Засоби самонавчання і саморозвитку.

Значні можливості для управління власним розвитком дають рекомендації, що просувають людину від залежності до незалежності й ефективної взаємозалежності [56].

Навичка 1. Будьте проактивними(реактивні люди знаходяться в залежності від середовища; проактивні люди, які діють керуючись своїми цінностями, також зазнають впливу від середовища інших людей, але беруть ініціативу і відповідальність на себе, діють, розширюють коло впливу, беруть і виконують зобов'язання).

Навичка 2. Починайте, представляючи кінцеву ціль(починайте з представлення образу, картини або парадигми кінцевої цілі Вашого життя. Усе створюється двічі: існує уявне, або перше утворення і фізичне, або друге утворення. Лідерство — це перше утворення, а управління — друге. Переписуючи свої життєві сценарії, ми переписуємо себе заново, створюємо особисту місію, особисту філософію або кредо (виявляємо, а не придумуємо). Написання і перегляд особистої місії змінює Вас, оскільки змушує глибоко, ретельно продумувати свої пріоритети і приводити свою поведінку у відповідність з переконаннями).

Навичка 3. Спочатку робіть те, що необхідно робити спочатку(управляйте собою, відповідаючи на основні, головні питання буття. Управління — це дисциплінованість, проходження встановленому порядку, виконання. У додаток до самосвідомості, уяви і совісті саме четвертий дарунок людині — незалежна воляробить ефективне самоуправління можливим. Особиста Перемога передує суспільній перемозі).

Навичка 4. Думайте в дусі "Виграв/Виграв"(спирайтеся на принципи міжособистісного лідерства, настроюйте себе на постійний пошук взаємної вигоди при усіх взаємодіях людей один з одним. Успіх однієї людини не досягається за рахунок іншої і не виключає успіху іншої. Більшість людей програмувалося в дусі менталітету "Виграв/Програв" із самого народження. Мислення в дусі "Виграв/ Виграв" включає взаємне навчання, взаємний вплив і взаємну вигоду. Для менталітету "Виграв/Виграв" істотно необхідні велика мужність і велика чуйність одночасно. На цьому ми створюємо відносини й угоди, системи і процеси).

Навичка 5. Спочатку прагніть зрозуміти, потім — бути зрозумілим(спирайтеся на принципи емпатичного спілкування, у тому числі емпатичного слухання. Намагайтеся зрозуміти іншу людини: спочатку діагноз, потім рецепт. Прагніть бути зрозумілим).

Навичка 6. Досягайте синергії(дотримуйтесь принципів творчого співробітництва. Синергія — діяльність найвищого порядку, це суть лідерства, вона каталізує, поєднує і вивільняє величезну енергію, вкладену в людей. У той же час творчий процес досягнення синергії є і найбільш ризикованою частиною, оскільки Ви не знаєте напевно, що може відбутися, і куди він може Вас привести. Суть синергії: цінувати розходження і поважати них, нарощувати сильні і компенсувати слабкі сторони. При синерічній комунікації Ви ідете назустріч новим можливостям, новим альтернативам, новим варіантам, заснованим на впевненості, що усе буде краще, більше чим до цього).

Навичка 7. «Заточуйте пилку»(спирайтеся на принципи збалансованого самовідновлення. Є чотири фактори відновлення:

-фізичне (фізичні вправи, харчування, управління стресовими ситуаціями);

-інтелектуальне (читання, уява, планування, лист);

-соціально-емоційне (служіння, співпереживання, синергія, внутрішня безпека);

-духовний вимір(прояснення цінностей і прихильність їм, навчання і медитація).

Відновлення — це принцип і процес, що спонукує нас рухатися по висхідній спіралі росту і змін, по спіралі постійного вдосконалення з обліком совісті.

Надбання цих навичок може здійснюватися на «принципах» навчання і розкриттяособистості[64]:

Принципи навчання

Вчіть тільки те, що Вам необхідно для досягнення своєї цілі.

• Займайтеся тільки такими питаннями, до яких Ви відчуваєте внутрішню схильність.

• Складіть для себе програму вдосконалення своїх знань; сформулюйте свої навчальні цілі.

• Серйозна розумова робота припускає необхідну для неї внутрішню готовність.

• Не йдіть шляхом самообману і із самого початку не задовольняйтеся половинчатими знаннями, не пропускайте неясні для себе місця.

• Намагайтесь при вивченні кожної теми виявити те, що проходить у ній червоною ниткою.

• Уникайте спокуси вивчити багато відразу.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 643;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.