Уточнення моделі і місії життя

 

Вивчаючи особливості людського сприйняття, ми вже говорили, що людина під реаліями дійсності розуміє створену нею модель цього світу. Людина живе, координуючі своє життя з цією моделлю. Модель, близька до дійсності, забезпечує одну реальність, убога модель — іншу.

Під моделлю світу розуміється цілісна система уявлень про навколишню дійсність. Спираючись на цю систему, людина формує уявлення про своє місце в цьому світі. Воно служить йому універсальним інструментом для прийняття стратегічних рішень (цілі і стратегії життя, програми дій). Використання моделі світу в поєднанні особистої логіки й історії дозволяє відпрацьовувати (моделювати) усі проблемні ситуації, як на персональному полігоні.

У сьогоднішніх реаліях життя виникла необхідність повної реконструкції моделі світу. У першу чергу це пов'язано зі зміною соціальних і індивідуальних обмежень у системі сприйняття людини.

Людина створює модель світу протягом усього життя, трансформуючи її з урахуванням надбаного досвіду. Основними компонентами моделі є:

· вищі психічні функції ( зокрема пам'ять), де відбувається створення моделі;

· структура системи цінностей (ціль, ідеали, мотиви, установки, норми);

· “окуляри біо- і психо- логіки”(фільтр) чи “цензура” між свідомістю і підсвідомістю, механізми психічного і психологічного захисту.

Як ми уже відзначали, інформація з зовнішнього середовища і власного фізичного тіла пропускається через окуляри біо- і психо- логіки, проціджується особистою “цензурою”. Ми при цьому дивимося на світ як би крізь кольорове вікно, де колір і розмір, і прозорість зв'язані зі свідомим і несвідомим саморегулюванням, контролем, внутрішніми установками з обмеження психіки від вторгнення ззовні і визначаються внутрішньою культурою людини. Інформація, що надходить, оцінюється з урахуванням життєвих цінностей на свідомому і підсвідомому рівні. Проходячи крізь механізм оцінки, інформація переломлюється, і в системі вищих психічних функцій перетворюється в життєві сценарії.

Рушійною силою створення, уточнення моделі світу людини є система усвідомлених і неусвідомлених мотивів. До речі, в силу домінування різних напрямків цих мотивів на свідомому і неусвідомленому рівнях, людина може свідомо прагнути до одних ідеалів, реалізовувати одну ціль, а діяти відповідно до домінуючого мотиву на неусвідомленому рівні. Це вимагає обліку при контролі за досягненням цілей.

Уточнена модель дозволяє людині побачити своє місце у світі, а з урахуванням результату аналізу й оцінки ситуації сформулювати (уточнити) місію свого життя. Під місією розуміється усвідомлене уявлення людини про своє призначення, сенс існування.

Місія людиною визначається з врахуванням:

· генетичної, настановної і свідомої програм життя;

· сформованих життєвих обставин, ситуації;

· індивідуального розвитку людини;

· ресурсів людини;

· навколишнього середовища.

Місія людини сприяє формуванню єднання фізичних і духовних сил. Вона проясняє ціль життя, призначення в цьому світі. Місія сприяє визначеному настрою людини, мобілізує його, впливає на формування життєвої філософії, системи цінностей, життєвих принципів.

Наприклад, батько сімейства може неї сформулювати як забезпечення гідного життя своїй родині.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 518;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.