Сполучення показу та розповіді в екскурсії

Розповідь стосовно показу звучить у різний час. Звичайно на початку екскурсії дається коротка довідка про об'єкт, завдання якої направити увагу екскурсантів на які-небудь особливості об'єкта, зацікавити їх за допомогою цікавої подробиці. Далі розповідь звучить у ході показу, коли він має форму довідки, характеристики, коментарю, репортажу, пояснення, опису, літературного монтажу. Після показу в розповіді повинні пролунати короткі висновки із приводу побаченого.

У даних трьох частинах екскурсії взаємодія розповіді й показу найбільше яскраво проявляється в другий з них.

Співвідношення цих двох елементів змінюється залежно від конкретного змісту екскурсії. Їхнє взаємне сполучення обумовлене: особливостями конкретної аудиторії; забезпеченістю даної теми об'єктами; характером об'єктів, які демонструються, ступенем їхньої схоронності; обсягом фактичного матеріалу, яким розташовує екскурсовод; складностями спостереження та розуміння об'єктів екскурсантами.

У процесі становлення екскурсії виділяють п'ять основних рівнів сполучення показу й розповіді. При цьому роль показу зростає від рівня до рівня, прагнучи до оптимального сполучення між показом об'єктів і розповіддю про події, з ними зв'язаних. Як приклад проаналізуємо схему сполучення показу й розповіді в автобусній екскурсії.

На першому рівні перебуває найпростіша екскурсія, коли показ практично відсутній. Відбувається огляд об'єктів, що у вигляді наочних фрагментів супроводжує розповідь екскурсовода. Такий рівень знайомства з об'єктами екскурсії характерний для шляхової екскурсійної інформації. Екскурсійна методика при цьому не використається.

При другому рівні переважає розповідь, що носить лекційний характер, показ використається в незначному ступені. Екскурсовод ілюструє свій виступ учбово-наочними посібниками, які допомагають розкриттю теми (наприклад, репродукціями картин, кресленнями, фотографіями). Але показ на цьому рівні підлеглий розповіді, вона використається тільки як допоміжний прийом. Екскурсовод використає методичні прийоми розповіді.

Третій рівень передбачає рівне співвідношення показу та розповіді. Значно зростає роль предметної наочності в порівнянні із другим рівнем. Екскурсовод починає використати елементи показу, при цьому міняється роль учасників екскурсії. З пасивних слухачів вони стають ще й глядачами. Це підвищує ефективність сприйняття екскурсійного матеріалу та активізує роль екскурсовода. На цьому щаблі становлення екскурсії відбувається розподіл об'єктів на основні і додаткові, робиться спроба створити постійний текст розповіді (конспект, тези розповіді, план викладу теми), зв'язаний логічними переходами. Виділяються підтеми й починають використатися окремі методичні прийоми показу.

На четвертому рівні показ грає вже провідну роль в екскурсії, розповідь - другорядну. Активно використаються методичні прийоми показу й розповіді, а також окремі види екскурсійного аналізу. Словесні логічні переходи між підтемами доповнюються зоровими. Екскурсія стає єдиним цілим, активізується діяльність екскурсантів, вони глибше вивчають пропоновані об'єкти. В екскурсії чітко виділяються вступна частина й висновок. На даному етапі захід перетворюється в повноцінну екскурсію.

Нарешті, на п'ятому рівні досягається оптимальне співвідношення показу й розповіді. Показ займає вже чільне положення, підкоряючи собі розповідь. Останній може вестися в різних екскурсійних формах: у вигляді коментарю, довідки, пояснення, вступного слова до показу об'єктів або заключної частини після їхнього показу. Методика й техніка проведення екскурсії прагнуть до досконалості, максимально використаються різні види екскурсійного аналізу. Екскурсовод відіграє головну роль у процесі керівництва сприйняттям матеріалу. При цьому показ і розповідь починають взаємодіяти та взаємодоповнювати один одного, досягаючи загальної мети.

Варто також розуміти, що важливе значення має не тільки правильне сполучення елементів показу та розповіді, але й послідовність їхнього використання. Розповідь в екскурсії повинен логічно доповнювати та продовжувати показ, і навпаки.

Отже, екскурсія - це оптимальне сполучення між показом об'єктів і розповіддю про їх і про події, з ними зв'язаних. Найважливішим завданням і головною метою екскурсовода є досягнення цього оптимального сполучення.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1324;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.