Заповіді, закономірності духовного розвитку

У культурах різних народів використовуються різні закони і закономірності в галузі духовного розвитку. Найбільш значиме розходження між культурами Сходу і Заходу. Однак спільним для них є те, що закони матеріального світу, розкриті людиною, діють у визначених умовах середовища і є відображенням духовних законів і закономірностей. Вони відображені в заповідях Христа [14], Хадисах Пророка Мухаммада [42]. Приведемо приклади найбільш відомих закономірностей.

Десять заповідей Христа.

1. Хай не буде тобі інших богів передо Мною!

2. Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.

3. Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно.

4. Пам'ятай день суботній, щоб святити його! Шість день працюй і роби всю працю свою, а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх. Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.

5. Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!

6. Не вбивай!

7. Не чини перелюбу!.

8. Не кради!

9. Не свідкуй неправдиво на свого ближнього!.

10. Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого! (Ісх.20. 3-17.)

Закономірності духовного розвитку

Воля вибору.Відповідно до цієї закономірності вищий розум не претендує на свідомість людини і надає її можливість здійснити свій вибір. Природа дозволяє людині зробити свій вибір, а наслідки вона реалізує сама. Що вибираємо, те й отримуємо. Іноді наслідки першого кроку відображаються пізніше на нащадках. Прикладом можуть бути спадкоємні хвороби або навпаки – успіх у визначеній діяльності. Виявляючи волю волі, ми вибираємо супутника життя, професію і т.п.. І як помітили люди, вони вільні зробити перший крок, а наступні залежать від нього.

Жертовність. Для духовного сходження до нового, необхідно пожертвувати старим. У матеріальному світі цьому закону відповідає закон заперечення заперечення. Людина, не підготовлена жертвувати своїми нижчими інтересами заради вищих, робить свій вибір не в бік духовного розвитку. Вона живе матеріальним життям, її натура пручається жертовності. Історія показує, що сходження еволюційними сходами людини і суспільства відбувається після чергової жертви. Духовний розвиток не вимагає жертви у виді знищення життя людини або плодів її праці, він вимагає переосмислення прожитого, оцінки зробленого і корекції життєвої траєкторії на основі більш підвищених критеріїв вибору. І Христос показав – жертвуючи, ми можемо досягти духовної висоти.

Причини і наслідки.Закон причин і наслідків (закон карми в східній культурі) діє на всьому шляху життя людини Зміст його гранично простий: що заробив, те й отримав, посієш вітер – пожнеш бурю. Різні причини породжують різні наслідки. Одна причина може породити багато наслідків. Наприклад, людина своєю діяльністю отруює воду, забруднює повітря, що позначається на її здоров'ї, на якості споживаних продуктів. Причину можна знайти в духовно-моральній деградації людини.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 547;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.