники повинні відчути динаміку конкретної події. Екскурсовод під час показу (наприклад, полю, де проходили бойові дії) пропонує учасникам самим пройти шлях, яким персувалися герої події (Савур-Могила). Таке пересування дозволяє оцінити відстань, розміри ратного поля.

Професійно підготовлені екскурсоводи вміло використають форми руху в екскурсії, домагаючись тим самим більше ефективного засвоєння наочного матеріалу.

Зустрічі з учасниками подій. При проведенні екскурсій можуть бути організовані зустрічі з ветеранами, ученими, письменниками. Такі зустрічі повинні бути добре підготовленими. Необхідно заздалегідь погодити з учасниками зміст виступу, щоб він відповідав темі та не повторював розповідь екскурсовода.

Прослуховування звукозаписів. При відвідуванні місць, де жили видатні письменники, композитори, в екскурсію можна включити прослуховування звукозаписів добутків або голосів самих авторів (наприклад, у Новому Світі (Крим) можна запропонувати запис співу Федора Шаляпіна на фонографі, зроблену в числі перших у Росії). Крім того, прослуховування записів можна використати в екскурсіях на воєнно-історичні теми (в екскурсіях на Савур-Могилу можуть бути включені записи пісень воєнних років, повідомлення Совінформбюро). Заздалегідь перед екскурсією потрібно переконатися в справності аудіотехніки. Фрагменти звукозаписів повинні точно відповідати темі екскурсії та не можуть бути тривалими, тому що це стомлює екскурсантів.

Активізація пізнавальної діяльності. Відомо, що увага екскурсантів нерівномірна в ході екскурсії. Довільна увага зменшується, наприклад, після 15-20 хв. розповіді. У дітей цей проміжок ще менше. Для залучення уваги, посилення пізнавальної активності екскурсантів в екскурсійній методиці є особливі прийоми.

Прийом дослідження. Використовується для активізації сприйняття змісту екскурсії її учасниками, найчастіше дітьми та підлітками. Наприклад, глибина колодязя визначається за допомогою палаючого аркуша паперу, що, падаючи, висвітлює спочатку стінки, потім далеке дно; глибина ущелини виміряється кинутим камінчиком.

Цей прийом часто сполучається із прийомом завдань. У такому випадку екскурсовод не сам проводить дослідження, а звертається до екскурсантів із проханням, наприклад, прочитати вголос напис на історичному пам'ятнику, згадати, які добутки письменника, художника знають екскурсанти. Методичний прийом завдання сприяє більше глибокому сприйняттю знань на екскурсії. Екскурсовод може підвести екскурсантів до потрібних висновків і узагальнень, задаючи заздалегідь продумані питання по темі, з огляду на при цьому на склад групи, місце та час екскурсії.

Такі прийоми розповіді, як зштовхування протилежних думок, проблемної ситуації, дискусії, питань і відповідей, також сприяють активізації уваги. Взагалі розподіл методичних прийомів на прийоми розповіді, показу та особливі методичні прийоми умовний, потрібний для чіткого засвоєння.

У багатьох екскурсіях використаються елементи ритуалу. Під ритуалом в екскурсійній справі розуміється комплекс заходів, вироблений народними традиціями та звичаями, дотримання якого екскурсантами повинен коректно забезпечити грамотний екскурсовод. Як приклади використання елементів ритуалу в екскурсії можна розглядати хвилини мовчання, якими екскурсанти шанують пам'ять загиблих у місцях поховань і меморіалів; присутність при змінах почесної варти; участь екскурсантів у різних ходах і мітингах; прослуховування жалобних мелодій, державних гімнів і т.д.

Щоб уміло використати елементи ритуалу в екскурсії, екскурсоводові необхідно знати порядок покладання квітів, поводження екскурсантів у місцях розташування братських могил і обелісків, участі в почесній варті, у хвилинах мовчання, правила поведінки у Вічного вогню та у місцях поховань. Перед екскурсією екскурсовод повинен обов'язково ознайомити групу з усіма елементами ритуалу та правилами поведінки в кожній конкретній ситуації, з ним зв'язаної.

Недоречне використання елементів ритуалу, так само як і недотримання прийнятого в історичному місці церемоніалу можуть привести до негативних і навіть непередбачених наслідків.

Наприклад, при відвідуванні діючого чоловічого монастиря древнього кримського міста Чуфут-Кале грамотний екскурсовод обов'язково повинен попередити екскурсантів про необхідність присутності головних уборів у жінок і неприпустимості відвідування монастиря в плавках або без майки, про неможливість ведення фото- і відеозйомки. Варто повідомити групі про те, що на території монастиря перебуває унікальне джерело, щоб екскурсанти захопили із собою ємності для води.

Екскурсовод також повинен ураховувати розходження національних традицій і попереджати групу про можливі труднощі та непорозуміння. Необхідно відмітити, що історія знає приклади того, як недотепні дії та помилки екскурсовода приводили до великих міжнародних скандалів.

Таким чином, грамотне застосування елементів ритуалу має найважливіше значення при проведенні екскурсій.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1860;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.