Техніка досягнення взаєморозуміння в комунікації

Гіпнотерапевти здавна використовують техніку взаємин, гармонії, згоди, раппорта з хворим. Вивчаючи роботу з клієнтами М.Еріксона, автори HЛП виділили три важливих етапи в його лікувальних діях приєднання, закріплення, ведення. З'ясувалося, що вони можуть бути використані в психології ефективних комунікацій.

Використовуючи заздалегідь зібрану інформацію про партнера, комунікацію, можна визначити стратегію ділового спілкування і домогтися ділових переваг при вирішенні спірних питань. У даному випадку мова йде про психотехнологічну складову технології реалізації ділової стратегії. Вона включає етап приєднання, закріплення і ведення. Hа першому етапі виробляється " відзеркалювання ", або "синхронізація" важливих дій з діями партнера по комунікації. Це відображення відбувається вербально, використовуючи специфічні слова, процесуальні слова. Відображення проводиться і невербально, за рахунок " відзеркалювання " пози, подиху, темпу мови і т.д. Відображення являє собою процес "повернення" партнеру складових його власної поведінки. У цьому випадку розуміння, згода зі співрозмовником підкріплюється як би поведінковим еквівалентом. Партнер по комунікації почуває гармонію взаємин, тому що до процесу підключена підсвідомість. Однак при цьому потрібно вміти тонко і природно, без передражнювання, робити візуальні, аудіальні і кінестетичні відображення. Варто придивитися до спілкування людей. Багато людей інтуїтивно відображають один одного. Навчання відображенню повинне відбуватися послідовним оволодінням елементами, що складають весь спектр вербальних і не вербальних показників "відзеркалювання". Фахівці виділяють два види невербальних відображень: пряме відображення ( Ви повторюєте поведінку партнера ) і перехресне відображення. При перехресному, у визначеній модальності Ви відображаєте дію партнера іншим індикатором модальності. Наприклад, подих партнера відображається рухом руки. Відбувається заміна невербальних каналів.

Hа другому етапі виробляється закріплення у ведучій (пошуковій), репрезентативній референтній системах партнера. Досягається це "вживанием" у модель світу партнера, Ви починаєте бачити проблеми партнера своїми очима (як актори входять в образ). У бесіді Ви підтримуєте відповідність мови і мовчання, виражаєте згоду з дійсно важливими аргументами.

На третьому етапі проводиться зміна поведінки партнера на аналоговому рівні. При цьому ставиться ціль - створити співрозмовнику іншу реальність у всіх модальностях. Досягається це послідовною зміною своєї пози, жестів, міміки, темпів мови і подиху і неусвідомленого повторення цих дій партнером по комунікації. Співрозмовник у результаті автоматичного " відзеркалювання " синхронізує свої дії з Вашими, як би “ведеться” за видимими, чутними змінами, що відчуваються. У результаті хворий в гиппотеpапевта, партнер у комунікації, сприймаючи інформацію в потрібній Вам модальності, виявляється в новій для себе реальності.

Відбувається зміна його моделі світу, психофізіологічних реакцій.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 610;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.